- Centralele produse de compania ieseana au eficienta energetica de patru stele

Societatea ieseana "Prometeu I.M." este prezenta din anul 1992 pe piata aparatelor de masura, reglare si control si a echipamentelor termice, fiind unicul producator din Romania care realizeaza centrale termice in condensatie.

Chiar de la momentul infiintarii, "Prometeu I.M." a activat in domeniul productiei, activitatea initiala constind in asamblarea elementelor si realizarea de regulatoare de presiune pentru gaz standardizate.

"In anul 1992, cererea pentru aceste produse era foarte mare, fapt dovedit de altfel si prin studiile de piata pe care le-am efectuat inainte de a demara productia. Pe parcurs, ca urmare a eforturilor directionate spre activitatea de proiectare, am ajuns la concluzia ca dispunem de capacitatea necesara realizarii unor produse mai performante.

Astfel, in 1995, am realizat un nou tip de regulator - regulatorul de gaz cu ventil normal deschis - , care a facut obiectul unui brevet de inventie", a precizat domnul Mihai Ghinea, directorul companiei "Prometeu I.M." Iasi.

In acelasi an, conducerea societatii iesene a derulat un proiect de investitii in valoare de aproximativ un miliard de lei, fondurile fiind alocate pentru achizitionarea de masini, unelte si aparatura moderna, in vederea imbunatatirii procesului de productie.

Urmatoarea etapa importanta in dezvoltarea societatii a fost reprezentata de extinderea activitatii si diversificarea gamei de produse, fiind "inventate" cazanele pentru incalzire si pentru apa calda menajera. Rod al muncii de cercetare si perfectionare, "Prometeu I.M." a conceput si omologat centralele termice in condensatie.

Randament de 98%

Pricipala caracteristica a centralelor in condensatie se refera la capacitatea acestora de a recupera din temperatura gazelor arse si de a o reintroduce inapoi in circuit, astfel incit aportul in caldura se mareste, iar cantitatea de gaz consumat se micsoreaza.

"Centralele au un randament de 98%, plus 10% aport din temperatura gazelor arse, fiind etichetate, ca eficienta energetica, cu patru stele. Extrapolind, produsele au aceeasi certificare ca si un hotel de lux. In afara consumului redus de gaze naturale, acestea prezinta si avantajul de a fi ecologice, intrucit nu emit noxe in atmosfera", ne-a explicat directorul SC "Prometeu I.M." SRL.

Conceperea si producerea centralelor termice in condensatie a adus societatii iesene rezultatele financiare dorite, dar si consacrarea in domeniul echipamentelor termice, obtinind acreditarea ISCIR pentru executia si punerea in functiune a centralelor.

Evolutia ascendenta a fost confirmata si de premiile acordate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, societatea ieseana avansind treptat de pe locul 15 pe pozitia 6 in topul national.

In ceea ce priveste indicatorii financiari, "Prometeu I.M." a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de la 15,27 miliarde lei in 2002 pina la 19,21 miliarde lei in anul 2003, in timp ce profitul brut al societatii raportat pentru anul 2003 se cifreaza la 4,6 miliarde lei (cu 1,6 miliarde lei mai mare decit profitul brut obtinut in 2002).

Compania iesana produce numai pe baza de comanda

In prezent, portofoliul de produse al societatii "Prometeu I.M." cuprinde cazane pentru incalzire centrala cu puteri intre 80 si 1.000 kW, cazane in condensatie pentru incalzire centrala cu puteri intre 22 si 60 kW, boilere din inox, regulatoare de presiune pentru gaz cu actionare directa, cu presiune de intrare intre 0,2 si 6 bar, filtre de gaz DN 50, 80, 100, 125 si flanse electroizolante.

Producerea echipamentelor implica parcurgerea mai multor etape, de prelucrare si asamblare a componentelor, faza finala fiind reprezentata de testarea acestora la standurile de proba. "Cind produsele au iesit de pe aceste standuri am garantia ca sint bune.

Nu realizez productie pe stoc, ci doar pe baza de comanda, iar numarul mare de solicitari din intreaga tara imi confirma faptul ca produsele isi fac reclama singure, prin calitatea lor. Treptat, piata de desfacere a devenit tot mai larga, cuprinzind locatii precum Suceava, Bacau, Galati, Sibiu, Bucuresti, Cluj, Timisoara, Arad, Tirgu Mures", ne-a declarat domnul Mihai Ghinea.

Dispunind de personal calificat si autorizat de organisme competente, "Prometeu I.M." asigura montarea, punerea in functiune si intretinerea echipamentelor in perioada de garantie si postgarantie, indiferent de locatia clientului.

Calitatea, principalul obiectiv

Pentru perioada urmatoare, conducerea unitatii iesene are in plan dezvoltarea capacitatii de productie, marirea spatiului destinat acestei activitati, precum si marirea numarului de angajati.

Prioritatea principala ramine insa mentinerea produselor la standarde calitative inalte si alinierea la normativele europene, atingerea acestui obiectiv fiind pusa in dificultate de lipsa materialelor bune si certificate de pe piata interna.

"In prezent, detinem marcajul CS pe cazane, atit pe cele cu destinatie domestica, cit si pe cele cu destinatie industriala, precum si etichetarea energetica de 4 stele. Insa, pentru a realiza un produs de calitate trebuie sa utilizezi in procesul de fabricare materiale si componente de calitate.

Atunci cind lucrezi in domeniul incalzirii si al gazului metan, nu poti sa utilizezi orice, pe principiul ca "merge si asa". Partea de aprovizionare ridica probleme pentru ca la noi in tara nu se gasesc tevi, oteluri sau aliaje certificate conform normativelor europene, motiv pentru care sint nevoit sa import toate aceste materiale.

In mod firesc, acest lucru implica si cheltuieli foarte mari", a subliniat domnul Ghinea. Cu toate acestea, produsele "Prometeu I.M." nu au facut rabat de la calitate, trecind permanent prin "filtrul" ISCIR, care monitorizeaza respectarea conditiilor de fabricare impuse pentru orice produs certificat.

In plus, activitatea de productie este supusa unei duble supravegheri, conducerea unitatii aplicind un sistem de control strict, in care fiecare piesa are propriul sau "mester", iar o eventuala disfunctionalitate poate fi usor identificata.

In ceea ce priveste politica firmei, viziunea directorului "Prometeu I.M." este aceea ca o relatia buna intre angajator si salariati se poate intemeia doar daca exista corectitudine de ambele parti.