S-a vorbit mult in ultimii ani despre conflictul interetnic de la Targu Mures din martie 1990, mai ales in primii ani de dupa acel nefericit eveniment. Raportul intocmit si dat publicitatii referitor la evenimente a ocolit cu finete fondul problemei.

Din comisia de ancheta a evenimentelor petrecute atunci, au facut parte oameni deveniti celebri mai tarziu, dar intrati aproape in anonimat acum, precum Gelu Voican-Voiculescu sau Mircea Chelaru.

Dar intrebarile raman. Mai mult chiar, ele se amplifica pe masura ce timpul trece si devenim mai lucizi si mai detasati de ceea ce s-a intamplat atunci. Conteaza insa ce spun muresenii, oameni simpli, romani si maghiari, despre acele evenimente.

La 15 ani stim cine au fost cei manipulati, dar nu stim nimic despre manipulatori. Si probabil, nici nu vom afla prea curand.

Primele luni de libertate au fost pentru romani o perioada de entuziasm si euforie, de identitate intre discursul oficial si optiunile omului de pe strada.

Scopurile declarate erau de revenire la o democratie bazata pe sistemul pluripartid si economia de piata, precum si reintegrarea Romaniei in spatiul politic si cultural european de care a fost tinuta deoparte timp de decenii prin Cortina de Fier. Aceeasi atmosfera a fost si la Targu Mures pana in martie 1990.

Evenimente discutabile si interpretabile Evenimentele de la Targu Mures din martie '90, au reverberat si in localitatile din jur.

In conceptia "regizorului din umbra", acestea trebuiau sa constituie scanteia necesara pentru izbucnirea unor conflicte asemanatoare si in alte localitati din Transilvania locuite compact de populatie de etnie maghiara. Cele preconizate nu au reusit in totalitate din diverse motive.

Un moment al acestui scenariu il reprezinta si barajele ridicate pe ruta Targu Mures - Reghin, in localitatile Dumbravioara, Ernei si Sangeorgiu de Mures cu scopul de a impiedica venirea spre Targu Mures a populatiei de etnie romana.

Alte baraje au mai fost instalate in municipiul Targu Mures si de asemenea pe ruta Targu Mures - Sovata, Raciu - Targu Mures si Band - Targu Mures.

Procurorul Liviu Moica declara la cativa ani dupa evenimentele petrecute la Targu Mures: "Cel mai mare carambol dupa bataie a fost incendierea autobuzelor celor din Reghin, Hodac si Ibanesti peste care au tabarat cei din valea Nirajului si Sovata, adusi prin Eremitu.

Am audiat o gramada de victime, martori, dar nu am avut condamnati. 1-2 incendiatori s-au spanzurat, 4-5 au fugit in Ungaria. Dosarele cu omor deosebit de grav au ramas cu AN (autor necunoscut). Faptele nu s-au prescris, dar nu cred ca se va mai face nimic".

La 15 ani dupa acele evenimente nu stim totusi cine au fost cei care i-au indemnat pe preotii maghiari si romani sa-i trimita pe oamenii de pe sate spre Targu Mures.

Ce mai spun muresenii azi?

La 15 ani de atunci, conteaza mai putin ce parere au cei care se vor a fi - unii chiar sunt - lideri de opinie ai romanilor sau ai maghiarilor. Conteaza ce spun muresenii de rand, cei din lumea reala, care impart aceleasi conditii de viata.

Csatlos Levente, tehnician: "Ne-am lasat dusi de val. Este regretabil ceea ce s-a intamplat. Nici acum nu stiu cum am putut sa ne lasam manipulati in halul in care am fost. Sunt insa unii care au profitat de pe urma a ceea ce s-a intamplat atunci intre romani si maghiari".

Stefan Truta, pensionar: "Nu eram prea tanar nici atunci. Oricum eram mai in putere. Acum cred ca am gresit iesind in strada. M-am lasat purtat de euforia momentului. In mod sigur cineva a dirijat totul".

Andrei Balasz, liber profesionist: "Provin dintr-o familie mixta. Tata este maghiar, iar mama romanca. Nici o ruda de-a noastra n-a fost in strada. Am 20 de ani si ma bucur ca n-am trait acele momente. Nu cred ca asa ceva se mai poate intampla in viitor. Probabil ca toti au invatat cate ceva. Si romanii si maghiarii".

Climatul de solidaritate sociala si etnica manifestata in timpul revolutiei din decembrie 1989 a fost tulburat de conflicte si violente (28-29 ianuarie, 18 februarie, 13-15 iunie 1990 etc.), iar conflictul de la Targu Mures din martie 1990 se inscrie in acest context complex.

Astazi putem concluziona ca din punct de vedere politic, institutional si cultural au avut loc pasi decisivi spre integrarea Romaniei in structurile europene. Acest fapt face ca evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures sa para foarte indepartate. Si regretabile.