Cand ai 10 ani, te plangi ca nu ai un calculator, la 20 ca nu ai un loc de munca. La 30, dupa ce te-ai angajat, ai muncit si ai ajuns intr-o functie, nu e bine pentru ca nu ai o masina.

La 40 te plangi ca nu-ti ajung banii pentru copii, iar la 60 deja nu te mai interseaza acest aspect si te plangi ca esti la pensie si nu ai o gradina pe care sa o sa lucrezi.

Şi dupa toata avalansa asta de ani si lipsuri ce se rotogolesc peste tine tulburandu-ti existenta, vine si vremea cand nu te mai plangi de nimic. Pentru ca nu te mai asculta nimeni. Batranetea.

I s-au furat cei 200.000 imprumutati

La 86 de ani, Ana Pop nu mai spera nimic. Se simte singura si fara nici un ajutor, nici din partea celorlati membrii ai familiei, nici din partea statului. Baiatul ei a murit in urma cu patru ani de o afectiune a inimii si tensiune prea mare si, de atunci, viata femeii a devenit total lipsita de sens.

“Nu exista zi si noapte, noapte si zi sa nu plang. Tot timpul plang si nu stiu ce sa fac sa-mi gasesc si eu linistea. As putea sa-mi pun capat zilelor, dar nu pot sa-l supar pe Dumnezeu,” spune Ana.

Batrana este vaduva de 24 de ani si nu a avut niciodata un loc de munca, in urma cu cateva decenii singurul statut al femeii fiind acela de casnica. Acum doua zile, ca sa-si cumpere o paine, femeia a cerut imprumut 200.000 de lei de la o cunostinta.

“Eu am cerut mai putin, dar doamna respectiva mi-a zis sa iau mai multi, ca ii dau eu inapoi cand primesc pensia. I-am luat, dar dupa aceea m-am gandit sa iau o paine si restul sa ii dau totusi inapoi, ca nu vreau sa fiu datoare”, povesteste Ana.

Şi-a pus banii in plasa, a iesit din casa si, dupa un timp, si-a dat seama ca-i lipsesc. “Probabil mi-a furat cineva plasa in autobuz sau mi-a cazut din mana si nu m-a atentionat nimeni. Nu stiu. Dar, nu-i mai am,”continua Ana. Nu mai exista loc de comentarii.

Trai cu 150.000 pe luna

Femeia nu a avut niciodata un loc de munca, dar primeste o pensie de urmas, de 1,2 milioane lei, suma care reprezinta jumatate din cuantumul pensiei pe care sotul acesteia a luat-o in timpul vietii.

Dupa ce-si plateste facturile catre furnizorii de caldura, apa si energie electrica, mai ramane cu 150.000 de lei, suma cu care este nevoita sa traiasca pana luna urmatoare.

Şi daca toate cheltuielile astea nu erau de ajuns, saptamana trecuta a primit in posta si hartia cu impozitul pe casa, pentru apartamentul cu doua camere in care locuieste trebuind sa plateasca pana la sfarsitul anului suma de 800.000 de lei.

De mancat nu mananca mai nimic, poate paine si cartofi din cand in cand. Este anemica si bolnava de inima. “Mi-au iesit analize foarte proaste, medicul imi tot spune sa mananc mai bine, sa prind putere. Dar, nu am nici pofta, nici bani. Mi-am cumparat la inceputul iernii cateva kilograme de cartofi si imi mai fac ceva mancare.

Dar, in fiecare zi aceeasi mancare. Nu mai pot sa mananc cartofi. M-am saturat de ei. Ma credeti?”.

In judetul Mures sunt 201.842 de pensionari. Majoritatea lor se descurca greu si foarte greu cu banii pe care-i primesc, indiferent ca este vorba de pensii sau de indemnizatii date pe baza unor legi speciale.

De Ana cred ca nimeni nu a auzit pana acum. Şi peste cinci minute sunt convinsa ca toata povestea ei se va uita. Dar ea exista. Rezista.