Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a sustinut, in toamna anului trecut, in fata unor reprezentanti ai Ministerul Administratiei si Internelor, conferinte pentru societatea de IT Softwin. Compania tatona terenul pentru a prelua o parte din afacerea EADS, privind securizarea frontierelor, proiect derulat prin MAI.

Dupa ce afacerea EADS s-a gripat la interventia presedintelui Basescu, Softwin si-a indreptat atentia spre “sistemul educational informatizat”, un proiect supervizat de ministrul Miclea.

Informatiile publicate de ZIUA de Cluj referitoare la relatiile dintre ministrul Educatiei, Mircea Miclea, si Softwin au provocat agitatie in sanul aliantei de guvernare.

Acum cateva zile, dezvaluiam faptul ca ministrul a fost angajat al societatii de tehnologia informatiei Softwin, patronata de Florin Talpes, presupusul nepot al lui Ioan Talpes, actual lider PSD si fost sef al Serviciului de Informatii Externe.

ZIUA de Cluj a aflat ca, in toamna anului trecut, Talpes si Miclea au pus ochii pe programul informatizat de securizare a frontierelor, ceea ce presa a numit “afacerea EADS”. Societatea cu acelasi nume a primit, prin incredintare directa de la Guvernul Nastase, contractul de informatizare a frontierelor, in valoare de un miliard de euro.

Artizanul afacerii ar fi fostul secretar de stat al MAI, chestorul Toma Zaharia, acum trecut la pensie. Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca “afacerea EADS” va fi blocata pentru a fi verificata minutios.

Domnul psihopedagog Miclea

In 22 octombrie anul trecut, Miclea a sustinut la hotelul Caro din Bucuresti o prezentare, in fata reprezentantilor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), privitoare la formarea profesionala prin mijloace informatizate - softuri educationale. Miclea a fost prezentat drept director al departamentului psihopedagogic al companiei Softwin.

Cu o zi inainte, aceeasi reprezentanti ai MAI au fost “educati” cu privire la beneficiile “e-learning” (invatamant electronic la distanta) la Casa NATO din Capitala.

Programul EADS are trei componente: una de tehnica - servere, birotica, PC-uri, una de soft - programe de tip SAP de a carui vanzare se ocupa Softwin, iar a treia, de formare resurse umane pentru invatarea la distanta intr-o retea de computere, specialitatea actualului ministru Miclea. Toate aceste trei felii din afacerea EADS urmau a fi subcontractate.

A intervenit pierderea alegerilor de catre PSD, iar afacerea s-a “gripat”. Un eveniment deloc de rau augur pentru cuplul Talpes-Miclea, care s-a reorientat.

Miclea deschide usa Softwin

O data cu instalarea lui Miclea ca ministru, Softwin a facut presiuni ca programul national supervizat de ministerul Educatiei, denumit “Sistemul Educational Informatizat”, sa fie blocat, iar contractul dirijat catre Softwin. La mijloc sunt sume considerabile de bani, de ordinul sutelor de milioane de euro, venite de la Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

Conform declaratiilor lui Valentin Cotarta, fost director in ministerul Educatiei, Miclea a efectuat, in februarie 2005, un audit cu privire la derularea programului “Sistemul Educational Informatizat” (SEI). Asta, in timp ce vizitele lui Talpes in biroul lui Miclea s-au intetit.

Cotarta mai afirma ca Miclea ar fi pus la dispozitie lui Talpes accesul la documentele ministerului Educatiei referitoare la programul SEI. Pe de alta parte, un angajat al Softwin a fost delegat in Comisia de audit a MEC. Concomitent cu auditul, firmele care au castigat programele SEI au fost “informate” voalat prin presa ca s-au putea sa piarda contractele. La colt asteapta Softwin. Vom reveni.