Cererea apartine participantilor la mitingul din 16 martie din fata Prefecturii Braila, membri ai federatiilor sindicale locale, afiliate la cele cinci mari confederatii sindicale nationale: CNSLR Fratia, BNS, Cartel Alfa, CSDR si CSN Meridian.

Valeriu Partene, presedintele SIB si al filialei Braila a CNSLR Fratia, a declarat: „Dorim ca manifestarea de astazi prin care sunt unite toate structurile sindicale, sa fie cel mai mare miting.

Vrem sa atragem atentia opiniei publice si Guvernului ca acum nu este cazul sa fie preocupat de schimbarea Codului Muncii pentru ca acesta este bun asa cum este, apara deopotriva angajatii si angajatorii, si sunt alte probleme, mai importante de care Guvernul ar trebui sa fie preocupat".

Unul dintre argumentele prezente pe buzele tututror a fost ca Guvernul nu are dreptul sa distruga legea care reglementeaza relatiile de munca, anuland din continutul acesteia principalele drepturi ale angajatilor in scopul favorizarii angajatorilor si ca daca acest lucru s-ar intampla, Romania mileniului III s-ar intoarce la conditia sociala a muncii din secolul al XIX-lea, fara a mai avea dreptul sa spere la integrarea europeana.

Toti liderii sindicali au sustinut ca nu pot accepta un cod al muncii cu modificari care sa lase forta de munca la discretia patronatului, in care se minimalizeaza rolul si autoritatea organizatiilor sindicale in apararea drepturilor si libertatilor angajatilor, in care se regaseste intentia de promovare a contractului individual de munca pe durata determinata in detrimentul celui pe durata nedeterminata, sau impunerea timpului de munca suplimentar de catre angajator.

In timpul manifestatiei s-au facut auzite sloganuri si scandari, iar pe pancardele protestatarilor se aflau mesaje menite sa atraga atentia asupra incorectitudinii acestei intentii a Guvernului.

„Patroni, nu interpretati directivele UE cum vreti voi!", „Cu someri si viata grea, Europa nu ne vrea!", „V-am votat, ati tradat, in sclavie ne-ati bagat!", „Cum boieru plateste, asa Ivan munceste!", „Noi v-am votat, voi ne-ati inselat!", sunt doar cateva dintre scandarile manifestantilor.

Din partea Blocului National Sindical, presedintele Dumitru Costin a facut referire si la situatia Insulei Mari a Brailei, mentionand ca: „deputatul de Cluj, Mircea Giurgiu va face o interpelare luni la ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si apoi va solicita o ancheta la Comisia pentru Agricultura din cadrul Camerei Deputatilor pentru a se vedea cum stau lucrurile in realitate in IMB".

De asemenea, el a precizat ca nu este de acord cu propunerea patronilor pentru durata saptamanii medii de lucru de 60 de ore. |n ceea ce priveste salariul minim pe economie, „ar trebui sa fie cu aproximativ 1.500.000 lei mai mare decat este in prezent pentru ca acesta trebuie sa fie de cel putin 60% din salariul mediu pe tara, dupa cum reiese din obligatia Romaniei in relatiile cu UE.

Se pare ca Guvernul Romaniei a uitat de cel mai mare investitor al economiei romanesti: muncitorii romani din strainatate, care au bagat anul trecut in economia Romaniei aproximativ doua miliarde de Euro. Codul muncii era modificat inca din august 2004. Autoritatile centrale au cheltuit cu acesta 20.000 Euro chemand un expert danez, dar veneau alegerile si le-a fost teama sa-i dea drumul pentru ca mergea prostimea la vot!", a adaugat Dumitru Costin.

Prezent si el la miting, Marian Gheorghe, presedintele sindicatului Posta Romana Braila, a declarat: „Prezenta noastra aici este pentru a determina Guvernul Romaniei sa nu modifice Codul Muncii care, noi consideram, ca este corect asa cum e. Se urmareste minimalizarea activitatii sindicatelor in incheierea contractelor colective.

Se promoveaza contractul individual astfel incat patronii sa negocieze direct cu salariatii, ceea ce nu este corect, atata vreme cat sindicatele sunt mai puternice. Se urmareste clar minimalizarea pe cat se poate a activitatii liderilor sindicali, de asemenea cresterea numarului de ore suplimentare, ceea ce afecteaza grav drepturile obtinute pana in prezent.

Se omit de la discutii drepturile salariale, mai ales cele din Posta Romana. (…) Sa speram ca macar in ultimul ceas, Guvernul isi va da seama ca nu realizeaza nimic saracind populatia".

Dupa aproximativ doua ore de manifestare in fata Palatului Administrativ, nici o autoritate publica nu-si facuse aparitia. Liderii sindicali au tinut sa precizeze faptul ca daca se continua incercarea de modificare a Codului Muncii, se va declansa o greva generala, ei fiind hotarati sa nu cedeze presiunilor, de oriunde ar veni ele.