Salariatii statiei de Ambulanta din Onesti sunt la un pas de revolta dupa ce conducerea de la Bacau a ignorat ultimul lor memoriu in care descriau problemele cu care se confrunta. Salariatii sustin ca, din cauza economiilor impuse, sunt nevoiti sa plateasca din buzunar consumabile, piese de schimb si chiar abonamentul la numarul de urgenta 961.

Ultimul control facut de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a constatat mai multe probleme la nivelul substatiei onestene. S-a constatat lipsa mastilor pentru oxigen si a echipamentului de protectie pentru personalul medical.

In plus, s-a descoperit ca gentile pentru interventii sunt incomplete, "fara manusi, abeslanguri si termometre", dupa cum scrie in procesul verbal intocmit pe 10 noiembrie anul trecut.

Salariatii de la salvare considera, insa, ca DSP ar trebui sa fie multumita de situatie in conditiile in care mai multe termometre, tensiometre dar si genti de interventii au fost cumparate de ei cu bani din buzunar.

Alte instrumente - stetoscoape monoauriculare sau deschizatoare de gura - nu ar fi fost gasite la control daca asistentele de la ambulanta nu ar fi avut bunavointa sa le cumpere tot cu banii din buzunarul propriu.

Mai grav este ca salariatii nu au autorizatii nominalizate (autorizatii pe fiecare cadrul medical care manipuleaza medicamente din grupa celor toxice, de genul fenorbarbital, diazepam, papaverina). Aparatura de urgenta a aprovizionata saracacios cu medicatie de prima urgenta (algocamin, piafen, scobutil, calciu gluconic) si material sanitar consumabil in cantitati total insuficiente.

"Vor sa dea bine in statistici"

Sub protectia anonimatului, salariatii de la ambulanta Onesti spun ca au sesizat DSP prin mai multe referate de necesitate semnate de catre toti angajatii asupra starii de fapt. Ei spun ca in urma unui astfel de referat, au fost amenintati de conducerea DSP ca vor fi sanctionati toti cu avertisment.

Au scapat de sanctiune doar dupa ce au amenintat ca vor depune plangere la Judecatorie. Ei au cerut sa li se asigure atat pelerine de ploaie, lanterne vanatoresti, cat si conditii minime in care sa-si desfasoare activitatea.

"Am cerut materiale, medicamente, combustibil pentru autosanitare dar se pare ca vorbim cu surzii" spun salariatii. "Ne ignora cu desavarsire, pe ei ii intereseaza sa faca economie ca sa dea bine la statistici. Doar o singura ambulanta are in dotare o instalatie de oxigen, restul autosanitarelor nici pomeneala de asa ceva.

Avem pe gestiune 5 tuburi cu oxigen, insa din acestea doar trei functioneaza, restul nu au reductoare".

Salariatii platesc telefonul

La sedinta de sindicat de la Bacau liderul Nicu Goanta a declarat: "Sa fim multumiti ca anul acesta intram doar cu 4 miliarde datorii - situatie foarte buna, acesta fiind in intregime meritul doamnei contabil sef ".

Salariatii din Onesti spun, insa, ca aceste economii s-au facut in conditiile in care aprovizionarea substatiei Onesti cu pise de schimb, materii sanitare si carburant s-a facut defectuos. Limitarile au ajuns pana la micsorarea sumelor alocate pentru convorbirile telefonice iar salariatii au trebuit sa suporte din buzunar inclusiv abonamentul pentru numarul 961.

Una din cele mai bune masini de la Onesti, o autosanitara Mercedes, sta de doua luni la verificare tehnica pentru ca nu exista suficienti bani pentru a o scoate.

Revolta soferilor

Salariatii mai reclama si faptul ca de ani de zile aprovizionarea cu carburant se face prin intermediul unor butoaie sau canistre cu care este adusa benzina de la Bacau.

Aceasta se intampla in timp ce in masina de obicei mai este si cate un bolnav.

Pe 9 februarie, anul acesta, din cauza conditiilor meteo, o autosanitara a derapat si a intrat in curtea unui om.

In masina, pe langa cadru medical, sofer si bolnav se mai aflau si 3 canistre, cu o capacitate de 20 litri fiecare pline ochi cu benzina, combustibil necesar pentru schimbul de noapte. Dupa acest eveniment, soferii de pe ambulante au refuzat sa mai transporte si benzina.