Pentru ca Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj sa poata verifica daca toate firmele din Cluj aplica masurile speciale impuse de temperaturile scazute inregistrate in ultimul timp, ar fi nevoie ca iarna sa mai dureze, in aceeasi maniera, cel putin trei luni de acum inainte.

Patronii stiu si ei acest lucru, asa ca nu se deranjeaza sa le ofere angajatilor lor conditiile minime de munca impuse de lege.

Legea cere ca in cazul in care, iarna, temperaturile se apropie constant de minus 20 grade Celsius, angajatii care nu muncesc in interiorul unui spatiu inchis si incalzit sa primeasca in timpul celor 8 ore de munca o jumatate de litru de ceai sau cafea calda, indulcita, sa aiba parte de pauze mai dese care sa le permita reglarea temperaturii corpului.

Deasemenea, numarul orelor de munca trebuie sa fie redus si sa li se ofere echipament de protectie - mai exact, haine groase.

Din clasificarea si statisticile Camerei de Comert si Industrie Cluj, reiese ca aproximativ 35% dintre firmele clujene au si sectoare in care angajatii isi desfasoara activitatea in hale mari, greu de incalzit, sau chiar in aer liber.

ITM are doar 15 inspectori specializati in sanatatea muncii, care ies pe teren si efectueaza controale de specialitate.

Legea frigului

Ieri dimineata, in pietele din Cluj, in sectorul de imbracaminte-incaltaminte, sau la micile tarabe care comercializeaza citrice si alimente ambalate, cei mai multi dintre vanzatori s-au aratat surprinsi sa afle de tratamentul pe care ar fi trebuit sa il primeasca de la patronii lor. "Ce lege? La noi e legea frigului! Am degerat si ieri, si alaltaieri.

Cafeaua sau ceaiul mi le cumpar singura, de la chioscul de vizavi, iar hainele le pun pe mine de-acasa", s-a plans Irina S., vanzatoare in Piata Marasti. Angajatii unor firme aflate la periferia cartierului Someseni au fost la fel de surprinsi sa isi auda drepturile. "Cine sa aplice legea? Pai nici Fiscul nu vine in control pana aici.

Muncim ca de obicei si, de frig, mai punem o haina pe noi cand plecam de-acasa", a afirmat Ion G., angajatul unui service auto din Someseni. Imposibil de controlat "Noi am efectuat controale conform legii.

De doua zile, inspectorii nostri ies pe teren si merg direct la firmele despre care stim ca au angajati care lucreaza in aer liber, conform contractelor de munca si inregistrarilor noastre", a precizat purtatorul de cuvant al ITM Cluj, Corina Lorincz.

Ea a mai adaugat ca, in general, controalele vizeaza firmele de constructii si ca inspectorii se deplaseaza in tot judetul pentru a efectua controale. "Sunt aproximativ 15 inspectori care verifica activitatea firmelor. In doua zile au fost controlate 20 de firme, al caror numar de salariati depaseste 2.200 de persoane. Dintre acestia, doar 352 lucreaza in aer liber.

Pana acum, am aplicat doar o amenda de 25 de milioane de lei, unei firme de vanzare de presa din Cluj, care nu le daduse vanzatorilor echipamente de protectie impotriva frigului", a conchis Corina Lorincz.