RAFO e pe duca. Iacobov, Gaureanu, Iancu. Arest. Vuza, Patriciu, MOL. Lichidare. Mii de oameni fara loc de munca. Nume diferite, situatie complexa, aceeasi intrebare: ce se va intampla? In situatia incerta in care se zbate platforma onesteana, un singur lucru este sigur.

Cei care vor trage ponoasele vor fi tot palmasii, fie ca acestia apartin categoriei platitorilor fideli de taxe si impozite, fie celei a angajatilor de la RAFO si/sau CAROM.

Actionarul principal al CAROM Onesti a facut un gest care a aruncat in aer echilibrul si asa subred intre sindicat si patronat de pe platforma de la Onesti. Iancu, aflat in arest de cateva saptamani, l-a imputernicit pe consilierul sau sa participe la Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din 25 martie.

Adunare la care acesta din urma este mandatat sa ceara lichidarea voluntara a societatii. Adica, in cuvinte mai simple, inchiderea CAROM. Consecinta va fi ca 1.570 de angajati, cu un venit mediu lunar de 7 milioane lei, salariati care au acceptat sa nu isi mai renegocieze acest venit din 2001, vor fi trimisi acasa.

Se spune ca decizia lui Iancu este o solutie pentru a-i face pe procurorii PNA sa isi reconsidere pozitia fata de perioada de detentie care s-ar parea ca il asteapta pe actionar.

De cateva zile, la combinatul onestean starea de tensiune este evidenta. Pe holurile intreprinderii, printre instalatii, in birouri, in pauza de masa, lumea nu are decat un singur subiect de discutie: teama ca incepand cu 1 aprilie nu va mai avea un loc de munca, un venit lunar sigur.

Seful sindicalistilor de la CAROM spune ca nu poate garanta in nici un fel modul in care vor reactiona oamenii sai daca intr-adevar se va pune lacat pe portile intreprinderii. „Abia am iesit de la o discutie cu conducerea societatii.

Nici directorul Dumitrescu nu este de acord sa se inchida societatea, cum nu sunt de acord nici angajatii. Tensiunea este foarte mare, nimeni nu va accepta ca societatea sa se inchida", a declarat pentru GAZETA liderul de sindicat Vasilica Udrea.

Acesta a mai precizat ca inchiderea CAROM afecteaza in mod cert si RAFO, pentru ca aceasta din urma poate avea aceeasi soarta, din moment ce actionarul majoritar este acelasi. Udrea este ferm convins ca inchiderea combinatului este o greseala, de vreme ce CAROM s-a pus pe picioare.

In ceea ce priveste acumularea unor datorii imense intr-un timp record, acesta da vina pe RAFO si pe modul in care s-a gandit reorganizarea celor doua societati. „Datoriile care s-au acumulat vin de la RAFO. Fiind acelasi actionar, au incarcat cu datorii o societate si au descarcat-o pe cealalta", explica Udrea.

Pasii urmatori? O noua intrevedere la AVAS, in speranta ca statul se va implica, inca o data, in salvarea platformei onestene.

RAFO, pe marginea prapastiei?

Omologul lui Udrea de la RAFO, Ion Marian, este surprins ca oamenii de la CAROM nu au iesit inca in strada, ca nu au protestat impotriva intentiilor lui Iancu. „Pe vremea cand Radu Vasile era prim-ministru am fost anuntat ca inchiderea RAFO este trecuta pe ordinea de zi a sedintei de guvern.

Cum am facut, cum n-am facut, m-am dus la Bucuresti si pana miercuri, cand a fost sedinta, am scos societatea de pe lista de lichidari", a exemplificat Marian felul in care a reusit sa mentina la suprafata RAFO, pe vremea unui guvern cam cu aceeasi coloratura politica precum cel actual.

Acesta simte situatia de la Carom ca si cum ar fi a RAFO, deoarece nimeni nu poate garanta ca actionarul principal, Balkan Petroleum, nu va cere si lichidarea rafinariei, de buna-voie si nesilit de nimeni.

Atunci, ar iesi cu fata curata din aceasta afacere noul guvern, care s-a aratat de la bun inceput impotriva mentinerii artificiale in viata a unui RAFO secatuit de PSD si Iacobov. „Parerea mea este ca societatea trebuie sa mearga. Macar cateva instalatii.

Noi o sa fim alaturi de cei de la CAROM si vom ajuta pe cat posibil ca acesta sa nu se inchida", a mai declarat liderul de sindicat de la RAFO.

„Sa se inchida", cred Vuza si Patriciu

Desi RAFO si CAROM nu vor mai fuziona, inchiderea oricareia dintre cele doua societati afecteaza implicit activitatea celeilalte. Combinatul petrochimic a fost insa mereu lasat in umbra rafinariei, in principiu pentru ca problemele societatii nu au ajuns mereu pe prima pagina a ziarelor.

CAROM este singurul producator de cauciuc sintetic din tara, lucru privit ca un avantaj, dar si un dezavantaj, deopotriva.

Daca liderul de sindicat spune ca acesta este un motiv sa tina in viata societatea, „pentru ca rafinarii sunt multe in tara", magnatul Stefan Vuza crede ca doar maxim 60% din CAROM poate fi facut profitabil. „Trebuie sa inchida, nu au de ales, pentru ca, sa fim seriosi, nu e rentabil.

Sa produci cauciuc in Romania este o utopie, la fel cum este si cea cu productia de calculatoare. Pur si simplu nu ne pricepem", a comentat Vuza pentru GAZETA de Bacau. Acesta s-a aratat interesat de statiile de benzen, care sunt, in opinia sa, destul de profitabile.

De parere ca inchiderea CAROM este o optiune se pare ca este si Dinu Patriciu, cel despre care se spunea ca ar fi interesat sa achizitioneze RAFO. „Lichidarea CAROM este o masura terapeutica, nu inseamna moarte clinica, ci insanatosirea societatii", a explicat Dinu Patriciu.

Probabil ca parerea nu ii este impartasita de cei peste 1.500 de angajati ai CAROM, care deja se pregatesc sa iasa in strada.

Concurenta pentru cumpararea RAFO?!

Intre timp, spiritele sunt in continuare incinse la RAFO. In timp ce se pun la punct detaliile reconversiei datoriilor in actiuni ale statului, sunt vehiculate intentii de a fi cumparata una dintre cele mai controversate societati din istoria privatizarilor postdecembriste. Pana acum s-au rostit multe nume.

Vuza, Patriciu, OMV, MOL, Luk Oil, sunt numai cateva dintre ele. Multe par a fi doar speculatii menite sa creeze o stare artificiala de interes asupra rafinariei.

Detinatorul pachetului majoritar de la CHIMCOMPLEX, Stefan Vuza, a fost primul care s-a aratat interesat de achizitionarea RAFO. Acesta s-a retras din joc atunci cand numele lui Patriciu a aparut in scena, motivand ca este un adversar prea redutabil ca se poata masura cu el.

„Am depus o oferta la APAPS, la Ministerul Finantelor, dar cand Patriciu intra in joc, este mai bine sa ne vedem de drum. La data respectiva eram doar noi", a mentionat Vuza. Acesta a mai adaugat ca a avut o negociere cu Patriciu si pe atunci liberalul nu parea interesat de RAFO.

Temerile magnatului de la UTON nu sunt justificate, pentru ca Patriciu a declarat pentru GAZETA de Bacau ca nu este si nici nu a fost interesat sa cumpere o societate pe moarte, cum este RAFO. „Nu suntem interesati de RAFO si subliniez acest lucru.

Dar stiu care este situatia acolo si cred ca singura solutie e lichidarea, pentru ca numai asa se poate ajunge la redeschiderea societatii si functionarea profitabila. Dar nu cu trasnaile astea cu schimbarea de datorii in actiuni", a precizat Dinu Patriciu, unul din competitorii RAFO pe piata interna.

De altfel, si liderul de sindicat Ion Marian crede ca singurul motiv pentru care Patriciu si-ar dori sa cumpere RAFO ar fi „sa transforme rafinaria in depozite pentru Petromidia".

Daca despre OMV si MOL exista informatii destul de sigure care confirma interesul pentru RAFO, Luk Oil se pare ca nu este insa interesat de mamutul onestean. Oferte mai mult sau mai putin oficiale au existat si din partea unor investitori estici.

„O alta firma ruseasca si-a manifestat interesul, dar numai daca eu ceream lichidarea societatii. Si a facut promisiunea ca o va cumpara dupa lichidare si va face investitii, dar eu am mai auzit povesti din astea", a specificat dezamagit liderul de sindicat de la RAFO.

Se pare ca in toate ofertele pentru RAFO exista o clauza care se refera si la CAROM, dar la un mic procent din acesta. Variind intre 10 si 50%, acesta se poate traduce in instalatii si/sau statii de benzina si cel mult 3-400 de angajati.

Teapa ramane a noastra

Pana cand politicienii se hotarasc ce sa faca cu Ordonanta lui Nastase, pana cand se construiesc imagini subrede de mari oameni politici pe seama a catorva mii de angajati care traiesc cu teama ca maine nu vor mai avea un loc de munca, tot statul iese in pierdere.

Cel mai probabil, RAFO nu se va inchide. Afirmatia este confirmata chiar la nivel neoficial de majoritatea parlamentarilor bacauani. Nu-si permite actualul guvern, care sta cu frica anticipatelor in san. Dar omul de rand, redevenit actionar la RAFO prin minunile AVAS, este cel care iese in pierdere.

Miile de miliarde datorie la stat vor fi uitate, reasimilate sau cosmetizate. Actionari cu forta, contribuabilii se vad in situatia de a plati greselile altora. „Am facut nenumarate demersuri pentru a atrage atentia asupra CAROM. Pentru ca aceasta este veriga slaba pe platforma onesteana.

In timp ce UTON are potential si se poate duce oricand pe piata externa, iar RAFO va fi mentinuta in viata chiar si pe criteriu politic, la CAROM situatia este diferita si de aceea trebuie facut ceva pentru cei 1.600 de angajati", a venit ca o sentinta declaratia lui Valerian Vreme, consilier judetean.

Statul – actionar minoritar la RAFO

La sfarsitul acestei luni pare ca se va finaliza si situatia in care se afla colosul industrial RAFO Onesti. Astfel, miercuri, 30 martie, toti actionarii sunt chemati la sa voteze planul de reorganizare, care stipuleaza conversia datoriilor catre stat in actiuni.

Conducerea RAFO a stabilit pana si procentele din capitalul RAFO care vor reveni fiecarui actionar. Asa se face ca intr-un act aditional se arata ca Ministerul Finantelor va detine 35,48%. Deci statul va ramane minoritar la acest colos industrial.

De cealalta parte, societatile din sfera Tender-Iancu (Faber, Balkan Petroleum, VGB, Atlas GIP etc.) vor detine in total 49,05%.

Asadar, statul, in schimbul banilor la care renunta, va fi doar actionar minoritar la RAFO, pentru ca nu va mai avea loc fuziunea dintre RAFO si CAROM. Si totusi ar mai exista o sansa.

Si anume, daca justitia ar da dreptate Ministerului de Finante, AVAS si Petrom in recursurile in care acestia au contestat planul de reorganizare. In ciuda opozitiei guvernului Tariceanu, la 31 martie statul va deveni actionar la RAFO, in contul datoriilor neplatite.

Se pare ca toata tevatura produsa in mediul politic de aparitia si apoi suspendarea Ordonantei 101/2004, prin care fostul prim-ministru Adrian Nastase voia sa intinda „o mana de ajutor" majoritarilor de la RAFO, nu a mai avut nici un efect. Planul de reorganizare merge inainte.

Statul va sterge si de aceasta data mizeriile create de PSD.