Fonduri serioase venite din donatii de la o fundatie olandeza au disparut fara urma la Asociatia Apostolica a Rromilor din Band, ce apartine de Fundatia Misiunea Rulotelor Olandeze. Directorul executiv al fundatiei, Rad Teodor, afirma ca este depasit de situatie.

Desi pana acum trebuiau construite in jur de 100 de case pentru rromi, un azil de batrani si o cantina, nici un proiect nu a fost dus la bun sfarsit. Numai anul trecut au venit sase tiruri, 20 de tone de haine si alimente si s-au cheltuit 60.000 de euro.

In mod bizar, verificarile Corpului de Control al fostului prefect Natea au ramas fara urmari.

Fundatia umanitara olandeza “Misiunea Rulotelor Olandeze” activeaza in comuna Band inca din 1995, dar abia din 1998 activitatea acesteia s-a concretizat.

Obiectivele propuse de olandezi vizau construirea unor case pentru rromii din comuna (avand in vedere faptul ca in Band sunt cei mai multi rromi in comparatie cu celelalte comune din judetul Mures), a unei cantine, asigurarea unor locuri de munca, precum si a unor azile pentru batrani.

Pentru realizarea acestor obiective s-au investit de la bun inceput sume enorme. Va dam doar cateva exemple.

S-a cumparat o ferma in valoare de 125 de mii de marci, la care se adauga inca doua terenuri de 50, respectiv 60 de ari in valoare de 3500, respectiv 5000 de marci, un gater de 60 de ari pentru 125 de milioane de lei, in scopul asigurarii spatiului necesar constructiei imobilelor.

La acestea se aduga aparatura si alte materiale care, de mai bine de cinci ani, zac in depozite. Desi spatiile au fost achizitionate, restul proiectelor au ramas un vis frumos pentru coloniile de rromi carora le-au fost promise un trai mai bun. In schimb, altii s-au imbogatit ilicit.

Povestile celor implicati in proiectele umanitare sunt cusute cu ata alba, fiecare arunca vina unde poate si incearca sa iasa basma curata. Se poate spune ca situatia de la fundatia umanitara din Band a devenit, de-a lungul timpului, o “comedie a ororilor”.

Proiectul cantina a functionat doar o jumatate de an (din octombrie2003 pana in aprilie 2004), insa fara autorizatie si s-a dovedit a fi o gaura neagra a donatiilor olandeze. “Abia ne dadeau cate ceva de mancare.

Numai cativa copii primeau cate o felie de paine cu gem si cu asta veneau acasa”, a spus o familie de rromi din Band. “Cantina niciodata nu a functionat asa cum ar fi trebuit. Problemele au fost puse pe seama neintelegerilor intre cei doi preoti penticostali din Band, Poczo Marin si Feri Bela.

Cantina a functionat putin si fara autorizatie. Au fost construite doar 14 case, in rest s-au dat materiale de constructie, care apoi s-au vandut la colt de strada. Din pacate, pana cand nu va fi liniste intre ei, nimic nu va merge asa cum ar trebui.

Sunt prea saraci ca sa-si permita dezbinarea sau sefii oportuniste”, a spus primarul din Band, Mircea Rusu. Daca cei doi pastori isi impart sefiile oportuniste, directorul executiv, Rad Teodor, care de altfel este si antrenor al echipei de baschet de la CS Muresul, nu a luat atitudine in ceea ce priveste situatia de la Band.

“Am fost director doar o perioada scurta de timp. Din 2001 pana in 2004 nu m-am mai ocupat de fundatie, mi-am dat demisia. De asociatie s-a ocupat varul meu, Petrisor Rad. Acum ma ocup din nou de asociatie, dar vreau sa plec pentru ca nu merita. Insa problemele nu sunt numai aici. Şi cei din Olanda se mananca intre ei.

Fundatia e condusa de doi frati, Walter Jokabus si fratele acestuia Timus, iar cei doi nu se inteleg prea bine. Walter Jokabus este delegat si vine in Band mult mai des decat fratele sau si simpatizeaza mai mult cu pastorul Poczo, care se poate spune ca face legea si foloseste bunurile in interesele proprii.

Eu nu m-am ocupat de fundatie, dar de cand am plecat nu s-a facut mai nimic”, a fost de parere Teodor Rad.

Ajutoarele rromilor in mainile conducatorilor

Vina este plasata de la un “sef” la altul. Totusi, nici unul din ei nu poate sa clarifice disparitia fondurilor. Atat pastorul penticostal, Feri Bela, cat si directorul Rad sustin ca Poczo este capul rautatilor, sustinut de partea olandeza. “Poczo colaboreaza bine cu delegatul olandez.

Acesta vine doar la intervale de doua-trei luni si are incredere in pastor. Poczo, in schimb, prefera sa se imbogateasca in loc sa-i pese de comunitate. Anul trecut au venit sase camioane cu ajutoare. Hainele, alimentele sau materialele de constructie aduse fie au fost vandute, fie zac in depozite.

De multe ori, donatiile (haine, alimente) erau vandute in Valea Rece sau la familii de romani sau maghiari. Sponsorii olandezi stiau ca in Band s-au construit peste 100 de case, aveau si cataloage cu casele de aici. Realitatea e insa ca s-au construit doar 14 case, in rest s-au dat materiale de constructii care s-au vandut apoi la colt de strada.

Spre exemplu, un geam termopan se vindea cu 2-2,5 milioane de lei. Mancarea nu se imparte, si sta in depozite. S-a aruncat peste o tona de orez. Olandezii au lasat bani pentru paine si lapte. Ca sa nu se cheltuie banii, in loc de lapte, rromii au primit ulei, ce a fost adus din Olanda. Banii s-au pus in buzunarele pastorului Poczo si a simpatizantilor.

Cand veneau olandezii, vreo 80 de copii erau dusi sa manance ca sa se vada ca nu sunt probleme, desi aici sunt mai bine de 800 de copii. Cantina nu a avut niciodata autorizatie. Cei de la Sanepid ne-au tot dat avertismente si au trecut cu vederea neregulile pentru ca sa fie bine comunitatii.

Casele au fost construite fara proiect. Despre cati bani s-au adus in fundatie nu prea stim. Spre exemplu, cand veneau camioanele din Olanda pe hartii figurau haine uzate si cand deschideam masina vedeam ca au adus de fapt alimente.

Nici cei din vama nu au de unde sa stie pentru ca pe camion scria ajutor umanitar si astea nu se prea verifica”, a spus pastorul penticostal Feri Bela.

Cei doi directori care s-au aflat la “coducerea” acestei fundatii dubioase, Teodor Rad si varul acestuia, Petrisor Rad, spun ca au fost depasiti de situatie. In mod ciudat, verificarile Corpului de Control al prefectului Natea nu au dus la nici un rezultat.

Proiectele construirii unei fabrici, care apoi sa ofere locuri de munca rromilor, sau a unor stomatologii sau a azilelor de batrani nu s-au concretizat si au ramas la faza de intentie. Acum vina este aruncata de la o persoana la alta si se cauta mai mult un tap ispasitor si nu un vinovat.

Raman insa cateva intrebari. De ce directorii executivi nu au luat situatia in maini? De ce constatarile Corpului de Control al fostului prefect Natea s-au pierdut in birocratie. Asta in cazul in care s-a intocmit raportul. Indolenta Primariei, in frunte cu fostul primar Florian Vaidean, ramane fara explicatii. Vom reveni.

Pana la inchiderea editiei nu am primit nici un raspuns din partea Prefecturii Mures sau a Corpului de Control al prefectului, privind concluziile raportului efectuat in cursul anului trecut.

“Ştim ca sunt rivalitati la conducerea bisericii penticostale. De obicei, pastorul care da pachetele mai consistente este preferatul rromilor. Se formeaza tabere de presiune. Olandezii cunosc situatia doar din auzite. Daca nu este intelegere intre ei, oricat de multi bani s-ar baga acolo, tot nu o sa se vada”, N.

Turcata, consilier CJ, pe problema rromilor