Directorul secret

de Nicolae TEREMTUS     Gazeta de Maramures
Marţi, 15 februarie 2005, 0:00Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Maramures este in mare fierbere. A expirat termenul de depunere a dosarelor pentru concursul de director al institutiei cu cel mai mare buget din judet. Agitatia angajatilor DPC este indreptatita. Teoretic, la DPC se incearca intronarea legii.

Practic, continua disputele politice in jurul institutiei care in decursul anilor s-a dovedit a fi o „vaca buna de muls”.

Nu este un secret ca Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Maramures (DPC) e cea mai politizata institutie din subordinea Consiliului Judetean. Multimea de sefi, sefuleti si angajati „bagatori de seama” se bazeaza pe influenta unor politicieni.

Dupa alegerile locale din 2004, dar mai ales dupa demiterea lui Augustin Botis, nu s-a intamplat nimic. Cazul copiilor din Sighet, cazul Darabus, cazul Hotea, Boitor, Botis, Moldovan si cate au mai fost publicate fara ca oamenii care conduc judetul sa se sesizeze, sa faca ceva. De ce? Greu de spus, dar mai ales de inteles.
In toate sedintele de Consiliu Judetean (CJ) se discuta pana la epuizare subiectul DPC, se iau angajamente care nu mai sunt onorate, dar avem in continuare o institutie in care se da o crunta batalie politica pentru conducere.

In acest razboi, in care interesele copiilor sunt lasate pe locul doi, s-au angajat deputati, consilieri judeteni, sefi de organizatii neguvernamentale, angajati ai Directiei. Toti ar dori cate o felie din tortul DPC.

Top secret

La sfarsitul saptamanii trecute a expirat termenul pentru depunerea dosarelor celor inscrisi la concursul pentru functia de director al DPC. Avand in vedere cele de mai sus, interesul nostru pentru concurs era justificat. Asa ca am incercat sa aflam cine s-a inscris. Primul drum l-am facut la DPC, unde Nicolae Boitor, „adjunctul” interimar, era singurul sef prezent.

Acesta ne-a spus „cu sinceritate” ca… nu are stiinta de cine s-a inscris (?) si ca singura certitudine e ca el nu va concura pentru functia de director plin. Boitor ne-a trimis la CJ.
La biroul Resurse Umane al CJ, sef de circumstanta (seful este in concendiu) este o doamna David. Aceasta ne-a spus ca nu ne poate spune cine a depus dosar pentru concurs, deoarece mai sunt doua ore pana va expira termenul de depunere. Era ora pranzului.
Am revenit la ora 14. Nici de aceasta data nu ne-a dat o informatie banala, clasificand-o ca fiind “strict- secret”. Ba a mai vorbit cu cineva care i-a transmis ca nici secretarul CJ, Dumitru Dumuta nu permite sa primim nenorocita de informatie. Asa ca am revenit la DPC, unde aflasem ca ar fi Dumuta.

La poarta ni s-a spus ca in institutie nu mai e nimeni (era vineri, ora 14,30, “zi scurta”).
Totusi, in sediul DPC, l-am gasit intr-o sedinta pe… Dumuta. Acesta mai ca s-a jurat ca nu stie cine sunt cei care si-au depus dosarul buclucas: „stiu doar ca sunt doua dosare, dar poate nu ar fi bine sa scrieti de asta. Se poate interpreta…”
Din informatiile noastre, stiam ca au fost cinci persoane care au luat dosarul pentru concurs, printre ei si fostul director Botis!
Intr-un final, am primit confirmarea ca s-au depus doua dosare: unul al actualului director interimar, Cornelica Ilea si un al doilea al unui misterios jurist de la APSA. Nimeni nu a dezvaluit numele juristului.

Morala

Este regretabil ca persoane din aparatul CJ, platite din banii contribuabililor, refuza sa dea informatii publice. Domnilor!, perioada “de trista amintire” a trecut. Paradoxal (sau tragic?) la Putere se afla acum cei pe care i-am numit democrati, liberali, dar se dovedesc mai comunisti decat fostii activisti ai PCR.

Cu siguranta si presedintele CJ, si secretarul CJ, si David de la Resurse Umane au auzit de Legea liberului acces la informatii de interes public. In caz contrar, solicitam celor in drept sa ia masuri. Pentru ca noi, de acum incolo, vom uza de prevederile legii, actionand in judecata autoritatile care “se feresc” sa dea informatii de interes public.

In rest, ca sunt sefi care acum trag sfori pentru a iesi un anume director (s-ar putea ca anuntatul concurs sa se amane), care sa continue afacerile cu HHC si ASSOC, sau ca sunt persoane cu dosare penale tinute in organigrama pe posturi importante, pot fi doar “coincidente”. Dar noi nu mai credem in coincidente.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

84 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by