„Nu este o noutate pentru nimeni situatia de criza in care se afla Harsova.

De doi ani de zile, orasul este supus unei presiuni ce are la baza o atitudine politica“, asa si-a inceput discursul primarul Ionel Chirita, intr-o conferinta de presa, vizibil suparat ca problemele majore cu care se confrunta Administratia Publica Locala Harsova nu prezinta interes pentru presedintele

Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.

Asa cum era de asteptat, presedintele CJC nu a dat curs invitatiei primarului Chirita, ba mai mult, a refuzat de-a lungul timpului orice dialog cu acesta.

„O problema majora, cu care ne confruntam de peste sapte luni, o reprezinta imposibilitatea realizarii unei comunicari cu reprezentantii CJC, care refuza sa se implice in gasirea unor solutii viabile, care sa duca la redresarea situatiei de criza prin care trece comunitatea noastra“, preciza Chirita.

Lipsa resurselor financiare determina imposibilitatea asigurarii unor servicii de stricta necesitate. „Nu mai avem capacitatea sa ne sustinem cheltuielile strict de functionare a Primariei.

Orele la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu“ s-au desfasurat aproape o saptamana intr-un program de 30 de minute - acum au revenit la normal – iar Grup Şcolar Agricol si-a suspendat cursurile timp de doua zile. Cu ultimii bani am reusit sa aducem „cu cana“ combustibil in unitatile scolare“, afirma primarul Chirita.

Mai departe, Chirita spunea ca daca CJC nu intervine si nu-si aduce aminte ca este un consiliu si pentru harsoveni, este foarte posibil ca scolile si primaria sa ramana fara combustibil si sa-si intrerupa activitatea.

„Oricum, atitudinea noastra este una clara: nu vor sta scolile in frig si noi in caldura“, completa Chirita.

Prin HCJ nr.263/22.12.2004, aceeasi institutie ia 82 miliarde lei din cota ce trebuia alocata comunelor si oraselor, conform O.U.G. nr.45/2003, si o duce in bugetul propriu, lucru pe care primarul Chirita il confirma: „Este un act total ilegal pe care eu l-am sesizat si am gasit si solutia de rezolvare a acestei probleme.

Daca am fi atacat aceasta hotarare, riscam sa blocam bugetele tuturor localitatilor. Intr-o saptamana-doua, consilierii judeteni ai PNL vor inainta catre CJC o hotarare care vine sa corecteze aceasta HCJ 263/2004“. O alta tema dezbatuta a constituit-o modificarea Legii nr.

371/2004, privind infiintarea, organizarea si functionarea Politiei Comunitare si a Politiei Locale. Aceasta din urma trebuie sa cuprinda servicii de paza, de ordine si serviciul circulatiei rutiere.