Dosarul celor sase finantisti tine capul de afis in anchetele Serviciului Teritorial Anticoruptie Targu Mures, condus de procurorul atat controversat, dar mai ales contestat pentru stilul stalinist in care instrumenteaza un dosar, Marin Sandu, de mai bine de un an.

Pana acum recolta de inspectori din Finante se ridica la patru - Adrian Boila, Eugen Vasile Negrea, Claudiu Hadar si Sorin Moldovan, la care se adauga si doi sefi serviciu - Cristian Florea, respectiv Radu Ciortea, toti sase trimisi in judecata pentru savarsirea unor presupuse fapte de coruptie, in urma unor

denunturi ale omului de afaceri Codo Robert.

Pentru ca acuzele nu se diferentiaza foarte mult, si oricum vom insera mai jos comunicatele PNA Bucuresti referitoare la trimiterea lor in judecata, facem precizarea ca toti cei sase se fac vinovati, conform rechizitoriului PNA, de luare de mita de la Codo in scopul de a-i facilita acestuia aprobarea dosarelor de rambursari ilegale de

TVA. Modul cum s-au facut anchetele, probatoriul din dosarul de trimitere in judecata etc. ridica insa serioase semne de intrebare in legatura atat cu bunacredinta a anchetatorilor, cat si a denuntatorului.

Desi ar trebui sa le dam intai cuvantul acuzatilor, vom rasturna putin firul logic al evenimentelor si ii vom permite denuntatorului Codo Robert sa vorbeasca.

Precizam ca scrisoarea inserata mai jos ne-a fost trimisa de Codo in urma cu cateva luni, dar o consideram actuala si menita sa dovedeasca cat de subtire este denuntul.

In conditiile in care, desi am fost interesati de a purta un dialog cu Codo, iar acesta a batut in retragere, ne vedem nevoiti de a uza de declaratiile sale mai vechi.

„ Sunt intr-o situatie disperata si am mare incredere in PNA. Toata Directia de Finante Publice s-a intors impotriva mea si sunt interese politice mari si se fac presiuni incredibile sa fiu infundat. Mi-e frica sa ies din casa si sa mai vorbesc cu cineva.

Mi s-au cerut bani si alte bunuri in schimbul rambursarii de TVA. Am dovedit acest lucru la Parchetul National Anticoruptie. Am fost verificat de 15-20 de ori in ultimii doi ani de inspectorii DGFP Mures, inclusiv de comisarii Garzii Financiare si nu s-au gasit nereguli. Exista procese verbale de control.

Problemele au aparut in noiembrie 2003 cand seful de serviciu Florea Cristian a savarsit faptele despre care am scris in autodenuntul de la PNA. Acesta mi-a pretins si i-am dat o fila de CEC in alb, emisa de SC Intercargo SRL din Targu Mures, fila eliberata de Banca Romaneasca.

De asemenea i-am dat, la insistentele lui o asigurare RCA incheiata la Astra, valabila pe anul 2004 si carburanti in mai multe randuri. Cine e vinovat? Florea Cristian sau cei 30-40 de inspectori care m-au controlat in ultimii doi ani si n-au gasit nimic, sau mai bine zis nereguli”, ne-a scris Codo Robert acum ceva timp.

Scrisoarea este importanta pentru ca mentioneaza cateva din probele PNA in baza carora a demarat in ianuarie 2004 ancheta impotriva lui Cristian Florea, fost sef al Serviciului Informatica si Monitorizare Fiscala din cadrul Directiei de Control Fiscal.

Dupa mai bine de un an, Cristian Florea doreste sa faca lumina in asa-zisul dosar de coruptie al carui subiect este.

Dar sa luam acuzatiile punctual. Prima inadvertenta din dosarul lui Cristian Florea este cea referitoare la neconcordanta dintre data denuntului si data savarsirii presupuselor fapte de coruptie.

Astfel, Codo Robert il denunta pe Cristian Florea in 12 ianuarie, iar acesta este inregistrat la PNA Targu Mures in data de 16 ianuarie. Interesant este ca in denunt apare ca Florea Cristian a cerut drept mita o asigurare RCA, incheiata in 15 ianuarie deci posterior intocmirii dosarului.

Cu toate acestea, PNA nu tine cont de aceasta nepotrivire sesizata. Mai mult refuza sa puna la dispozitia apararii condica de intrari si iesiri din institutie pentru a verifica primul contact avut de Codo cu procurorii anticoruptie. Interesant este un alt aspect de care PNA nu a tinut cont.

Astfel, Florea a prezentat, act aflat la dosar, o asigurare RCA, incheiata pentru acelasi autoturism, dar pe numele sau, lucru care punea sub semnul intrebarii autenticitatea asigurarii lui Codo. Probabil, doar pentru unii anchetatori, nu si pentru Marin Sandu.

A doua neregula pe care o ridica ancheta in cazul Florea se refera la fila CEC gasita in biroul acestuia.

Astfel, in urma perchezitiei - precizam ca au fost efectuate si perchezitii domiciliare, fara ca la locuinta familiei Florea sa se gaseasca ceva incriminatoriu - in geanta lui Cristian Florea se gaseste o fila CEC in alb, emisa de Intercargo.

Procurorii au considerat-o imediat proba fara a mai inteprinde alte cercetari. Ba mai mult, solicitarea apararii de a expertiza amprentele digitale de pe fila CEC s-a lovit de refuzul PNA. “Chiar daca as fi facut acest lucru nu cred ca as fi fost atat de prost sa nu o fi facut disparuta”, ne-a declarat Cristian Florea.

Tot in legatura cu fila CEC, Florea a tinut sa precizeze ca oricine i-ar fi putut strecura acea fila fara sa observe deoarece nu isi incuia biroul, iar geanta si-o tinea in permanenta la birou.

A treia neconcordanta dintre denuntul lui Codo si declaratia lui Florea este legata de momentul noiembrie 2003. Atunci a avut loc un control la una din firmele lui Codo Robert care solicita, in baza unui dosar de rambursare, o suma in jur de 500 de milioane de lei. “Inainte dupa cum aveam sa observ mai avusese trei astfel de solicitari.

Mi s-a parut suspect ca tot cumpara si nu vindea nimic. De aceea nu am semnat dosarul de rambursare si mi-am anuntat sefii”, ne-a declarat Florea.

Dupa vreo doua saptamani de la acel moment, Cristian Florea a fost contactat de Codo Robert care dorea sa-i achizitioneze masina, un Audi, pus in vanzare in unul din parcurile auto de la Corunca. “A venit cu propunerea sa achite 5000 de euro atunci, iar diferenta in luna ianuarie, drept pentru care mi-a si oferit un pret mai mare.

Am refuzat”, ne-a povestit Florea. In ianuarie, Codo il contacteaza personal pe Florea, moment in care ii marturiseste ca mai are si alte firme, ca a depus alte trei cereri de rambursare, in valoare de vreo 2 miliarde de lei, din care i-a oferit 1 miliard ca mita daca il ajuta.

“Mi-am anuntat sefii in legatura cu aceste propuneri si s-au luat primele masuri. Au fost trimise la firmele respective echipe speciale de control care aveau drept sarcina sa ridice actele. Doar ca veneau cu aceleasi raspunsuri, fie administratorii, fie actele nu erau de gasit”, a recunoscut Florea.

Urmatorul pas a fost trimiterea de adrese cu confirmari de primire la fiecare firma implicata. De aici lucrurile se precipita.

In ianuarie 2004, impotriva lui Cristian Florea incepe urmarirea penala sub acuzatia de luare de mita in forma continuata. Ciudat, in primul denunt al lui Codo Robert nu apare mentionat nici un alt inspector din Finante. Inconsecventa, omisiune sau pur si simplu Codo nu primise inca lista de oameni care trebuiau infundati.

Pe parcurs, afaceristul isi aminteste numele a inca cinci finantisti carora le-ar fi dat mita pentru a-i facilita obtinerea de returnari de TVA. Pentru Florea insa denuntarea sa a insemnat si pierderea locului de munca din Finante.

La cateva zile dupa declansarea urmaririi penale, printr-o dispozitie a conducerii DGFP Mures i se modifica unilateral fisa postului si ramane fara atributii. In aprilie 2004 isi inainteaza demisia.

Pana la momentul trimiterii sale in judecata, in 5 ianuarie 2005, a fost nevoit sa suporte sicanele procurorului sef al PNA Targu Mures, Marin Sandu, care in timpul anchetei nu a tinut cont de nici o declaratie de martor sau alte probe care ii erau favorabile acuzatului, in timp ce toate spusele lui Codo erau luate de bune.

Mai departe insa se va pronunta instanta.

Dupa cum precizam mai sus, PNA a mai trimis in judecata alti cinci finantisti, autori ai unor presupuse fapte de coruptie. Mai jos va prezentam spicuiri din comunicatele PNA - din vara lui 2004, cand s-a dispus trimiterea lor in judecata.

MOLDOVAN SORIN CLAUDIU - arestat preventiv, inspector de specialitate in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Mures - Directia de Control Fiscal, sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru

sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata si in concurs real.

HADĂR CLAUDIU NICOLAE - inspector de specialitate in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Mures - Directia de Control Fiscal, sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in

forma continuata si in concurs real;

Inculpatul MOLDOVAN SORIN CLAUDIU a efectuat, in luna ianuarie 2003, impreuna cu colegul sau, inspectorul de specialitate BOILĂ ADRIAN IOAN - arestat preventiv - un control la o societate comerciala din Targu Mures.

Cu aceasta ocazie, cat si ulterior, pana la sfarsitul anului 2003, inculpatul a pretins si primit de la administratorii societatii comerciale controlate, sume de bani si foloase materiale, beneficiind si de diverse servicii, pentru a nu-si indeplini in mod corespunzator atributiile, respectiv de control pe linia rambursarilor de TVA.

Procurorii au stabilit ca inculpatul a pretins un autoturism Audi A6 de ultima generatie in valoare de 23.000 Euro, precum si bani si bunuri in cuantum de 18.000 Euro.

Procurorii au stabilit, de asemenea, ca in cursul lunii ianuarie 2004, impreuna cu inculpatul HADĂR CLAUDIU NICOLAE si in folosul acestuia, inculpatul MOLDOVAN SORIN CLAUDIU a furnizat informatii nedestinate publicitatii de la Directia Generala a Finantelor Publice Mures, de la Trezoreria Targu Mures si de la Banca Comerciala

CARPATICA - Sucursala Targu Mures privind sumele de bani ce urmau sa fie virate in contul unor societati comerciale in urma rambursarilor de TVA.

CIORTEA RADU - sef serviciu in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Mures - sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, ambele aflate in concurs real si in forma

continuata.

BOILĂ ADRIAN IOAN - inspector in cadrul Directiei Generale a Finantelor Mures - sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta, folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, toate aflate in concurs real si in

forma continuata;

NEGREA VASILE EUGEN - functionar public in cadrul DGFP Mures - acuzat de savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata.

Anchetatorii au stabilit ca, in calitate de functionari publici cu atributii de control, cei trei inculpati si-au exercitat in mod defectuos atributiile in legatura cu verificarile ce trebuia efectuate la unele societati comerciale din judet sau au folosit informatiile de serviciu cu scopul de a obtine o serie de foloase

necuvenite.

Astfel, inculpatul CIORTEA RADU - in calitate de sef serviciu in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Mures - a pretins si primit, in cursul anului 2003, de la administratorul unor societati comerciale din judet bani si bunuri in valoare totala de peste un miliard patru sute milioane lei pentru a-l favoriza pe acesta cu ocazia

controalelor fiscale si pentru obtinerea ilegala de rambursari TVA. De mentionat ca in cuantumul sumei primite cu titlu de mita sunt incluse si doua autoturisme Volswagen Passat, fiecare de cate 15.500 euro.

In scopul obtinerii foloaselor materiale necuvenite, inculpatul a furnizat persoanei-denuntator informatii despre controalele fiscale ce urmau a fi facute la societatile sale, despre numele inspectorilor din cadrul DGFP Mures care urmau sa verifice activitatea acestor societati, indicandu-i si modalitatile prin care se putea

sustrage de la constatarea unor fapte penale si sugerandu-i chiar distrugerea unor documente contabile.

Din probele administrate in cauza rezulta ca, in acelasi mod a procedat si inculpatul BOILĂ ADRIAN care a pretins si primit, in mod repetat, tot in cursul anului trecut, si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, sume de bani si foloase materiale - printre care si un autoturism Volswagen Golf - de la administratorul unor

societati comerciale pentru a-l favoriza pe acesta in obtinerea rambursarilor de TVA sau pentru a interveni, in acest sens, la colegii din Directia de Control Fiscal sau la sefii ierarhici din cadrul Directiei Generale a Finantelor Mures.

Anchetatorii au stabilit ca valoarea obiectelor infractiunilor depaseste 560 de milioane lei.

De mentionat ca inculpatul a incercat sa influenteze martorii si sa ii determine sa nu declare adevarul in legatura cu provenienta autoturismului primit cu titlu de mita.

In ceea ce il priveste pe inculpatul NEGREA VASILE EUGEN, procurorii au stabilit ca acesta a pretins si primit, tot in cursul anului 2003, un autoturism Opel Astra si diverse sume de bani - in cuantum de 165 milioane lei - pentru a nu-si indeplini corespunzator sarcinile de serviciu si a-i favoriza pe administratorii de la doua societati

comerciale din judet la controalele efectuate in calitate de functionar public la Directia de resort din cadrul Directiei Generale a Finantelor Mures.

Semnificativ este faptul ca societatile comerciale de la ai caror administratori au fost pretinse foloasele necuvenite si sumele de bani respective au fost verificate cu multa superficialitate atat cu ocazia controalelor pe linia rambursarilor de TVA cat si cu ocazia controalelor fiscale curente.

In acest mod, o singura firma a reusit sa obtina peste opt miliarde de lei cu titlu de rambursare TVA. Mai mult, anchetatorii au stabilit ca aceste sume au fost solicitate in baza unor facturi fiscale fictive, de care inculpatii aveau cunostinta.

In dosarul privindu-l pe inculpatul CIORTEA RADU, procurorii au dispus disjungerea cauzei sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta, primire de foloase necuvenite si luare de mita, existand indicii ca in aceeasi calitate - de sef serviciu in cadrul DGFP Mures - ar fi pretins in luna noiembrie 2000 suma de 1,5 miliarde lei,

cu promisiunea ca poate interveni la conducerea institutiei in vederea obtinerii unei rambursari de TVA in valoare de aproape 6 miliarde lei, dand, totodata, indrumari pentru constituirea societatii comerciale solicitante si pentru intocmirea actelor necesare. Pentru aceste fapte, cercetarile continua.

Toate arestarile si dosarele de trimitere in judecata s-au facut strict in baza denunturilor lui Codo Robert. Pana in prezent nu s-a stabilit care rambursari de TVA au fost ilegale, fiind facute in baza unor acte fictive, si cate sunt reale, dar nici cuantumul exact al sumelor incasate de afacerist.

De asemenea, e ciudat ca PNA afirma ca controalele la firmele lui Codo au fost superficiale, din moment ce insusi denuntatorul a declarat ca a fost verificat in repetate randuri, iar echipele de control nu au gasit nimic.

In plus, inspectorii nu stiau unde vor fi trimisi in control, iar avand in vedere ca, potrivit declaratiilor lui Codo, firmele sale au fost verificate de 15-20 de ori inseamna ca intreaga Directie de Control ar trebui pusa sub acuzare.

De asemenea, PNA va trebui sa raspunda la o intrebare intens vehiculata in ultima vreme si anume: Ce legatura exista intre afaceristul Codo Robert si specialistul PNA - Dumitru Gheorghiu? Pentru ca altfel intreg cazul nu seamana decat a inscenare.

De asemenea suntem curiosi de ce fata de denuntatorii care se fac vinovati de savarsirea infractiunii de dare de mita nu s-a dispus inceperea urmaririi penale.

Procurorii anticoruptie trebuie sa raspunda si la intrebari precum: le - a fost incalcat inculpatilor dreptul la aparare, au fost luate sub presiune declaratiile martorilor, pe ce probe, in afara de denuturile lui Codo, se intemeiaza rechizitoriile? Iar cea mai grea a fost sau nu razbunare? Vom reveni in numerele viitoare,

deoarece aceasta este doar introducerea intr-un serial dedicat PNA …