Societatea de Telecomunicatii Romtelecom isi bate joc de clujeni si ignora o Hotarare de Consiliu Local. Pe strada Baritiu din Cluj-Napoca, Romtelecom construieste o cladire mamut de aproape 10 ani. Constructia se potriveste in ansamblul arhitectonic din zona ca nuca-n perete.

Desi terenul aferent a fost dat in concesiune de catre Primarie pentru un obiectiv de utilitate publica, Romtelecom renunta acum sa mai investeasca in constructie si incearca vanzarea sau inchirierea cladirii respective pentru diferite firme.

Acum aproape un deceniu, in 1996, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca atribuia Romtelecom, prin concesionare directa, o suprafata de 360 mp situata la intersectia strazilor G. Baritiu si Gheorghe Doja (Regele Ferdinand in prezent). Ulterior, Hotararea de Consiliu Local (HCL) nr.

49 din martie 1996 a fost modificata prin HCL 29 din iulie 1996, in sensul suplimentarii cu 240 mp situati pe strada G. Baritiu a spatiului acordat catre Romtelecom.

In numele utilitatii publice

IN HCL nr. 49/1996 se stipuleaza clar destinatia viitoarei constructii, precum si o serie de conditii pe care zona va trebui sa le indeplineasca. "Se concesioneaza terenul in vederea construirii sediului D.Tc.

Cluj (Directia de Telecomunicatii), obiectiv de utilitate publica atat prin functiunile sale cat si prin amenajarile privind Canalul Morii, circulatia pietonala, crearea unui ambient placut, a unui luciu de apa asupra canalului, mutarea WC-ului public si a postului trafo". Astfel, D.Tc.

Cluj a primit terenul respectiv pentru crearea unei utilitati publice, a unei cladiri de pe urma careia sa beneficieze toti clujenii. Cat de mult beneficiaza in prezent, o stim cu totii! Cat de mult vor beneficia clujenii de noua cladire, vom vedea in cele ce urmeaza.

In ceea ce prieste ambientul placut, Romtelecom a uitat se pare de luciul de apa, iar din partea cu mutatul WC-ului public, Romtelecom a executat doar jumatate. Adica l-a desfiintat fara insa a-l reconstrui apoi altundeva.

Perioada si pretul concesiunii au fost stabilite la 99 de ani, respectiv la 40.000 lei / mp, pentru ambele loturi, cel de 360 mp si cel de 240 mp. "La vremea respectiva beneficiarul concesiunii avea de ales intre a plati intreaga suma de 40.000 lei ori 600 mp deodata, sau de a i se defalca suma.

Beneficiarul a ales plata integrala", ne-au declarat reprezentantii Biroului Mass-Media din cadrul primariei Cluj-Napoca. D. Tc. Cluj avea astfel de plata suma de 24 milioanele lei, adica, potrivit BNR, 6.214 euro la media anului 1996 a paritatii leu/euro (pe vremea aceea, ECU), de 3.862/1. In prezent cei 6.214 euro ar echivala cu 236,147 milioane lei.

Sobolani si aurolaci de 100 de miliarde

Lucrarile de constructie la noua cladire au inceput acum sase ani.

Intr-o vreme, clujenii au fost nevoiti sa indure cu stoicism ba cainii care se aciuasera pe santierul din buricul Clujului si maraiau amenintator, ba sobolani ce in amurg sareau la trecerea pietonilor, ba cersetorii si aurolacii care se intindeau in fata ta din spatele tablariei ce delimita santierul, ba ingustarea

trotuarului sau chiar ocuparea sa totala. Acestea au trecut. Cladirea nu este insa terminata. Nici chiar directorul comercial al Romtelecom Cluj nu o vede altfel. Pana acum, potrivit unor surse neoficiale, a fost investita in constructie o suma echivalenta cu aproape 100 de miliarde de lei.

Compania de Telecomunicatii Romtelecom se pare insa ca a inchis robinetul si lucrarile au fost reduse aproape pana la oprirea totala. Romtelecom are insa in buricul Clujului o cladire mamut.

Potrivit surselor noastre, confirmate, partial, de balbaielile oficialilor de la Romtelecom, cladirea urmeaza sa fie vanduta sau inchiriata ca spatii comerciale sau adminsitrative unor firme. In numele utilitatii publice!

Utilitatea estetica

In prezent, singura utilitate publica a cladirii de pe strada Baritiu este cea care asigura o constientizare a simtului estetic al clujenilor: cei care trec pe langa ea se ingrozesc de modul in care noul imobil se potriveste ambiental cu centrul istoric al Clujului.

In rest, cladirea Romtelecom serveste ca fatada de afisaj pentru o serie de panouri publicitare. Toate acestea - in timp ce clujenii isi platesc facturile de telefonie fixa Romtelecom la un singur ghiseu, cel din Piata Marasti, unde cand ploua ai nevoie de cizme de cauciuc pentru a ajunge la binevoitoarele caserite.

Mai exista posibilitatea platii la banci sau la oficiile postale, dar in acest caz transferul catre Romtelecom si confirmarea platii sunt greoaie, abonatul riscand sa i se decupleze telefonul pentru neplata la timp, desi el a platit inainte de scadenta.

Clujul nu stie…

"Deocamdata nu stim ce va fi cu cladirea de pe strada Baritiu. Nu avem o intentie clara si oricum mai e de lucru la ea. Viitorul ei este incert, tot ceea ce va pot spune este ca in acest an ea nu va fi data in folosinta.

Initial, am dorit ca noua cladire sa fie un sediu administrativ al Romtelecom Cluj, unde sa mutam toti functionarii care in prezent sunt imprastiati in cladirile de pe strada Emile Zola, din Piata Marasti, din Piata Muzeului si de strada Postei.

In ceea ce priveste valoarea investitiei, de asemenea, nu va pot spune nimic. Toate investitiile si fondurile se aproba si se deblocheaza de la Bucuresti. Noi, ca sucursala, nu stim nimic", a declarat directorul comercial al Romtelecom Cluj, Ovidiu Feier.

Nu suntem primii clienti

Am incercat sa aflam in mod direct daca, intr-adevar, cladirea de pe strada Baritiu urmeaza a fi vanduta sau inchiriata. Am format numarul 404.103 si ne-a raspuns o secretara.

Apoi, am fost transferati la un director al carui nume nu are importanta, intrucat nu avea putere decizionala in aceasta problema.

- "Buna ziua, sunt Paul Geigher de la Imerzoft Romania. M-ar interesa cat costa un biorul la noua cladire de pe strada Baritiu"

- Pauza

- "Nu se inchiriaza acolo spatii?"

- "Pai, noi nu stim…Nu sunteti primul care suna…Am auzit ca a aparut un anunt in presa centrala. Sunati la Bucuresti ca ei stiu!"

Am mers mai departe, la Bucuresti. Via 931, adica Servicul informatii numere clienti. De acolo am aflat ca Romtelecom Bucuresti are doua numere de telefon, adica 021- 402.2870 si 021-3122859. Primul insa era un numar inexistent, iar la al doilea suna in gol trei minute, dupa care se decupla.

Romtelecom nu isi cunoaste propriile numere, ce sa mai vorbim de cele ale abonatilor! Dar am apelat la tehnologia de ultima ora, adica Internet-ul. La pagina oficiala a Romtelecom, www.romtelecom.ro, am cautat vreun numar de telefon, vreun nume de director.

Nimic, absolut nimic in afara de 930 - Vanzari si Relatii cu Clientii (apel gratuit). Intr-un final, la o sectiune destinata mass-media am gasit numarul salvator 021 -400.5203. Cu emotii l-am format. O fi inexistent, ocupat … A raspuns secretara, care ne-a transferat la Economic.

- "Buna ziua, sunt Paul Geigher de la Imerzoft Romania. M-ar interesa cat costa un biorul la noua cladire din Cluj de pe strada Baritiu".

- "O secunda…"; transfer la alt interior. Deci e o problema cu care s-au mai confruntat. Alta voce, aceeasi prezentare.

- "Pai da, spuneti… Depinde... Prin telefon nu se poate. Veniti la noi. Prin telefon vreti? Dar de unde ati spus ca sunteti?"

"Imerzoft Romania…Dar cu cine am vorbit?"

Suspiciune…"Veniti aici si va conduce de la secretariat"

Multumim din inima

Romtelecom aplica aceeasi metoda a ducerii cu zaharelul tuturor celor care apeleaza la institutie, fie ca sunt abonati sau potentiali abonati, fie ca sunt reprezentanti ai presei.

Biroul de Relatii Mass-Media al Centralei Romtelecom de la Bucuresti, mai exact managerul Elena Cristian, ne-a asigurat ca vom primi un raspuns la intrebarile noastre "in cursul zilei de azi". De la acel "azi" si pana cand am primit informatiile au trecut trei zile.

Avand in vedere cele 72 de cuvinte pe care le-a compus Romtelecom, cu greu intelegem de ce a durat atat de mult.

Dar iata raspunsul Romtelecom la cele 8 intrebari pe care le-am adresat oficial: "Romtelecom lucreaza in aceasta perioada la o strategie care vizeaza mai multe cladiri ale companiei aflate in constructie sau chiar finalizate din intreaga tara.

Din acest motiv nu va putem furniza, in aceast (sic) moment, informatiile solicitate referitoare la termenul de finalizare, nivelul investitiei sau scopul final al acestei cladiri. Datele respective sunt confidentiale in acest stadiu al investitiei iar in momentul in care conducerea Romtelecom va definitiva aceasta strategie veti fi informat".

Ne-am lamurit, nu?!