Calin Pop are 29 de ani si este Corporate Communication Manager in cadrul ING Romania. O companie multinationala, care a dat sansa unui tanar din Romania sa demonstreze ca potentialul generatiei sale este demn de luat in seama.

Se considera un om obisnuit, care a avut sansa sa-si puna in valoare atu-urile, iar acestea sa-i fie apreciate la justa valoare. Ii place sa citeasca, sa mearga la teatru si la film, sa asculte muzica buna si, nu in ultimul rand, dedica o parte din timpul sau liber sportului.

„Mai precis, joc fotbal in echipa ING – pot sa va spun ca echipa este chiar foarte buna. Suntem pe primul loc in campionatul inter-bancar de fotbal in sala“, ne-a marturisit cu mandrie. Elvetia e tara preferata, iar orasul care i-a ramas in inima este Venetia.

Reporter: Care sunt obiectivele cele mai importante pe care vi le-ati propus in viata?

Calin Pop: Ca orice om, imi doresc sa ma realizez pe plan profesional si personal, sa realizez un echilibru intre cele doua astfel incat sa imi pun in valoare calitatile si sa fiu util. Vreau sa imi traiesc viata si nu in ultimul rand, sa las ceva in urma.

Rep: Cat de dificil este sa-ti indeplinesti ceea ce iti propui?

C.P.: In general, in viata nimic nu e simplu, daca vrei sa faci lucrurile temeinic si cu profesionalism. Eu sunt si o persoana care judeca toate aspectele posibile ale unei situatii inainte sa ia o decizie.

Dar am incredere in mine si in oamenii din jurul meu, si cred ca daca te straduiesti intotdeauna sa faci totul cat mai bine, daca iti respecti propriile valori si desigur daca ai si putin noroc sa gasesti un mediu potrivit, implinirea va aparea.

Rep: Care sunt principiile dupa care va ghidati in viata?

C.P.: Pentru mine e foarte important sa fiu corect cu mine si cu ceilalti, sa ma respect si sa ii respect. In alta ordine de idei, imi place sa traiesc clipa, sunt foarte spontan si deschis si apreciez oamenii care vorbesc deschis!

Rep: Aveti prieteni care v-au insotit de-a lungul timpului in realizarile profesionale?

C.P.: Am prieteni de cursa lunga, intr-adevar, alaturi de care imi place sa sarbatoresc reusitele, care ma ajuta sa trec peste momentele mai grele si pe care imi doresc foarte mult sa-i pastrez alaturi de mine. Nu sunt multi, de aceea si sunt atat de deosebiti.

Rep: Cum v-a influentat responsabilitatea functiei in viata de zi cu zi?

C.P.: Ma intereseaza foarte mult sa nu ma schimb in rau pe masura ce avansez in cariera. Desigur, am mai putin timp liber, dar imi doresc sa raman mereu eu insumi. Sper ca familia si prietenii apropiati sunt de acord ca pana acum am reusit.

Pentru mine, functia este expresia unei sume de responsabilitati si recunoasterea unor realizari.

Rep: Care ar cele mai importante calitati in conturarea profilului de invingator?

C.P.: E destul de dificil sa vorbesti cu usurinta despre invinsi si invingatori. In viata sunt multe situatii in care trebuie sa ai discernamant si sa cantaresti foarte bine lucrurile, pentru a castiga o batalie.

Pe de alta parte, toti trebuie sa facem fata unor situatii mai putin placute, cand aparent pierdem... As spune ca, in final, invingator este cel care este consecvent, care stie sa isi apere principiile si sa fie permanent el insusi, cautand sa faca bine celor din jur.

Rep: Ce apreciati in general la o persoana cu care intrati in contact?

C.P.: Apreciez oamenii deschisi, sinceri, ambitiosi, cu simtul umorului.

Rep: Cum priviti rolul banilor in viata dumneavoastra?

C.P.: Banii sunt un mijloc, nu un scop. Independenta financiara este importanta pentru a asigura un echilibru in viata cuiva, dar conteaza si ce este dispus cineva sa faca pentru bani si cum ii utilizeaza.

Rep: Cum priviti rolul familiei in ecuatia succesului?

C.P.: Pentru mine familia are un rol foarte important, este un permanent sprijin si o oaza de liniste. Succesele sarbatorite de unul singur le simti doar pe jumatate, iar esecurile pot fi adevarate catastrofe, daca nu ai pe cineva apropiat alaturi.

Rep: Ce le recomandati tinerilor proaspat iesiti de pe bancile scolii?

C.P.: Nu sunt foarte departe de varsta lor, de aceea m-as limita la a le spune ca e important sa fie ambitiosi, sa aiba incredere in ei si curajul de a spune ce gandesc. Chiar daca inceputul unei cariere poate fi anevoios, totul e sa nu se descurajeze si sa persevereze in a-si gasi implinirea profesionala.

Sa fie mereu in contact cu realitatea, permanent la curent cu ce se intampla, sa nu le fie teama sa-si puna in valoare atu-urile. In Romania au aparut tot mai multe companii care cauta entuziasmul si cunostintele tinerilor absolventi.

ING este una dintre companiile multinationale care pun mare pret pe calitatile tinerilor absolventi, pe profesionalismul si creativitatea lor.

Rep: Cum decurge o zi din viata dumneavoastra?

C.P.: Principala activitate este relatia cu mass media, pe trei directi principale. Prima este legata de strategia de comunicare pe care o dezvoltam si o implementam: este vorba de activitati programate, (comunicate de presa, interviuri despre serviciii, produse sau evolutii din piata).

Apoi, exista solicitarile din partea jurnalistilor, interviuri exclusive cu managementul companiei, sau participari cu raspunsuri in cadrul unor articole mai ample. A treia directie, si cea mai dificila, o reprezinta situatiile de criza.

Poate fi o informatie eronata sau publicata cu rea-vointa, si care, daca nu este corectata la timp, poate degenera sau se poate amplifica. In aceasta situatie, trebuie sa reactionam rapid, aplicand, in acelasi timp, solutia adecvata si cu cel mai mare impact.

Rep: Care este cea mai mare provocare pentru dumneavoastra?

C.P.: Provocarea pe care insasi activitatea mea o implica ma atrage, esti tot timpul in prim plan si pe umerii tai apasa o responsabilitate mare. A asigura imaginea unei companii de talia ING nu este putin lucru, si ar fi greu de realizat fara sprijinul colegilor mei.

Vorbind de provocari mai concrete, de fiecare zi, presiunea timpului si a evenimentelor este foarte mare, este foarte important sa stii sa-ti stabilesti prioritatile. Trebuie sa fii un spirit organizat pentru ca altfel nu reusesti sa-ti faci treaba.

Rep: Cum vedeti relatia sef-subaltern?

C.P.: Pentru mine este o relatie de cooperare, in care important este sa se realizeze niste obiective comune. Şeful este cel care are responsabilitatea de a motiva echipa, de a reusi sa o ghideze in asa fel incat acele obiective sa fie atinse. Dincolo de asta, suntem cu totii, de fapt, colegi si chiar prieteni.

Rep: Care este cea mai mare realizare profesionala?

C.P.: As spune ca cea mai mare realizare o constituie faptul ca lucrez intr-o companie de talia si reputatia ING, intr-un domeniu care-mi place foarte mult si care cred ca ma reprezinta. Parcursul meu la ING este povestea clasica a evolutiei unui angajat in cadrul unei companii multinationale, am urcat mai multe trepte.

Am lucrat la inceput la doua proiecte foarte mari pe care ING le avea in acel moment: Intranet-ul companiei si un site numit ING Financial News. Ultimul este un proiect regional, iar Romania a fost a treia tara in care a fost implementat. Chiar daca in acest moment nu ma mai ocup de proiect, sunt foarte fericit ca a avut cel mai mare succes din regiune.

Rep: Care sunt lucrurile pe care nu ati reusit sa le faceti niciodata?

C.P.: Eu cred ca in general poti face tot ce iti propui daca ai destula ambitie si planifici bine lucrurile. Sigur ca e important sa nu iti faci planuri nerealiste.

Rep: Dar cele pe care nu le-ati face niciodata?

C.P.: Lucrurile pe care nu mi-ar placea sa mi le faca nici mie altcineva.

Rep: Care sunt trasaturile care va definesc cel mai bine ca manager?

C.P.: Prin prisma domeniului in care activez, as zice ca principalele trasaturi sunt spiritul organizatoric, gandirea clara si capacitatea de sinteza si reactie rapida. Nu mai putin important este sa fii diplomat, dar acesta e un lucru care se si invata.

Rep: Cum definiti un lider?

C.P.: Liderul este o persoana care, dincolo de functia formala (poate avea sau nu functie de conducere) are capacitatea de a-i motiva pe ceilalti, de a-i ajuta sa functioneze ca o echipa.

Esential pentru un lider este sa stie sa asculte si sa-i inteleaga pe ceilalti, si mai ales sa aiba o personalitate puternica si vizionarism.

Rep: O ultima intrebare: cum va simtiti ca roman in Romania?

C.P.: Ma simt acasa.