Vicepresedinte al Actiunii Populare, Zoe Petre continua sa creada in proiectul unificarii fortelor populare crestin-democrate.

Zoe Petre pare totusi ca-l va sustine pana la capat pe presedintele Emil Constantinescu, personaj neagreat de majoritatea membrilor PNŢCD, URR sau PCD, partide care se grabesc sa faca fuziunea chiar si fara „confratii“ populari din AP.

Despre acestea, dar si despre vesnicele discutii din jurul anticipatelor, am stat de vorba cu „Prima Doamna“ din AP

Reporter: In ce stadiu sunt discutiile Actiunii Populare cu conducerea PNŢCD in ce priveste formarea unui partid care sa coaguleze fortele populare crestin-democrate din Romania?

Zoe Petre: Biroul Executiv al AP a decis un moratoriu de 6 luni in legatura cu fuziunile. Unul din motive il reprezinta si faptul ca PNŢCD si Uniunea pentru Reconstructia Romaniei (URR) nu par sa doreasca in aceasta etapa ca AP sa participe la fuziunea pe care au proiectat-o. Vom vedea cum evolueaza lucrurile.

Rep.: Intr-un interviu recent, presedintele Traian Basescu a readus in discutie problema alegerilor anticipate. Are nevoie Romania de anticipate in perioada de preaderare la structurile Uniunii Europene?

Z.P.: Evident ca demersurile de aderare la Uniunea Europeana impun un calendar foarte strict si o coerenta politica pe care alegerile le perturba. Chiar si alegerile la termen, cum au fost cele din 2004, au blocat la vremea respectiva aplicarea legislatiei europene in domeniul concurentei sau in cel al reformei in justitie.

Pe de alta parte, prevederile constitutionale cu privire la organizarea de alegeri anticipate sunt atat de complicate incat, odata declansate, ele risca sa se prelungeasca luni si luni de-a randul, ceea ce este cel putin la fel de nociv pentru procesul de negociere cu UE.

Din nefericire insa, rezultatele din 28 noiembrie sunt atat de „pe muchie de cutit“, incat este foarte probabil ca vor genera o instabilitate accentuata pe care doar alt proces de alegere, cu rezultate mai clare, ar putea-o corecta.

Nu este prima data cand calendarul extern vine in conflict cu prioritatile politice interne, dar consecintele vor afecta oricum situatia Romaniei in intregul ei, si nu doar pe cea a elitelor politice.

Rep.: Sunt romanii pregatiti sa faca fata schimbarilor impuse de aderarea la U.E.?

Z.P.: Romania dispune de elite intelectuale – si chiar de embrionul unei elite manageriale - de inalt nivel, precum si de segmente flexibile si foarte adaptabile chiar in zonele cele mai neasteptate.

Exista insa si categorii numeroase care se adapteaza foarte lent si defectuos: birocratii, administratorii, falsii manageri pe de-o parte, somerii sau locuitorii satelor, obisnuiti sa supravietuiasca, nu sa se dezvolte.

Ca si tranzitia, integrarea risca sa adanceasca si mai mult aceste clivaje daca nu este un proces asumat si gestionat corect de guvernanti.

Rep.: Cum comentati faptul ca marii investitori vin cu precadere in Capitala si in orasele din vestul tarii si ocolesc o zona cu importanta economica cum este judetul Constanta?

Z.P.

: In opinia mea, sunt doua motive principale care blocheaza acest proces: pe de-o parte, gradul foarte ridicat de coruptie a administratiei, iar pe de alta parte, absenta unei viziuni de dezvoltare pe termen mediu a zonei litorale, care se cantoneaza mult prea comod in directiile traditionale, cum ar fi turismul si activitatile portuare,

si nu gandeste in perspectiva.