In perioada 20 ianuarie - 11 februarie, cadrele didactice, personalul auxiliar si cel de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar si-au depus dosarele de candidatura pentru obtinerea gradatiei de merit, o sansa in plus prin care acestia isi pot creste salariul.

Documentatia va fi analizata de inspectorii de specialitate din cadrul IŞJ Mures, de catre o comisie abilitata si de catre reprezentantii federatiilor sindicale, iar pe 8 martie lista cu castigatorii va fi afisata la sediul IŞJ Mures.

Lista premiantilor trebuie validata prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, dar fiindca lista va fi trimisa la minister abia in martie, lipsa secretarului de stat pentru invatamantul preuniversitar nu influenteaza intregul proces.

Potrivit metodologiei de acordare a gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar, acest tip de premii se pot acorda numai prin concurs.

Gradatia se acorda pentru 10% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului scolar si reprezinta 20% din salariul de baza al persoanei, si anume salariul functiei didactice conform grilei, cumulat cand este cazul cu indemnizatia de conducere.

Gradatia de merit se include in salariul de baza si constituie baza de calcul pentru celelalte sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza. Ea se va acorda pe o perioada de patru ani, incepand cu 1 iulie 2005. Anul trecut, IŞJ Mures a acordat 1.530 de astfel de gradatii de merit.

Numarul de gradatii ce se acorda din anul 2005 se calculeaza astfel: din numarul stabilit, prin aplicarea a 10% din totalul posturilor didactice de predare, didactice auxiliare si de conducere, se scade numarul de gradatii acordate in ultimii trei ani, avand in vedere ca gradatia de merit se acorda pe o perioada de patru ani.

La concursul pentru acordarea gradatiei de merit a putut participa personalul didactic de predare, personalul didiactic auxiliar cu contract de munca si cel de conducere din unitatile de invatamant, cu o vechime in invatamantul preuniversitar de peste trei ani; personalul didactic de predare din invatamantul preuniversitar care

are performante deosebite in inovarea didactica, a desfasurat actiuni de formare continua a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar la Casa Corpului Ddidactic in ultimii trei ani.

Aceleasi conditii au trebuit sa le indeplineasca personalul didactic de predare de la centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, personalul didactic de predare si de conducere de la cluburile sportive scolare, cluburile si palatele copiilor cu statut de unitati de invatamant subordonate IŞJ Mures.

Salariul de merit, o sansa in plus

Potrivit Statutului, personalul didactic si didactic auxiliar poate beneficia si de salariu de merit.

Numarul salariilor de merit se calculeaza la totalul posturilor didactice si didactice auxiliare existente la nivelul inspectoratului scolar si se distribuie pe unitati de invatamant, indiferent de numarul cadrelor didactice si didactice auxiliare al acestora.

Salariul de merit reprezinta un procent de 15% aplicat la salariul de baza si anume, la salariul functiei didactice conform grilei, cumulat cand este cazul cu indemnizatia de conducere. Salariul de merit se include in salariul de baza si constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza.

Persoanele care beneficiaza de salariu de merit se stabilesc o data pe an, in raport cu activitatea desfasurata. Salariul de merit se acorda pe an calendaristic. Pentru acest an, IŞJ Mures a acordat 1.564 de salarii de merit.