Numai in ultimul an, prin intermediul unei firme din Barsana au fost demolate si vandute peste 70 de casute de lemn din Maramuresul istoric! Amploarea fenomenului atinge cote alarmante si ilegale. Profitand de un vid legislativ, casele traditionale maramuresene dispar, una cate una, peste granita.

In conditiile in care autoritatile locale n-au dat nici o autorizatie pentru demolarea acestora, tranzactiile incalca legea!

Scade alarmant numarul traditionalelor case din lemn care au facut Maramuresul celebru in lumea turistica! Naivi, necunoscand valoarea reala, satenii le vand la pretul lemnelor de foc, iar oportunistii se imbogatesc de pe urma unei afaceri situate la limita legalitatii.

Desi fenomenul e de notorietate, autoritatile sustin ca nu pot lua masuri pentru ca, desi sunt vechi, casele nu au fost clasate ca monumente istorice. De ce? Pentru ca nimeni nu a solicitat! Asa ca satenii vand "putregaiurile" in schimbul a... 5 milioane de lei (sub 200 de dolari).

In urma unei sesizari venite din partea unui cetatean strain, un astfel de caz a ajuns in atentia Politiei. "In sesizare era specificat ca o asociatie familiala din Barsana cumpara case vechi si ca, probabil, aceasta activitate nu se incadreaza in litera legii.

In urma verificarilor am constat ca firma avea acte, achizitiona lemul pe baza de contrat de vanzare-cumparare, emitea chitante si, ulterior, ne-a prezentat acte ca au vandut o parte din material. Omul poate sa faca ce vrea cu lemnul din moment ce totul se face prin acte. Daca respectiva cladire nu este inclusa in patrimoniu, nu se poate aplica nici o sanctiune.

E vorba de vreo 70 de case din esenta de rasinoase si din stejar si au fost cumparate de pe toata Valea Izei pana in Poienile de sub Munte", a spus Vasile Ardelean, ofiter in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IJP Maramures.

Demolarile sunt ilegale!

Asociatia Familiala Gheorghe Ardelean din Barsana a cumparat anul trecut zeci de casute din lemn si obiecte de artizanat din aproape toate localitatile de pe Valea Izei si Valea Viseului, la preturi derizorii. Desi conform legii privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (Legea 50 din 1991, art.

6): "demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea - partiala sau totala - a constructiilor si instalatiilor aferente, precum si a oricaror amenajari se face numai pe baza autorizatiei de desfiintare", cele mai multe dintre primariile comunelor din care au fost cumparate casele nu au eliberat nici o autorizatie de demolare!

Gheorghe Visovan, primarul din Rozavlea spune hotarat ca: "n-au cumparat case de aici. Anul trecut n-am eliberat nici o autorizatie de demolare, obligatorie pentru ca acea casa sa fie scoasa din Planul Urbanistic. Petrar Ioan (un localnic, n.red.) le-a vandut o casa? Nu stiu, dar o sa ma interesez."

De asemenea, mai multi sateni din Poienile de sub Munte au fost clientii firmei din Barsana, numai ca Stefan Oancea, primarul comunei, sustine ca in acte nu a fost demolata nici o casa: "in 2004 n-am eliberat nici o autorizatie de demolare, doar autorizatii de constructii, conform registrului de evidenta care oglindeste emiterea de autorizatii si de constructie, si de demolare.

Numarul caselor vechi a mai scazut, e adevarat, s-au construit si altele noi."

Situatia e similara si in Calinesti. Maria Roman, secretarul primariei, a declarat ca in 2004 nu s-a eliberat nici o autorizatie de demolare si ca nu are cunostinta sa se fi vandut vreo casa veche.

Concluzie: nu s-au acordat autorizatii de demolare, dar casele au disparut, „topindu-se o data cu zapada". In acest timp, autoritatile "dormiteaza" la gura sobei visand la orice altceva in afara de demolarea traditiei care le-ar putea imbogati comunele saracite.

Conform actelor, AF Gheorghe Ardelean are ca obiect de activitate „demolare de constructii si terasamente, organizare de santier si comert cu ridicata de material lemnos etc.", iar firma cumpara doar "lemnul in starea in care se gaseste, provenit din demolarea casei" (conform inscrisurilor din contracte). Anuta Ardelean a recunoscut ca o parte din casele cumparate sunt exportate.

"Ei (politistii, n.red.) au crezut ca-s monumente istorice, da’ erau vechi doar de 30, poate 40 de ani. De alea vechi-vechi nu mai sunt. Noi le exportam, nu facem mobila", a spus.

Pentru ca politia „are mainile legate", AF-ul din Barsana nu este singura firma care exporta case de lemn. Autoritatile locale, care au obligatia de a tine in fraie fenomenul si de a lua masuri, nici macar nu cunosc datele problemei. Asa ca, peste cativa ani am putea vedea case de lemn doar in muzee.