Dornici sa alinieze cat mai repede Romania la reglementarile UE, unii ministri ai cabinetului Tariceanu se lasa dusi de val. Ministrul sanatatii a declarat recent ca va insista pentru alinierea practicii donarii sangelui la normele europene fara sa stie ca Romania respecta deja de 10 ani aceste norme.

Donare benevola

Este vorba despre recompensele care se pot acorda pentru sangele donat. Mircea Cinteza declara in urma cu aproape o luna de zile ca numarul persoanelor care primesc compensatii materiale pentru a dona sange va trebui sa scada n urmatorii cinci ani, conform regulilor Uniunii Europene, care prevad ca donarea de sange trebuie sa fie benevola.

El a mai spus cu acelasi prilej ca ministerul va initia o campanie de informare si sensibilizare a cetatenilor fata de donarea benevola de sange. Numai ca in Romania donarea de sange nu este platita, tara noastra respectand inca de acum 10 ani recomandarile UE in aceasta privinta. Bonurile valorice pe care le primesc donatorii nu sunt considerate recompense materiale de Uniunea Europeana.

Interpretarea UE

Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti este de parere ca inca din 1995, de cand dateaza Legea 4, Romania respecta principiile europene cu privire la donarea voluntara a sangelui.

"Conform definitiei din Ghidul CoE, donarea este considerata voluntara si neplatita daca persoana doneaza din proprie vointa si nu primeste nici o plata pentru acest act, fie in bani, fie intr-o alta forma ce ar putea fi considerata substitut pentru bani" - ne-a declarat Daniela Rosca - coordonator special pentru campanii al Delegatiei Uniunii Europene.

Un substitut al banilor ar insemna oferirea de timp liber de la servici peste cel necesar donarii si deplasarii la donare. "Mici 'tokens', racoritoare, gustari si decontul cheltuielilor necesare deplasarii la donare sunt compatibile cu donarea voluntara si neremunerata" - se mai afirma in ghid. "In Romania, atat legea nr.

4/1995 in vigoare, cat si proiectul noii legi promoveaza aceste principii" - spune Daniela Rosca. "Acordarea bonului valoric pentru alimente are ca scop compensarea fiziologica a sangelui donat, in conditiile in care in incinta majoritatii Centrelor de Transfuzii nu sunt conditii pentru amenajarea unor cantine".

Mergem inainte

Prin urmare, in momentul de fata in Romania autoritatile nu platesc sangele donat de populatie. O realitate pe care ministrul Cinteza pare sa nu o cunoasca desi, conform declaratiilor Biroului de Presa al Ministerului Sanatatii, institutia si-a fi facut temele inclusiv cu o documentare la Delegatia Comisiei Europene inainte ca ministrul sa faca aceste declaratii.

Desi i s-a transmis pozitia Delegatiei cu privire la faptul ca Romania respecta deja principiile europene, ministrul Cinteza ne-a comunicat ca-si mentine declaratiile: Romania trebuie sa se alinieze la practicile UE in privinta donarii de sange. Chiar daca deja s-a aliniat.