In comunicatul semnat de Angela Podina, director executiv administrativ in cadrul AZO, se arata ca potrivit art. 66.1 din Legea nr.

168/1996, salariatii din unitatile cu foc continuu pot declara greva cu conditia asigurarii cel putin a unei treimi din activitate, care sa nu puna in pericol viata si sanatatea oamenilor si sa asigure functionarea instalatiilor in deplina siguranta.

Totodata, se mai arata in comunicat, din cauza nerespectarii acestei prevederi legale, instantele de judecata au declarat greva din 2003, prin hotarare irevocabila, drept ilegala.

Cu toate acestea, Sindicatul Alternativa 2002 a persistat in a declansa greva generala si in 2004 (si ameninta si in acest an), tot prin inchiderea totala a activitatii. Cu toate ca, am completa, conducerea AZO nu s-a declarat impotriva grevei, ci a respectarii legislatiei.

In acest sens, patronatul combinatului a inaintat un program de activitate pe durata grevei, in care se preciza obligativitatea mentinerii in functiune a 33% din capacitatea de productie a sectiilor, cu exceptia sectiei de amoniac. Dar se pare ca nu acesta era interesul sindical.

Dupa ce a pierdut procesul, Alternativa incearca sa-si demonstreze nevinovatia prin atacarea la Curtea Constitutionala a articolului mentionat mai sus, pe motiv ca ingradeste dreptul la greva. Pana in prezent, CC nu s-a pronuntat, insa, asupra acestui aspect.

Indemnuri sindicale la… inchidere

Conducerea AZO a mai aratat ca liderii Alternativa 2002 au depus in instanta un document socant, care sugereaza inchiderea Combinatului.

“Singurul dintre domeniile in care ar putea exista o restrangere - a dreptului la greva - ar fi cel al sanatatii publice, dat fiind ca parata - SC AZOMUREŞ SA - este un combinat chimic, deci o sursa de poluare masiva, o oprire a activitatii sale, departe de a afecta sanatatea publica, nu ar face decat sa o

imbunatateasca, prin purificarea mediului”, au inserat liderii Alternativa 2002 in document. In atare situatie, conducerea unitatii nu a inteles cum ii va ajuta pe salariati inchiderea combinatului, daca exista, de fapt, o explicatie.

Foc continuu nu e perpetuum mobile

Desi sindicalistii au incercat sa acrediteze ideea ca AZO nu este unitate cu foc continuu, in urma opririi sectiei de amoniac saptamana trecuta, conducerea combinatului a explicat si acest aspect.

Angela Podina, semnatara comunicatului, a aratat ca sectia de amoniac din AZO functioneaza pe baza de gaz metan, iar iarna, din cauza scaderii drastice a temperaturilor, gazul se aloca prin ordonanta guvernamentala, cu prioritate, consumatorilor casnici.

Din acest motiv, conducerea este nevoita sa ia masurile de siguranta care se impun, si anume: fie reducerea activitatii, fie oprirea temporara a sectiei, atunci cand pragul de functionare in siguranta nu poate fi mentinut.

Totusi, oprirea unor instalatii, din motive independente de vointa patronatului nu are nici o legatura cu caracterul de unitate cu foc continuu, se arata in finalul comunicatului.