Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat blocarea conturilor a 1.392 de debitori catre Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate.

35 de firme muresene se afla pe lista debitorilor nationali, iar masura luata de AVAS pentru recuperarea datoriilor este una radicala si fara precedent in ceea ce priveste institutiile statului.

Anul trecut, AVAS a mai blocat conturile la 793 de firme debitoare, cu datorii totale 110 milioane de dolari, dar in 2005 acestea se ridica la 136 de milioane de dolari. Reprezentantii AVAS afirma, totusi, ca este posibil ca o parte din aceste companii sa fi achitat intre timp datoriile restante.

"Sunt sigura ca aceasta masura va fi una eficienta, precis ca firmele vor achita datoriile, pentru ca ii incomodeaza mult blocarea conturilor", este de parere Csiki Zsuzsanna, directorul CJAS Mures.

Majoritatea datoriilor acumulate de societatile muresene sunt, potrivit directorilor acestora, vechi de cativa ani, iar penalitatile primite pe parcurs au dus la cresterea sumei restante. La majoritatea societatilor in discutie, angajatii cunosc situatia.

"Ştim ca nu s-au platit banii, chiar daca noi platim din salariu. Nu am avut nevoie sa merg la medic, dar, daca se intampla ceva rau, nu vreau sa ma gandesc cati bani va trebui sa dau", marturiseste sub anonimat una dintre angajatele muresene.

Angajatii nu stiu nimic la Tarnaveni

Cooperativa Tarnaveanca din Tarnaveni inregistreaza datorii de 740 de milioane lei, dar contabila societatii contesta suma: "S-a calculat gresit suma. Conform CJAS avem inregistrat un debit de 375 de milioane plus penalizari, dar, dupa calculele noastre, debitul este de fapt de 110 milioane lei.

In acest sens am inaintat CJAS o adresa in care contestam suma si cerem o recalculare", a precizat Doina Oltean. Replica directorului CJAS, Csiki Zsuzsanna este prompta: "Firmele nu iau in calcul penalitatile pe care trebuie sa le achite. Am primit adresa inaintata de firma si vom raspunde".

Cat despre angajatii Tarnaveanca, acestia nu cunosc situatia. "Intr-adevar, nu stiu de datoriile firmei", precizeaza Doina Oltean.

Sanatatea are si ea datorii

Situatia Agromec-urilor este la fel de proasta. La Ungheni, directorul economic Ion Moldovan explica motivul datoriilor: "In perioada 98-99 am avut pierderi din cauza inundatiilor. Am avut datorii de 3 miliarde de lei, acum, din 600 de milioane, s-au platit 60%. Intentia este clar, de a plati".

In acelasi timp, Moldovan reclama anumite datorii: "Am dat spirt sistemului de sanatate si trebuie sa primim 300 de milioane de la Ministerul Sanatatii. Banii acestia ne-ar fi de real folos". La Ungheni, angajatii cunosc situatia: "Nu am dat salariile din noiembrie-decembrie.

Problema este ca ciclul de intoarcere a capitalului este de un an, un an si jumatate", explica Moldovan.

Inundatii si concurenta neloiala

Piscicola Zau de Campie da vina pe conditiile meteo din 1998, cand, din cauza inundatiilor, activitatea a fost compromisa. "Datoriile noastre se cifreaza la 160 de milioane de lei, suma pe care nu o consider prea mare. Oricum, salariatii cunosc situatia foarte bine", ne-a declarat Marian Sancraianu, directorul economic al societatii.

La Auto Mixt SA Ludus, directorul Szeke Zoltan a precizat ca principala cauza a problemelor este concurenta neloiala: "Au aparut particularii, care lucreaza la negru si nu trebuie sa platerasca dari la stat. Avem o datorie de 700 de milioane de lei la AVAS".

Nu reesalonarilor!

La nivel national, a precizat presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, se va extinde procedura de executare silita si pentru firmele cu datorii mai mici de 500 de milioane de lei catre fondul asigurarilor de sanatate. Suma care trebuie recuperata de AVAS de la cele 1.

392 de societati ale caror conturi au fost blocate initial este de 136 de milioane de dolari. Pimul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a fost categoric in privinta datornicilor: "Vom taia cordonul ombilical de hranire a clientelei politice, care s-a inmultit in principal in ultimii patru ani.

Comportamentul corect de achitare a obligatiilor bugetare nu va mai fi o optiune a contribuabilului, ci o obligatie bine reglementata de lege".

La fel de categoric a fost si Ionut Popescu, ministrul Finantelor, adresandu-se sefilor AVAS: "Daca am ajuns sa avem atat de multe firme cu mari datorii, trebuie sa va intrebati cat din aceasta situatie este cauzata de activitatea dumneavoastra.

Fiecare trebuie sa se intrebe dimineata, in fata oglinzii, de ce ati avut o atitudine toleranta fata de unele dintre aceste companii si de ce se punea sechestru pe cea mai ruginita Dacie din parcare cand incepea procesul de executare silita".