Ministrul Ionut Popescu a emis un ordin prin care permite utilizarea formularelor tipizate cu regim special emise conform vechilor reglementari. A fost eliminata si obligativitatea pretiparirii Codului IBAN si a capitalului social.

La mijlocul lunii februarie, ministrul Finantelor a emis Ordinul nr.147 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr.1.849/2003 privind personalizarea formularelor tipizate cu regim special, comune pe economie.

Una din modificarile importante (si curioase, totodata) se refera la formularele cu regim special care au putut fi utilizate numai pina la sfirsitul anului trecut.

Astfel, Ordinul 147/15.02.2005 introduce Art. 6(1), care precizeaza urmatoarele: "Formularele cu regim special de inseriere si numerotare utilizate in activitatea financiara si contabila, personalizate, tiparite in baza prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr.989/2002 privind tiparirea, inserierea si numerotarea formularelor cu regim special, care nu contin toate elementele de identificare prevazute la art. 1 alin.(2), pot fi utilizate pina la epuizarea stocului de formulare, cu conditia completarii de catre emitent, manual sau utilizind sistemele informatice de prelucrare automata a datelor, a elementelor care lipsesc.

In ceea ce priveste alin.(2) al Ordinului ministrului finantelor nr.1.849/2003, si acesta a suferit modificari, forma actuala fiind urmatoarea: "Imprimarea se va executa pe fiecare exemplar original si va contine urmatoarele informatii: denumirea, numarul de inmatriculare la oficiul registrului comertului, codul unic de inregistrare, atributul fiscal si sediul social".

Altfel spus, nu mai exista obligativitate pretiparirii Codului IBAN si a capitalului social. Acestea pot fi inscrise manual ori utilizindu-se sistemele informatice de prelucrare automata a datelor" - Art.6(3).

O alta noutate introdusa de Ordinul 147 este Art.6(2) - "In cazul in care pe parcursul desfasurarii activitatii se produc modificari ale unor elemente de identificare, cum ar fi denumirea sau sediul social, acestea pot fi operate in antetul formularelor prin inscriere sau prin aplicarea unei stampile care sa cuprinda datele de identificare actualizate".

Ultima noutate este Art.6(4) - "Pentru sediile secundare ale persoanelor juridice formularele cu regim special de inseriere si numerotare se personalizeaza cu datele de identificare a persoanei juridice, iar elementele de identificare a sediului secundar se pot pretipari pe fiecare exemplar original sau se inscriu in momentul completarii formularului respectiv".

"Expirat" in decembrie 2004, valabil in februarie 2005!

La sfirsitul anului 2002, Ministerul Finantelor Publice a introdus noi formulare cu regim special (chitantiere, facturiere etc.), cu scopul declarat de a stopa traficul cu documente falsificate de acest gen.

Un adevarat haos s-a inregistrat la trecerea dintre ani, mare parte din vina revenind companiei "Imprimeria Nationala", care nu a estimat corect necesarul de formulare, astfel ca agentii economici au fost nevoiti sa stea zile in sir la cozi pentru a intra in posesia formularelor securizate.

Cu ocazia acestei modificari, s-a inregistrat si o majorare substantiala a preturilor.

De la 1 iulie 2004, s-au introdus alte formulare, cele vechi putind fi utilizate pina la sfirsitul anului 2004.

In mod normal, la expirarea acestei perioade, operatorii economici aveau obligatia de a anula formularele neutilizate. Acum, Ordinul 147 precizeaza faptul ca formularele cu regim special care au "expirat" la 31 decembrie 2004 pot fi folosite pina la epuizarea stocului.

Agentul economic este perceput ca un potential infractor

Conform site-ului oficial al Companiei "Imprimeria Nationala", utilizatorii formularelor vor adresa comenzi ferme unitatilor tipografice abilitate, care vor asigura tiparirea si distributia formularelor, excluzindu-se orice veriga intermediara.

Pentru achizitia formularelor se va depune o comanda ferma, o imputernicire a persoanei care depune comanda, o copie a actului de identitate cu semnatura acestei persoane si o copie a codului unic de inregistrare si a certificatului de inmatriculare. De asemenea, vor fi prezentate si originalele codului unic de inregistrare si a certificatului de inmatriculare.

Centrele de prelure a comenzilor sint dotare cu camere video, astfel incit sa poata fi filmate persoanele care reprezinta agentul economic ce solicita formularele.

Inregistrarile trebuie pastrate timp de un an, iar efortul financiar pentru echiparea corespunzatoare a unui astfel de centru se ridica la aproximativ 8.000 euro.

Solicitarea unui numar impresionant de acte si filmarea solicitantilor dovedeste ca Ministerul de Finante percepe operatorul economic ca fiind un potential infractor, atitudine care a ajuns sa nu mai mire pe nimeni, desi este anormala.