Dupa cum am promis in numarul anterior al GAZETEI, revenim cu o noua serie de dezvaluiri in care este implicata, mai mult sau mai putin direct, Irina Jianu.

De aceasta data atentia ne-a fost atrasa de unul dintre apropiatii marii doamne, fost Director de Resurse Umane si Salarizare in cadrul Inspectoratului de Stat in constructii, Iulian Bocse. Care numai usa de biserica nu este.

De la primare in Crasna pana la mare director pasul a fost relativ lejer. Beneficiind de oarece sprijin politic si nu numai, a fost angajat la Inspectorat in baza unei simple adeverinte, datata 23.07.2003.

Irina Jianu nu l-a luat din start in brate pe junele aspirant la functii importante la stat si initial i-a refuzat cererea de angajare pe postul de consilier juridic, solicitat din start de Bocse. El a fost plasat ca sef al Biroului de Informatizare, neavand nici un subordonat.

A avut insa, in acelasi timp, si atributii de consilier juridic gradul III, ceea ce a implicat de la bun inceput un salariu frumusel, de aproximativ 25 milioane lei de la bugetul de stat. Ulterior, fiind bine pregatit la capitolul "dat din coate", Iulian Bocse a fost numit consilier juridic personal al sefului institutiei, anume Irina Jianu.

Pe langa subita avansare pe scara ierarhica, i s-a dat si dreptul de control financiar preventiv al actelor interne de decizie privind angajarea sau avansarea salariatilor, numirea cu caracter temporar a personalului de executie pe functii de conducere.

Per total, un cumul de functii ce ar fi facut sa paleasca orice individ dedicat unei ascensiuni normale intr-o cariera la stat. La toate acestea, s-a adaugat ca bonus si secretar al Consiliului de Administratie.

Partea frumoasa a acestei aventuri pe plaiurile functiilor barosane consta in inexistenta concursului necesar pentru o angajare legala intr-un post de raspundere.

Angajare penala

Iulian Bocse s-a angajat initial, asa cum am amintit, pe post de consilier juridic. Doar ca pentru ocuparea legala a postului legea impunea niste conditii de vechime in domeniu, pe care ex-primarele din Crasna nu le indeplinea de nici un fel. Artificiul folosit nici macar ingenios nu poate fi considerat.

Pur si simplu a facut tot posibilul pentru a echivala anii de Consiliu Local cu experienta juridica. Nu de alta, dar administratia publica este si ea o parte a legislatiei romanesti.

Ministerul Muncii a avut unele neclaritati in privinta procedurii de angajare a vajnicului pretendent si s-a adresat in acest sens Ministerului Justitiei, la Directia de Elaborare a actelor normative. Raspunsul era suficient de clar, in sensul ca functia de primar nu poate fi considerata functie de specialitate juridica.

Primarul, fiind un ales local si exercitand o functie de autoritate publica… o astfel de dispozitie privind vechimea in munca si in specialitate juridica a primarului cu studii juridice se poate regasi intr-o eventuala reglementare privind statutul alesilor locali.

Negasind un astfel de refuz satisfacator, cu ajutorul unui consilier juridic din cadrul Inspectoratului, Traian Rosca, a fost elaborata o noua adresa catre Ministerul Justitiei.

Tidula, cu un caracter mult mai oficial, a fost de aceasta data semnata de Irina Jianu si contrasemnata de Iulian Bocse ca reprezentant al Directiei Juridice si Contencios (desi nu avea nici pe departe aceasta calitate).

Cei doi au sugerat ca ar fi bine sa se aplice normele Legii 154/1998, desi aceasta se ocupa de salarizarea functionarilor publici si nu de incadrarea in vastul camp al muncii la stat.

Cu o graba ce poate fi caracterizata drept subita s-a revenit asupra raspunsului initial si a fost acceptata sugestia ca Iulian Bocse poate beneficia de vechime in domeniul juridic pentru perioada cat a carmuit cu demnitate in Crasna.

De la magazioner la director

Referitor la pregatirea profesionala a lui Iulian Bocse exista suficiente semne de intrebare, ce, la un moment dat, ar fi trebuit sa dea nastere unei anchete penale.

Care, prin bunavointa Irinei Jianu, au fost trecute cu vederea Astfel, in cartea sa de munca sunt trecute functiile de magazioner la Politia din Targu Jiu, primar al comunei Crasna si sef al Biroului Informatizare din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii.

La care se adauga si apogeul profesional, reprezentat de postul mai mult decat important de director la Resurse Umane si Salarizare in acelasi Inspectorat.

Cu tot acest mirific parcurs profesional, nicaieri nu apare vreo mentiune referitoare la faptul ca ar fi licentiat in Drept, fara a mai aduce in discutie institutia de invatamant superior absolvita.

Mai mult, se pare ca inclusiv fosta sotie a importantului personaj nu a avut cunostinta ca, in perioada dintre 1993 si 2003, fostul sot sa fi urmat cursuri universitare.

In plus, succesorul lui Bocse la carma Crasnei afirma ca nici un locuitor nu a avut vreodata prilejul de a vedea vreun act care sa ateste pregatirea superioara juridica a ex-edilului. Si aceasta, cu toate ca in repetate randuri a fost solicitata dovedirea calitatii de jurist alocata cu nonsalanta.

Din cate se stiu pana acum, la aproximativ o luna de la angajare, Iulian Bocse a prezentat Directiei Resurse Umane din Inspectoratul de Stat in Constructii o adeverinta care ar fi trebuit sa provina de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Numai ca tidula cu pricina era falsificata grosolan, fapt aflat suficient de tarziu de cei in drept. Doar cu titlu de curiozitate, amintim faptul ca Bocse, protejatul Irinei Jianu, nici macar nu s-a indurat sa afle cine este decan al Facultatii de Drept din Cluj la data eliberarii adeverintei respective.

Pe fituica ce l-a propulsat la nivel inalt aparea numele prof. univ. dr. Liviu Pop, unul dintre cei mai reputati civilisti romani. Doar ca la data cu pricina decan era conf. dr. Paul Vasilescu, fapt confirmat pentru GAZETA, telefonic si prin fax, chiar de actualul sef al Dreptului clujean.

Interesant este ca Iulian Bocse a semnat o serie de documente chiar si in timpul exercitarii mandatului de primar, de fiecare data adaugand si titlul de jurist.

Juristul fara studii

Din faxul trimis prompt de Decanatul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, putem extrage toate probele necesare incriminarii lui Iulian Bocse.

Astfel, conform datelor ce ne-au fost furnizate, aflam ca ex-primarul Crasnei nu a fost inmatriculat la Facultatea de Drept si nu a fost inscris la examenul de licenta in anul 1987, nici in sesiunea din februarie, nici in cea din iunie.

Adeverinta prezentata la angajare nu corespunde ca formular si punere in pagina adeverintelor tip ale universitatii, plus ca stampila nu este cea oficiala. Culme a impertinentei, in momentul in care a fost falsificata adeverinta nu a existat nici macar minimul interes de a afla cine este decan al facultatii.

Pe fituica lui Iulian Bocse, favorit al fostului inspector Jianu, apare numele prof. univ. dr. Liviu Pop, in timp ce la conducerea facultatii se afla conf. univ. dr. Paul Vasilescu.

Semnatura ce l-a propulsat pe Bocse la nivel inalt nu apartine nici uneia dintre persoanele imputernicite a semna pentru decan, si numarul de inregistrare este cu totul pe langa evidentele secretariatului facultatii.

Dovedit ca a obtinut postul prin mijloace ilicite, Iulian Bocse nu a fost deferit organelor de cercetare penala. Irina Jianu i-a acceptat demisia, lasandu-l sa scape basma curata. Ba i-a mai numit si succesor, tot fara concurs.