Este, totusi, un inceput si acest sfert de adevar scos cu forcepsul de reporteri! Ioan Moldovan, procurorul sef al PNA Oradea – in competenta caruia se afla si judetul Satu Mare - se teme de presa, se contrazice de la o fraza la alta, minte sfruntat si stangace, ca orice om cu sufletul incarcat.

Este constient de duplicitatea sa, astfel ca, de o buna bucata de vreme – de cand GAZETA l-a luat in colimator –, evita sa mai organizeze conferinte de presa. Capcana i-am pregatit-o cu doi colegi din presa centrala. Asa cum se spunea intr-unul din cele mai recente editoriale ale GAZETEI, “nimeni nu-i apara pe procurorii PNA de alti procurori PNA.

S-a dat liber la razboi. Parchetul National Anticoruptie a devenit o uriasa arena in care, mai abitir ca in tarcul de la Balc, mistretii se lupta intre ei sa supravietuiasca”. Moldovan credea ca interviul va fi publicat doar la Satu Mare sau ca intalnirea ii va da ocazia sa se explice in fata acuzelor ce i se aduc periodic in presa centrala .

Cel putin asa l-a asigurat seful lui – si recunoaste aceasta la sfarsit – procurorul Miclescu. De aceea pluteste cu atata dezinvoltura peste amanuntele care il dau de gol, dezvaluindu-i adevarata fata, pe care v-o prezentam acum si in GAZETA. (Intertitlurile si notele apartin redactiei GAZETA de Oradea.

Publicam pasajele care vizeaza aspectele legate de Bihor).

– In ce relatii sinteti cu patronul Mircea Radu Pentie ? Cite solutii de neincepere a urmaririi penale ati dat in cazul lui ?

– Nici una. Astea sint povestile lui Lele, cretinismele lui. (n.red. GO: Ramane sa vedeti in numerele viitoare cine minte si, mai ales, cine spune povesti cretine).

– Am informatii ca ati dispus scoaterea de sub urmarirea penala a lui Pentie, intr-un dosar in care Politia propusese trimiterea in judecata pentru ceva afaceri cu alcool.

– Nu am dat nici o solutie.

– Stiti de firmele lui falimentare, vindute unor arabi ? Sau ca a prejudiciat mai multi oameni de afaceri. Cit de des mergeti la “Gong”, care e proprietatea lui Pentie?

– Niciodata. Nu am fost niciodata la “Gong”. O singura data m-am oprit pe terasa si am baut un suc cu unu’ de la SIPA, de la Cluj. Nu merg la “Gong”, nu merg la nici o crisma. (n.red. GO: Faceti un mic efort de memorie, domnule Moldovan, si amintiti-va cum va mergeati, pe sapte carari, pe usa din spate a birtului.

Cum, si de unde se trimitea mancare gatita pentru nora internata la Maternitate?)

– Pentie a avut relatii de afaceri cu mai multi oameni de afaceri satmareni pe care i-a prejudiciat.

– Nu stiam.

– Cu domnul profesor Magureanu in ce relatii sinteti ?

– In nici o relatie. L-am cunoscut pe Magureanu in 1990.

– Se spune ca, atunci cind erati ministru in Guvernul Roman, ati beneficiat de sprijinul acestuia.

– Eu sint din Salaj, el din Satu Mare.

– De la limita cu Salajul.

– Il cunosc pe Magureanu, l-am cunoscut in 1990. Nu m-a facut el ministru. Eu am fost seful grupului Transilvania-Banat in cadrul FSN-ului, am fost vicepresedinte pe probleme sociale, inainte de a fi ministru. Am avut relatii cu Magureanu cind am fost presedintele comisiei de cercetare la Berevoiesti. Eu nu am terminat ancheta, ca am fost numit ministru.

Am stabilit atunci citeva chestii lui Magureanu.

Scandalos:

a primit trei apartamente de la statul roman!

– Unde ati locuit in Bucuresti, cit ati fost ministru?

– La hotel.

– Nu ati avut apartament de serviciu?

– Am avut apartament, dar nu de serviciu.

– Nu ati avut un apartament de serviciu pe care l-ati cumparat?

– Nu.

– La Zalau ati avut apartament de serviciu?

– Am avut.

– L-ati cumparat?

– Absolut.

– La Bucuresti?

– La Bucuresti am avut un apartament inchiriat de la Primarie. L-am cumparat tot de la Primarie. Nu am avut apartament de servici. L-am cumparat la pretul pietei, in iunie 1990.

– Cel de la Zalau?

– L-am cumparat cu legea aia din 1990.

– Cine este sef-contabil aici la PNA? Ce este Viorel Sabau?

– Viorel Sabau este specialist finante-banci.

– Stiti ca a absolvit Stefan Gheorghiu?

– A terminat. Are statut de expert-contabil.

– Ce cunostinta aveti despre afacerea Petrosulb?

– Nu am nici o cunostinta.

L-am trimis in judecata pe un lider de sindicat pentru trafic de influenta.

– V-ati luat o casa in Sintelec?

– Nu. Fiul meu are o casuta din vaioage, unde mai merg si eu. Nu am decit apartamentul. (n. red. GO: Iete-te! Cumparat, tot “la pretul pietei”, de la Primaria Oradea).

Fratii Micula

au fost interceptati legal pe cand

se targuiau

cu Lascau

– Exista sotii, parinti sau alte rude ale angajatilor Serviciului Teritorial Oradea a PNA care sa fie angajati la firmele fratilor Micula?

– Eu am citit in Ziua chestia asta, dar nu e adevarat.

– Serviciul dumneavoastra a solutionat anumite dosare legate de fratii Micula?

– Nu am avut nici o sesizare, nici o informatie. Sa va spun ceva. In vremea in care Lascau a fost interceptat, legal, l-a sunat pe unul din fratii Micula si i-a spus ca are un material de la IGP si de la Garda Financiara si ca vrea sa discute. El se punea la dispozitia fratilor Micula. Nici un angajat de la mine nu are rude la fratii Micula.

I-am chemat pe fiecare.

– Procurorul Dan Chirculescu a avut un accident in urma caruia i s-a distrus masina. Alcoolemia nu i s-a luat.

– Nu stiu. Nu era baut.

– Politistii care au fost la accident spun ca a iesit in patru labe.

– Bine ca a iesit cu labele intregi. Sa va spun cum a fost. Simbata ne intilnim aici sa discutam ce facem saptamina viitoare. Era pe la ora 13. A stat aici de dimineata, nu era baut. A plecat de la servici.

Un rudimentar la marginea prostiei

– Cum explicati dumneavoastra referatul prin care ati apreciat ca fiind nelegala si imputabila lui Alexandru Lele arestarea lui Adrian Tarau?

– Va spun de ce. Lele trebuia sa faca ancheta ca lumea, sa mai astepte doua luni si avea probele.

– In ce relatii sinteti cu Lele?

– Am avut o discutie neutra in urma cu patru luni. Eu l-am invitat la o cafea, in oras, ca procurorul general Amarie a primit un telefon si a crezut ca e Lele, dar mi-a spus ca nu a fost el. (n.red.

GO: Un pretext atat de straveziu ca a trebuit, ca sa nu-si inchipuie cumva ca ne-au cumparat bunavointa, sa publicam mai repede, peste rand fata de cum ne propusesem, o ancheta jurnalistica despre alte nazdravanii in care era implicat Moldovan!). Daca el astepta, si i-am spus-o si lui... Ca sa intelegeti.

Era un dosar care a fost trimis in judecata si a iesit din competenta procurorului. Era declarat apel impotriva sentintei Judecatoriei. In aceasta perioada el s-a reinvestit cu urmarirea penala pentru aceleasi fapte. De aia e ilegala. Arestarea lui Tarau este imputabila ca nu a avut probe. Eu i-am spus-o si lui si am facut si o declaratie.

Trebuia sa aiba rabdare sa faca probe. Asta i-am imputat lui, nu altceva. (n.red. GO: Atat de rudimentar este procurorul Moldovan din punct de vedere profesional ca nu intelege nici acum ce prostii debiteaza.

Tocmai datorita enormitatii acestor stupizenii a fost necesara declararea recursului in anulare, pentru reformarea celor musamalizate de procurorii Mascas si Moldovan.

S-ar fi recurs altfel la aceasta cale extraordinara? Ar fi constatat altfel Curtea Suprema validitatea pozitiei exprimate de procurorul Lele? Ar tine parchetul nesolutionat de trei ani dosarul privind acuza de arestare nelegala a lui Tarau, pentru care a fost suspendat abuziv procurorul Lele din magistratura? Important este ca se dovedeste abia acum cine a fost sursa tehnica a

intoxicarilor cu care a fost dezinformata opinia publica. Comisare, vin zile grele pentru tine! Poti sa o consideri amenintare si sa te plangi.) Nu mai are rost sa discutam de Lele. El e trimis in judecata si o sa-si spuna cuvintul Justitia.

Lumina de la robul Moldovan

– Tot dumneavoastra ati infirmat rezolutia de neincepere a urmarii penale emise de procurorul Vasile Netila in cazul fostelor judecatoare Rosca si Blaga cercetate in urma unor plingeri formulate de Mircea Pentie.

– Rosca a primit cea mai mare condamnare pentru luare de mita de dupa 1989.(n.red. GO: Iata inca un raspuns la obiect, gen Moldovan).

– Eu va intreb de procedura. Cum va explicati ca ati arestat-o pe Rosca chiar in perioada in care se faceau schimbari la nivelul Parchetului? Ati fost singurul care nu a fost schimbat.

– Pentru ca munceam ca un rob.

– Rosca avea citatie sa vina la Parchet marti. Dumneavoastra ati arestat-o simbata.

– Eu i-am trimis o citatie sa se prezinte marti. Am trimis-o printr-un ofiter. A scris pe citatie “nu ma prezint, ma duc la bai”. A doua zi am trimis ofiterul inapoi. Era disparuta. Am arestat-o in lipsa. Asta stie si Lele, dar nu scrie. El publica scrisori in serial primite de la Rosca care era in urmarire generala. (n.red.

GO: Se pare ca Moldovan a facut o fixatie pentru Lele. Este obsedat pana la disperare de persoana care ii distruge cariera).

– Sint cel putin doi martori, Viorel Cardos, care a cumparat Multimec Marghita, si Elena Albutiu, care nu au fost audiati.

– Noi discutam pe ce avem probe. Eu nu cred nimic. Eu cred cind avem probe. Astea sint povesti. Eu fac lumina acolo… Astea sint povesti de adormit copii. (N. red. GO: Se pare ca trebuie sa reluam si sa adancim acest episod pe care Moldovan il expediaza atat de sumar.)

“Nu am timp

sa-i dau pe toti

in judecata”

– Stiati ca tatal lui Traian Surducan, ofiter judiciar la PNA Oradea, a avut un accident de circulatie cu Elena Blaga ?

– Nu stiam.

– De dosarul Holt ati auzit? Cum s-a finalizat

– A fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare pentru inselaciune.

– Dar nu era o cauza civila?

– Daca a fost condamnat definitiv pentru doi ani cum sa fie o cauza civila ?

– In “Ziua” si in “Gardianul” au fost publicate foarte multe articole, inclusiv cum ca fiica dumneavoastra s-ar fi sinucis intrucit a fost obligata sa intretina raporturi sexuale cu dumneavoastra.

– S-a sinucis la 24 de ani. A vut o suferinta psihica. Dar nu din cauza unei relatii incestuoase. Fiica mea… S-a cercetat. Nu a fost niciodata gravida. Cu asemenea porcarie, nici nu…, mi se pare de o murdarie ordinara. Am facut imediat o conferinta de presa, nimeni nu a bagat de seama la ce am spus eu.

– Ati trimis vreun drept la replica?

– Nu.

-–I-ati actionat in judecata?

– Da. E pe rol de un an de zile. L-am chemat in judecata pe reporter si pe ziarul “Ziua” in solidar.

– Pe cei de la “Gardianul” i-ati dat in judecata?

– Nu. Nu am timp sa-i dau pe toti in judecata. Am dat in judecata “Ziua” pentru ca a depasit orice limita. Au stat de vorba cu un medic, care e mort de doi ani si jumatate. Ca au o caseta, nu am vazut niciodata caseta. Cu un mort de doi ani. Daca ma apuc sa ma judec cu toti.

Pasi siguri

spre paranoia

– De ce va ataca tot timpul aceste ziare ?

– Parearea mea e ca am atins un grup de interese. Nu vreau sa fac afirmatii ca nu am dovezi. Am fapte. Domnul Luca care este proprietarul ziarului “Ziua” este presedintele federatiei de judo. Vizer este prieten cu Luca. Ei fac afaceri impreuna. De aceea ma ataca “Ziua”. Aici vorbim de miliarde. Vizer si Lascau au legatura cu Luca.

I-am calcat pe bataturi. Sint obosit de cind dau explicatii. Eu am un apartament in Bucuresti cumparat in 1993 (n. red. GO: nu in 1990?) si o masina luata in leasing, in 2000, pe care am platit-o acuma. Daca faceam ce spun ei, eram bogat. Mai departe. Lascau divorteaza si ii lasa nevestei o casa. Se insoara, divorteaza, lasa nevestei un apartament, mobila, bani.

Cumpara o casa la sora-sa, cumpara o casa la fiu-sau si de ziua lui isi face cadou vila pe care ati vazut-o la televizor, cu jacuzzi, piscina. Depune la banca zece miliarde, 20.000 de dolari, 80.000 de euro, aur.

In modalitatea si in conceptia lui “Ziua” este cel care demasca mafia din vestul tarii, iar procurorul Moldovan este un mafiot! Orice ce am face noi nu este bine, ati vazut in “Ziua”: Mafia PNA. Este o limita a suportabilitatii.

– Nu e nici o campanie.

– Anul acesta am fost cercetat in trei dosare penale. Pentru cercetare abuziva dupa ce i-am arestat pe seful si pe adjunctul Biroului de Ordine Publica din Politia municipiului Oradea, condamnati definitiv la sapte ani de inchisoare pentru ca luau taxa de protectie de pe aici, din centru. Bun.

S-a mai depus o plingere penala de cercetare abuziva pentru ca am trimis o simpla citatie sa vina la PNA, iar el a fugit in Ungaria si a dat comunicate de acolo. Trei plingeri penale intr-un an pentru fapte de serviciu. Pe mine ma face criminal, ca mi-am omorit fata, cine, unul condamnat pentru falsificarea pasaportului de serviciu?

Si-a atins deja nivelul maxim

de incompetenta

– Tudor Moldovan, fiul dumneavoastra, care este avocat in Baroul Oradea, a fost implicat intr-o afacere de coruptie judiciara, in urma caruia un violator a scapat de o pedeapsa cu inchisoarea.

– Nu este adevarat. Se spune ca ar fi fost prezent la antedatarea declaratiei. El nu umbla cu acte. (n.red.

GO: din hotararea judecatoreasca rezulta ca fiul procurorului Moldovan a depus la dosarul penal — ceea ce constituie uz de fals — “impacarea” antedatata, redactata si scrisa in prezenta lui — fals intelectual — in numele unei parti vatamate care nu l-a angajat niciodata.

De ce nu-i ofera “sansa” sa se dezvinovateasca credibil intr-un dosar penal) Fiul meu nu are nici o problema, nu este implicat in nici o afacere de coruptie. El incearca sa ia numai cauze civile. Fiul meu nu are dreptul sa-si cistige existenta? E un atac la copii, niste mizerii.

Domnul Miclescu m-a sunat, sa discut cu dumneavoastra, sa am o discutie sincera. Altfel…

– V-ar placea sa ajungeti la Bucuresti?

– Eu am fost ministru…

– Se spune ca, recent, cu sprijinul lui Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, considerat mina dreapta a lui Basescu, v-ati laudat ca veti ajunge procuror general al PNA sau secretar de stat.

– Sa va spun ceva. In 1996 mi s-a propus sa fiu secretar de stat la Justitie.

– Cine v-a propus?

– Petre Roman.

– In ce relatii mai sinteti cu Roman?

– In nici o relatie. Cu Vasile Blaga nu m-am vazut din 1999, cind s-a inaugurat terminalul vamal. Pe mine nu ma intereseaza. Eu nu plec din Oradea. Nu mai consider ca trebuie sa plec. Dupa ce nu am mai fost ministru am mai stat citeva luni in Bucuresti, dupa care am plecat simplu procuror la Zalau. Dupa care mi-am refacut cariera, am ajuns la Oradea.

– Se spune ca fiecare avanseaza pina la nivelul maxim de incompetenta.

– Exact.

Mizeria din ograda proprie

– Sinteti membru al unui partid politic?

– Am fost in FSN, dupa care, cind s-au despartit apele, am mers la PD, dar apoi am demisionat. Nu ma mai intereseaza.

– Dupa ce au aparut dezvaluirile in presa a venit o echipa de cercetare de la Bucuresti.

– A fost o doamna inspector.

– Cum se numeste doamna?

– Nu stiu daca pot sa va spun.

– De ce nu a venit sa stea de vorba si cu cei care au scris?

– Eu daca eram inspector treceam si intrebam, domnule ce informatii aveti? Ei i-au luat pe toti cei trecuti acolo si i-au intrebat.

– Controlul acesta a fost sa se acopere sau sa se afle? Domnul procuror Miclescu mi-a spus ca in cazul lui Dohotaru nu se verifica nimic. Am vorbit cu patronii a doua firme de constructii, care mi-au infirmat ca i-ar fi construit doua case lui Dohotaru, dar mi-au confirmat ca i-au furnizat materiale de constructie si ca Dohotaru le-a facut in regie proprie.

Nevasta era cu canciocul si el cu mistria?

– Oricine are dreptul sa-si faca o casa. In zona Transilvaniei, o casa se face in doua zile, cu claca. I-am vazut fisa de avere, are o casa, mostenire, in zona Maramuresului, si o casuta de vacanta.