La inceputul si, mai nou, chiar si la finele oricarui mandat, fiecare demnitar este nevoit sa completeze o declaratie de avere si una de interese ca sa stie tot poporul in jurul caror societati graviteaza preocuparile acestora.

De la aceasta regula nu ar trebui sa faca rabat nici un demnitar, fie ca e vorba de parlamentar sau de ministru. Cu toate acestea, asa cum se stie, declaratiilede avere si de interese sunt facute de cele mai multe ori "in scarba" de alesii nostri, fie cu intarziere, fie insotite de greseli.

Cel mai elocvente exemplu il ofera vicepremierul George Copos, care in declaratia de avere si de intentie a "uitat" sa treaca participatiile la o societate inregistrata in Cipru si prin intermediul careia este actionar la operatorul de telefonie mobila Connex.

Copos ramane singurul actionar roman la Connex, cu 0,9% din actiuni, ceea ce inseamna ca la fiecare 100 de dolari din beneficiul societatii, aproape unul ii revine vicepremierului roman.

Noul stapan al Connex, Vodafone, poate sta linistit din moment ce interesele sale la nivel politic si guvernamental in Romania sun reprezentate de "actionarul minoritar" George Copos.

Preluarea Connex de catre cea mai mare companie de telefonie mobila din lume, Vodafone, a tinut capul de afis a ziarelor in ultimele zile, fiind catalogata drept cea mai mare tranzactie in Romania post-decembrista.

Tranzactia totala, in valoare de 3,5 miliarde de dolari (2,6 miliarde euro), include si preluarea de catre Vodafone a operatorului ceh Oskar Mobil de la grupul canadian Telesystem International Wireless, actionarul majoritar al celor doi operatori. De asemenea, operatorul britanic va prelua si datorii TIW de 950 de milioane de dolari (730 mil. euro).

Anul trecut, operatorul roman de telefonie mobila a inregistrat venituri de 686,3 milioane de dolari (553,5 mil. euro, la cursul mediu din 2004), in crestere cu 29,6% fata de anul anterior, si profit operational de 226 milioane de dolari (182 mil. euro), cu 32,4% mai mult decat in 2003.

Compania avea 4,91 milioane de abonati la finalul anului trecut, in timp ce gradul de penetrare a pietei este in continuare in jurul valorii de 50%.

Copos se autogestioneaza

Preluarea Connex de catre cea mai mare companie de telefonie mobila din lume va aduce un castig incomensurabil (avand in vedere nivelul investitiilor ce se prefigureaza) pentru cei care au preferat sa-si pastreze actiunile la aceasta societate, chiar daca se cifreaza la sub 1% din totalul actiunilor.

Iar in acest caz facem vorbire despre o singura perosoana si asta pentru ca, in prezent, la Connex au mai ramas doar doi actionari.

In urma tranzactiei, Vodafone are 99,1% din actiuni, in timp ce restul de 0,9% sunt detinute de omul de afaceri si in acelasi timp vicepremierul George Copos, insarcinat, nu tocmai accidental, sa gestioneze mediul de afaceri din Romania.

Acesta a fost singurul care nu si-a vandut pana in prezent participatia, desi la infiintarea operatorului, in 1996, au participat mai multi romani. Vodafone detinea deja 20,1% din MobiFon, iar acum a cumparat 79% din actiunile operatorului roman. Restul de actiuni, de 0,9%, sunt controlate de Copos prin societatea Dargate Limited din Cipru.

Copos a detinut un pachet de aproape 2% din actiuni la momentul infiintarii companiei, in 1996, ramanand in prezent cu aproape un procent, decloc de neglijat in contextul venitului de peste 600 milioane dolari, inregistrat de companie, la finele anului 2004.

Participatia lui Copos la Connex ii confera dreptul legitim de a incasa o sutime din profit, ceea ce inseamna ca la fiecare 100 de dolari ce intra in conturile operatorului, 1 dolar intra in vistieria vicepremierului.

Declaratie de avere cu cantec

Pana in prezent, Copos nu a dat semne ca ar dori sa-si vanda participatiile la Mobifon, iar in contextul noii tranzactii, credem ca nici nu are motive.

Conform estimarilor analistilor financiari, Copos ar putea lua acum intre 20 si 30 de milioane de dolari pe procentele sale, avind in vedere ca Vodafone a platit intre doua si trei miliarde de dolari pentru cele 99 procente din Mobifon.

Cu toate ca, asa cum am aratat, o sutime din afacerea Connex ii apartine vicepremierului Roman, prin firma cipriota, acesta nu a gasit de cuviinta sa-si treaca in declaratia de avere si aceasta "avere".

Conform legii, chiar si in cazul lui Copos, declaratiile de avere trebui sa cuprinda calitatea de actionar sau asociat la societati romane ori straine, daca valoarea partilor sociale depaseste echivalentul a 5.000 de euro.

Interesul financiar legitim al vicepremierului roman la Mobifon, prin societatea cipriota asa cum reiese din declaratia de avere, dar si din cea de interese, lipseste cu desavarsire.

Astfel, cu toate ca declaratia de avere constituie act public si autorul raspunde conform legii penale de inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor, ministrul Copos declara ca este asociat sau actionar doar la urmatoarele societati: SC Ana Group SA, Ana Industries Investment, Ana Hotels, Ana Electronic, Ana Pan, Ana Teleferic, Ana Trans

International, Switel Corporation si Ana Imep. Nici o legatura sau trimitere la Mobifon sau Dargate Limited. Pana la tranzactia de saptamana trecuta, actionarii Connex erau TIW MobiFon Holdings (79,9%), Vodafone Europe (20,1%) si Dargate Limited (0,9%), ramanand in ecuatie doar ultimele doua societati.

"E adevarat ca am ramas singurul roman si singurul actionar minoritar, dar nu am de gand sa renunt la actiunile de la Connex", a fost singura declaratie oferita de Copos cu privire la soarta actiunilor sale detinute la Connex.