Programul de reabilitare a celor 288 de strazi din oras se afla in stadiul de verificare a ofertelor si a societatilor ofertante. Consiliul Local a delegat societatea de audit Pricewaterhouse Coopers (PWC) pentru a realiza investigarea firmelor de constructii interesate de cele aproximativ 50 de milioane de euro, cat costa lucrarea de reabilitare.

Pana la aflarea rezultatul auditului PWC, ZIUA de Cluj a luat la puricat cele patru societati de constructii care au cumparat caietul de sarcini al licitatiei. Cea mai scazuta oferta anuntata este cea a societatii turce GURIS Romania, in valoare de 50,6 milioane de euro.

Dincolo de faptul ca GURIS este dispusa sa faca drumurile din Cluj pe cei mai putini bani, problemele financiare si de credibilitate ale societatii s-au tinut lant de cand aceasta activeaza in Romania.

Interesant este faptul ca firma turceasca este implicata, cu predilectie, numai in proiecte care vizeaza bani publici sau europeni. Deci, a prins contracte in zona administratiei publice, unde "comisioanele" si "reglarile" de licitatii sunt la ordinea zilei.

Deloc intamplator, viceprimarul Adrian Popa a declarat reporterilor ZIUA de Cluj ca turcii de la GURIS sunt extrem de suparati pentru ca nu pot "ajunge" la el. Tocmai de aceea, viceprimarul Popa a cerut auditarea firmelor interesate de licitatie pentru a "omori din fasa" orice speculatii viitoare.

De ce ar vrea sa "ajunga" turcii de la GURIS tocmai la viceprimarul Clujului? Posibile explicatii le putem gasi la Constanta si Satu Mare, unde firma este afundata in datorii si scandaluri privind proiectele de constructii neonorate.

GURIS duce cu presul Primaria Satu Mare

La Satu Mare, GURIS este implicata in proiectul "Parcul Industrial", coordonat de Ministerul Integrarii Europene (MIE). Valoarea contractului este de aproximativ 6 milioane de euro, din care peste 80 la suta sunt bani europeni. GURIS nu a respectat data de predare a lucrarii, adica 31 decembrie 200

Horia Motiu, reprezentantul Primariei Satu Mare, beneficiara lucrarii, ne-a declarat ca sucursala GURIS are conturile blocate din cauza unor datorii catre Finante. Conform Ministerului de Finante, sucursala din Satu Mare a companiei nu are depuse bilanturile contabile pe anul 200

Prin bunavointa MIE, GURIS a primit o amanare de predare a lucrarii pana la inceputul lunii mai.

Chiar si asa, Primaria Satu Mare crede ca termenul va fi depasit inca o data, deoarece turcii nu au reusit sa construiasca centrala electrica a parcului industrial. Tot Motiu a precizat ca firma si-a primit banii la timp (nu exista, deci, un motiv real al intarzierii) si ca au folosit doi subcontractori pentru lucrare, anume firma Energobit din Cluj si Dominium din Satu Mare.

Surse din presa locala ne-au declarat ca la sediul firmei de pe strada Iuliu Maniu nu exista activitate. Chiar acum, mai spun sursele noastre, turcii cauta pretexte pentru a amana inca o data predarea lucrarii.

O alta problema este aceea ca firma turceasca nu are inca obtinut avizul Agentiei de Reglementare in Domeniul Energiei necesar functionarii parcului industrial. Activitatea celor de la GURIS la Satu Mare a fost rezumata de un consilier local: "Turcul nu si-a facut organizarea de santier si crede ca aici poate face ce vrea. Oamenii ne cer sa le reparam casele.

Cine le-a stricat sa le repare", spune Teodor Curpas, consilier local, referindu-se la faptul ca masinile grele de transport ale turcilor au provacat stricaciuni celor care detin case pe drumul spre santier.

Milioane de euro si la Constanta

La Constanta, GURIS a fost implicata in realizarea unui Pavilion Expozitional in apropierea Parcului Tabacarie. Beneficiarul lucrarii este Consiliului Judetean. Din informatii de presa rezulta ca CJ Constanta a blocat proiectul deoarece firma nu a obtinut avizul de construire.

La mijloc ar fi conflictul dintre fostul presedinte al CJ Constanta, Stelian Dutu, de la PD, cel care a "livrat" contractul catre GURIS, si Nicusor Constantinescu (omul primarului Mazare), de la PSD, actualul presedinte, care este interesat sa scoata firma turceasca din joc.

Presupusa legatura dintre liderul PD Dutu si GURIS este o ipoteza de lucru legata de incercarile turcilor de a se pune bine cu noua putere, adica tocmai cu PD. Proiectul in valoare de 6 milioane de euro este finantat din bani europeni, prin Agentia de Dezvoltare Nord Vest. La fel ca si la Satu Mare, GURIS a fost desemnat anteprenor general, lucrarile efective cazand in sarcina unor subcontractori.

Un alt proiect castigat de GURIS este cel al terminalului de pasageri din Portul Constanta, estimat la o valoare de 3 milioane euro. Apetitul turcilor pentru bani publici nu se opreste aici.

GURIS este in carti pentru proiectul "Managementul deseurilor" din portul Constanta, in valoare de circa 16 milioane de euro, si pentru un incinerator de deseuri, tot in port, in valoare de 3 milioane de euro.

"Faima" turcilor

Motivele de ingrijoare pentru administratia clujeana in cazul in care GURIS va castiga licitatia de reabilitare a strazilor ar trebui sa fie intemeiate, avand in vedere "faima" turcilor castigata la Satu Mare si Constanta. Pe de alta parte, ramane o ciudatenie modul in care firma turca a castigat salba de licitatii publice enumerate mai sus.

Asta daca luam in calcul doar indicatorii finaciari ai "puilor" GURIS din Romania. GURIS Romania SRL, infiintata in 2003 la Bucuresti, a declarat pierderi de 1,1 miliarde la o cifra de afaceri de numai 2,3 miliarde. O adevarata preformanta... Aberant este ca societatea are un singur angajat declarat.

Asta in conditiile in care pretinde ca poate sustine proiecte de 50 de miliarde de euro, cum e cel al reabilitarii drumurilor din Cluj. De aici si "nevoia" de a inchiria lucrarile catre firme terte. De fapt, GURIS nu face altceva decat sa castige in mod miraculos licitatii la care alte firme nu au acces. Apoi, le "subinchiriaza". O alta ramificatie a firmei,

"GURIS Insaat Ankara" sucursala Satu Mare, are conturile blocate, dupa cum precizam. "GURIS Insaat Ankara" sucursala Constanta, infiintata in 2003, nu are depuse bilanturile contabile.

Activitatea "GURIS Insaat Ankara" sucursala Bucuresti este intrerupta momentan, iar din bilanturile depuse rezulta ca nu a avut o activitate serioasa, cifra de afaceri nu a fost declarata, iar pierderile se ridica la "astronomica" suma de 900 (noua sute) de mii de lei.

ZIUA de Cluj a incercat sa ia legatura cu conducerea societatii GURIS de la Bucuresti. Care nu a fost de gasit. Conform informatiilor oferite de Departamentul de Relatii cu Mass Media din Primaria Cluj, persoana de contact care tine legatura cu administratia locala este Ramona Margarit.

Aceeasi Ramona Margarit ne-a declarat insa ca nu poate da nici un fel de relatii despre GURIS si ne-a invitat sa trimitem un fax pe adresa firmei. Raspunsul n-a sosit pana la inchiderea editiei, dar ZIUA de Cluj asteapta cu interes explicatiie societatii vizavi de "succesul" GURIS in afaceri