Duelul pentru Rafo

Piata petrolului din Romania este in fierbere. Ieri au aparut primele informatii cu privire la posibilii competitori pentru preluarea Rafo Onesti, precum si modalitatile prin care rafinaria poate fi vinduta. Stefan Vuza (SCR) si Dinu Patriciu (Rompetrol) si-au exprimat public interesul pentru preluarea rafinariei.

Pe linga acestea, marile companii petroliere ale lumii – Lukoil, Mol si OMV – urmaresc, de asemenea, indeaproape derularea evenimentelor legate de combinatul din Bacau.

Dinu Patriciu recunoaste: „Da, ma intereseaza Rafo Onesti"

Ieri, Dinu Patriciu a recunoscut, in exclusivitate pentru "Jurnalul de Est", ca ar fi interesat de preluarea Rafo Onesti, dar numai in anumite conditii. Cu doua zile in urma, omul de afaceri declara ca, in acest moment, il intereseaza doar extinderea Rompetrol pe pietele externe. Contactat telefonic, patronul Rompetrol ne-a declarat: „Rafo Onesti m-ar interesa doar in cazul lichidarii sale.

Este singura modalitate prin care rafinaria se poate rupe de trecut. Statul are tot interesul sa o lichideze, astfel urmind sa fie vindute activele unui competitor serios. Aceasta forma de privatizare va atrage 5-6 investitori, din tara si din strainatate, si abia atunci vinzarea va fi cu adevarat competitiva.

Chiar si asa, insa, as sta mult sa ma gindesc inainte sa ma decid sa particip la privatizare", ne-a declarat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. Omul de afaceri este de parere ca lichidarea este singura varianta viabila prin care rafinaria poate fi revigorata. „Societatea este lichidata prin vinzarea activelor, urmind ca banii sa fie impartiti la creditori", mai spune Patriciu.

Cu privire la oferta lui Stefan Vuza, acesta spune ca omul de afaceri moldav este doar un paravan pentru alti investitori. „Este fata nevazuta a altcuiva. Este o copilarie sa iti imaginezi ca se poate prelua o rafinarie cu 90 milioane de dolari si gata", a spus Patriciu.

Un pret prea scazut

Potrivit unui articol publicat ieri in presa centrala, sindicatul de la Rafo, devenit in aceasta perioada portavocea cea mai sonora a conducerii rafinariei, acuza „manevrele" care se fac la Bucuresti pentru lichidare si il indica pe Dinu Patriciu drept artizanul din umbra al odiseei prin care trece intreprinderea.

Surse din piata petrolului spun ca presedintele Rompetrol ar intentiona sa-si inghita competitorul de la Rafo pe un pret scazut, prin achizitionarea activelor care se vor scoate la vinzare dupa lichidarea intreprinderii. Rafo s-ar vinde, astfel, la kilogram, pretul pietei fiind, dupa cum indica aceleasi surse, intre 5 si 15 dolari pe tona de capacitate.

Stefan Vuza: „Statul pierde daca Rafo este preluat de Patriciu"

Omul de afaceri iesean Stefan Vuza, care conduce un grup de firme cu aproximativ 6.800 de oameni, este primul care a facut o propunere certa pentru preluarea Rafo Onesti. Stefan Vuza a depus la AVAS o oferta care include un pret de 90 milioane de dolari pentru rafinarie. Modalitatea de privatizare este conversia datoriilor in actiuni si preluarea titlurilor de la stat.

„Exista doua posibilitati de vinzare a rafinariei: prin lichidare sau prin transformarea actiunilor in datorii, dar Guvernul nu a decis inca. Noi am dori ca datoriile sa devina actiuni, pe care sa le preluam de la stat. Am oferit deja 90 milioane de dolari, care este o suma buna, avind in vedere faptul ca rafinaria are un grad scazut de recuperare a createlor.

Combinatul are deja datorii de peste 430 milioane de dolari, la care se adauga penalitati. Cu acesti bani, insa, construiesc o rafinarie pe malul marii si scap si de costurile cu transportul petrolului. Tineti cont ca Petromidia are o valoare de piata de 600 milioane de dolari, cu toate investitiile facute.

In schimb, Rafo Onesti nu valoreaza mai mult de 180 milioane de dolari – functionind", ne-a spus Stefan Vuza, presedintele SCR.

Pretul lui Patriciu: 8-9 milioane de dolari

Omul de afaceri iesean spune ca, cel putin pe termen scurt, statul va pierde daca rafinaria va fi preluata de Dinu Patriciu. „Prin vinzarea activelor in urma lichidarii, statul nu va obtine mai mult de 8-9 milioane de dolari.

Ulterior abia, cel care va prelua combinatul va avea nevoie de alte 60 milioane de dolari pentru a o repune in functiune, iar la acest capitol sint dezavantajati in fata domnului Patriciu. Pe termen scurt, statul va pierde prin oferta lui Patriciu, dar, pe termen lung, el are posibilitatea de a face combinatul sa mearga.

El are infrastructura pentru a porni rafinaria de la zero, are timp, pentru ca lucreaza in breasla", ne-a spus Vuza. El a adaugat, insa, cu privire la lipsa de experienta in domeniu, ca nici Patriciu, la preluarea Rompetrol, nu avea mai multa experinta. „Si nici nu a preluat-o cu suma pe care o propunem noi", a mai spus Vuza.