Se numeste Irina Paula Jianu. Multa vreme, se lauda cu faptul ca vorbele pe care le pune fac mai mult decat orice lobby, cand ii va cere un favor, la cafea, doamnei Dana (Nastase). Spus intr-o singura expresie, l-a lucrat original pe Sergiu Sechelariu, desi s-a catarat pe umerii acestuia.

Cu toate ca a facut si desfacut multe, pentru oamenii din urbea ei ramane, inca, o ilustra necunoscuta. Poate ca nu ar fi ramas asa mult timp, daca primul-ministru Tariceanu nu o inlocuia.

Irina Paula Jianu a ajuns mare datorita sustinerii de care a beneficiat

din partea fostului ministru Sergiu Sechelariu. Asa cum vom arata, intre cei doi a existat o legatura suficient de puternica, chiar daca in prezent destul de incerta.

O data numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Locuintelor, Sergiu Sechelariu a facut posibila ungerea Irinei Jianu, mana dreapta a acestuia si coactionar la societatea Conimpuls, in postul de director al Inspectoratului de Stat pentru Siguranta in Constructii.

Din aceasta pozitie, Irina Jianu si-a facut conexiunile care sa-i asigure “spate” atata vreme cat fostul partid de guvernamant ar fi beneficiat de intaietate pe piata optiunilor electorale. Unul dintre avantajele de care s-a folosit la maximum a fost cel conferit de necesitatea semnaturii ei pe orice proiect care viza constructiile.

Inspectoratul, folosit ca masca

Toate lucrarile publice acordate prin licitatii aveau nevoie, ca ultima etapa, de semnatura directorului Jianu. Prin aceasta metoda, directorul scotea la inaintare firme favorite – si nu este putin lucru sa spunem ca Jianu aparea, alaturi de Sergiu Sechelariu, in tandem, in cel putin 7 firme.

Parte dintre acestea, in care Jianu are un anumit procent de actiuni, s-au ocupat intens de constructii aprobate de directorul din Inspectorat.

Daca luam exemplul cartierului de vile facute prin ANL in Gheraiesti, vedem ca o buna parte dintre materialele de constructie au fost achizitionate de constructori fie de la firma directorului Jianu, fie de la altele care cotizau consistent pentru aceasta favoare. ANL impunea constructorului materialele care trebuiau folosite.

Dupa cum explica directorul Constantin Strugariu de la ANL Gheraiesti, “90% dintre materialele folosite de ANL pentru acoperis provin de la o firma nemteana, PLANNJA, cu un pret de 16 euro pe metru’ patrat. Tamplaria folosita este cea de la firma REGAL GLASS, cu un pret de 100 de euro la metru’ patrat”.

La aceasta ultima societate, Irina Jianu este partenera cu Adrian Nita si Sergiu Sechelariu.

Firma PLANNJA, prin directorul Mihai Chiruc, neaga orice relatie cu Irina Jianu, catalogand-o drept “barfa satului”.

Pe de alta parte insa, constructorii prinsi in ridicarea blocurilor ANL afirma ca pretul practicat de PLANNJA pentru cartierele ANL este mult mai mare decat cel folosit in mod normal, procentul-diferenta fiind varsat, de mai multe ori, in buzunarele Irinei Jianu, drept recompensa pentru indrumarea constructorilor catre respectivul

distribuitor de tabla ondulata.

In ceea ce priveste firma REGAL GLASS, aceasta a asigurat geamurile termopan si pentru HIT Hemeiusi.

Problema cea mai mare vizavi de activitatea inspectorului Jianu este ca aceasta a beneficiat de informatii la prima mana, care apoi au fost folosite pentru ca firmele in care este partenera sa contracteze lucrari.

La ora actuala exista cel putin sapte societati in care Irina Jianu este actionara: CONIMPULS, SINCONSTRUCT, REGAL GLASS, PRO CONSTRUCT, VERTCON, OLIMP IAŞI.

Cu societatea VERTCON, Irina Jianu a castigat lucrarea de refacere a Bazinului Olimpic. Se pare ca in caietul de sarcini ar fi fost trecute conditii astfel incat termopanul necesar sa poata fi achizitionat doar de la acelasi REGAL GLASS.

Celalalt participant la licitatie, pentru lucrarea de refacere a Bazinului de Inot, a fost firma SSAB, la care este actionar si viceprimarul Mihai Şlic.

“Sergiu statea drepti”

Inexplicabil cum cei doi oameni de afaceri si, in acelasi timp, politicieni importanti ai PSD, prinsi suficient de bine la centru, acolo de unde se pot plasa lucrari, au rupt legaturile.

Conform apropiatilor acestora, Irina Jianu ar fi fost cea care ar fi trecut de multe ori peste Sergiu Sechelariu, aruncandu-i acestuia in ochi faptul ca ea bea cafeaua cu doamna Dana (Nastase, n.red.) si, astfel, este de nezdruncinat.

“Lipeala” dintre cele doua e posibil sa se fi infaptuit in momentul in care firma acesteia a modernizat familiei fostului premier casa din Zambaccian.

Marea “iubire” dintre Jianu si Sergiu Sechelariu poate fi evidentiata si prin alt aspect: cei doi au, in comun, un domeniu la Luncani, cu doua case in aceeasi curte. Dupa toate probabilitatile, pamantul de sub vila lui Sechelariu ar fi al Irinei Jianu.

Unealta IGSIC

Din pozitia ocupata la Inspectoratul de Stat pentru Siguranta in Constructii, Irina Jianu a controlat cu o mana de fier toata activitatea din zona Bacaului.

Exemplul cel mai elocvent in acest sens este cel al organizarii Trofeului Calitatii, in vara anului precedent, cand institutia in care Jianu a activat implinea 20 de ani de existenta.

Cu aceasta ocazie, firmele bacauane – si nu numai – s-au “duelat” pentru un trofeu care nu foloseste la nimic, dar pentru care fiecare firma de profil (constructori, comercianti de materiale de constructii) a cotizat consistent, sub forma de sponsorizari.

Trofeul s-a desfasurat in Timisoara, Oradea, Constanta, Cluj, Bucuresti, Bacau, Brasov, Pitesti, Craiova si Iasi.

In ceea ce priveste firmele bacauane, cine nu scotea banii era apoi „calcat” de Inspectoratul Teritorial si luat la bani marunti. Aceasta atitudine despotica a Irinei Jianu a facut ca unul dintre oamenii ei de incredere sa refuze sa fie folosit pe post de sperietoare de ciori si sa-si dea demisia.

Adrian Sichitiu a cedat locul colegului Gheorghe Fassan. Acesta din urma, la randul lui, a beneficiat de o perioada destul de lunga de concediu “medical” pentru a astepta plecarea trambitata a Irinei Jianu din Inspectorat.

In ceea ce-l priveste pe Sichitiu, in cazul lui s-a pus in aplicare proverbul “eu te-am facut, eu te omor”, Jianu fiind cea care l-a adus pe acesta in Inspectorat.

In numele lui Nastase

Cel mai recent scandal care o are protagonista pe Irina Paula Jianu este cel iscat in jurul salilor de sport, tratat in numere consecutive in cotidianul Adevarul. Ardoarea de a planta in tara, cu orice pret, sali de sport functionale sau nu a facut ca o anumita sala din Ardeal sa jertfeasca un monument de cultura.

Sala de sport din satul Lancram, judetul Alba, s-a facut ilegal, fara avizul Comisiei Monumentelor Istorice.

“Cum mormantul lui Lucian Blaga, opera a sculptorului Ladea Romul, era inclus pe lista monumentelor istorice (la pozitia AB-5664 - 01D0013), care era in vigoare la data inceperii lucrarilor la sala de sport, Legea monumentelor istorice impune ca orice lucrare desfasurata, fie asupra monumentului, fie in zona sa de protectie, sa aiba avizul Comisiei

Monumentelor Istorice”, explica redactorii cotidianului. Actul in discutie lipsea insa celor care s-au ocupat de sala de sport din Lancram. Cea care a iesit la atac, incercand sa apere visul macaralelor ce construiesc ale lui Nastase, a fost Irina Jianu.

De la aceasta descoperire a presei nationale s-a declansat un adevarat scandal al hartiilor, inchis in final de aceeasi Irina Jianu, care a adunat o lista de 500 de semnaturi, prin care satenii se arata dispusi sa planteze colosul dedicat sporturilor in zona de protectie a monumentului celui “mut ca o lebada”.

Partidul este in toate

Irina Jianu a fost cea care a avut grija de membrii familiei ei. Sora, Livia Sibisteanu, este, din anul 2000, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judetean Bacau, precum si consilier local al aceluiasi partid, atat in mandatul precedent, cat si in cel dintre 2004-2008.

Imediat ce sora Jianu nu a mai rezistat in functie, iar primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a inlocuit-o cu Dorina Niculina Isopescu, nici Livia Sibisteanu nu isi va mai continua activitatea la Inspectoratul Şcolar, urmand sa fie inlocuita.

Aceeasi Sibisteanu a fost cadorisita de sora Jianu cu un apartament superluxos in blocul de la Bancorex, precum si cu o moderna masina. Nici unul dintre aceste bunuri nu ar fi putut fi achizitionat din modestul salariu din invatamant.

Stavarache, in vizorul lui Jianu

Inspectoratul Teritorial pentru Disciplina in Constructii a fost unul dintre forurile care si-au aratat coltii pe fata impotriva primarului Romeo Stavarache in campania din judetul Bacau pentru alegerile generale, cand era clar ca Nastase nu are mari sanse in fata marinarului Basescu.

Cu cateva ore inainte ca Basescu, Tariceanu, Mona Musca si ceilalti sa ajunga la Bacau, scena de pe care ei trebuiau sa rosteasca discursurile portocalii a fost considerata amplasata ilegal, motiv pentru care s-a taiat o amenda in valoare de 25 de milioane lei.

Problema nu este asta, ci faptul ca amenda a fost destinata primarului in exercitiu, Romeo Stavarache, si nu institutiei Primariei, asa cum ar fi fost normal. Pentru ca primarul a refuzat sa achite o amenda pe care nu o considera corecta, in acest moment exista un proces menit sa clarifice situatia.