Mii de clujeni sunt innebuniti de lipsa de locuinte, iar unii consilieri locali voteaza impotriva unui proiect care urma sa deblocheze "Proiectul Borhanci", aflat in imposibilitate de derulare de mai bine de sase ani.

In sedinta de martea trecuta a deliberativului local, proiectul de Hotarare prin care Casarom se obliga sa introduca utilitatile in zona Borhanci nu a trecut de votul consilierilor PSD si PPRM.

In 1999, printr-o Hotarare de Consiliu Local (HCL nr. 11 din 21 ianuarie), administratia locala clujeana atribuia, prin concesionare, un teren de 50 de hectare "Societatii pentru dezvoltarea constructiei de locuinte Casarom Cluj-Napoca", in vederea construirii unui ansamblu rezidential de locuinte in zona Borhanci.

Adminstratia clujeana, gandindu-se probabil ca va castiga potul cel mare la Loto, se obliga sa predea terenul viabilizat, iar apoi firma avea obligatia ca in termen de sase luni sa inceapa lucrarile de constructie. Costurile de viabilizare a zonei sunt imense, ele ridicandu-se la cateva milioane de euro.

Din lipsa de fonduri, administratia locala nu a predat terenul viabilizat, iar Casarom nu a inceput lucrarile de construire. De atunci au trecut sase ani, iar zona Borhanci este in continuare un teren desfundat. Nici vorba de vreo casa, sau macar de vreo fundatie ori de vreun drum de acces.

In plus, Primaria nu a incasat nici un leu din taxa de concesionare, intrucat aceasta intra in vigoare abia dupa predarea terenului viabilizat. Toate aceste evenimente s-au derulat in timp ce mii de tineri clujeni infrunta conditii draconice de acordare a creditelor imobiliare.

A innebunit lupul

Pentru a debloca situatia, dupa semnalul de alarma tras de GAZETA in editiile precedente, Casarom a decis sa ridice mingea la fileul consilierilor. Printr-o scrisoare trimisa primarului Emil Boc, administratorul Casarom, Sotirios Nataris, a propus aprobarea unei Hotarari de Consiliu Local prin care Casarom se angaja sa viabilizeze zona.

Concret, proiectul de Hotarare de Consiliu propus, martea trecuta, spre aprobarea consilierilor exonera administratia locala de orice obligatii privind viabilizarea terenului din Borhanci. Astfel, Casarom isi asuma sarcina de a realiza pe cheltuiala proprie, in termen de trei luni de la adoptarea Hotararii, a Planurilor Urbanistice de Detaliu (PUD), iar in termen de doi ani de la data predarii terenului, a infrastructurii aferente unei prime faze de constructie, a carei suprafata urma a fi stabilita ulterior.

"Nerespectarea acestor termene duce la rezilierea contractului de concesiune incheiat in baza HCL nr. 11/1999, situatie in care Casarom nu va emite nici un fel de pretentie privind cheltuielile afectuate", se spune in proiect.

Cu alte cuvinte, un simplu vot ar fi adus administratiei locale clujene un complex rezidential de locuinte executat pe cheltuiala proprie de o firma, de la proiecte si avize pana la infrastructura si locuinte.

Casarom urma sa piarda intreaga concesiune de 50 hectare de teren daca nu respecta termenele de executie ale PUD si cele referitoare la introduceea utilitatilor. In ciuda acestei mane ceresti pentru clujeni, o parte dintre consilierii locali ai PSD si PPRM au votat impotriva Hotararii.

Beneficii pentru intreaga zona

De pe urma Hotararii cu pricina urmau sa beneficieze si cateva sute de tinere familii care au prmit in 2002, prin concesiune, 36 de hectare de teren pentru constructia de case. Din cauza neintroducerii utilitatilor, nici aceste parcele nu au fost predate.

Familiile de tineri nu au in prezent nici macar un drum de acces la terenurile pe care Primaria le-a atribuit in vederea construirii de locuinte.

"Zona nu se poate viabiliza pe bucati, asa ca noi intentionam sa o viabilizam in intreagime, adica toate cele 86 de hectare, inclusiv parcelele primite de familiile tinere", a declarat directorul executiv al Casarom Cluj, Constantin Panaite.

Un ciolan bun de ros

Reticenta unor consilieri in aprobarea Hotararii este inexplicabila la o prima vedere. Casarom se ofera sa deblocheze proiectul Borhanci, care zace in mocirla, la propriu si la figurat, de sase ani.

Justificarile consilierilor care au votat impotriva sunt cusute cu ata alba: timp scurt de studiere a proiectului, teama de a nu comite o noua greseala in dosarul Borhanci, neincrederea in firma Casarom. Surse din interiorul Primariei spun insa ca motivele reale ale votului impotriva sunt de ordin financiar.

Si nicidecum in interesul clujenilor. Potrivit informatiilor noastre, o parte dintre consilieri ar dori ca zona Borhanci sa fie viabilizata pe parcele, prin licitatie. Licitatii care ar urma sa fie adjudecate de o serie de firme apropiate unor consilieri.

Ce conteaza ca o asemenea operatie ar duce la alti ani de amanare a realizarii de locuinte!

Casarom, intr-adevar, a fost implicata intr-o serie de scandaluri. La Arad, firma a primit de la administratia locala un teren de 60 hectare, cu posibilitatea chiar de revindere ulterioara, contra sumei de 16.000 de dolari, in timp ce pretul pietei era de 4-5 euro metrul patrat.

La Cluj, Casarom construieste de vreo 5 ani pe Calea Turzii o casuta duplex familial, insa a dat in folosinta un complex de patru blocuri moderne in zona Primaverii. De asemenea, Casarom a finalizat si vandut o casa pe strada Republicii, cu un aspect modern, dar cu geamurile situate la doar un metru deasupra solului.

Toate acestea insa palesc in fata ofertei avantajoase facute catre administratia locala.

Casarom nu pricepe

"Noi dorim sa demaram constructia de locuinte in zona Borhanci. Am inteles lipsa de fonduri a Primariei, asa ca am propus viabilizarea de catre noi a intregii zone. Pana acum am investit cateva sute de mii de euro in ridicarile topografice si studii de fezabilitate, iar viabilizarea intregii zone ar costa peste 3 milioane de euro.

Nu inteleg de ce o parte din Consiliu Local se opune. Viabilizarea zonei ar urma sa intre in patrimoniul Primariei. Drumurile de acces de exemplu, prin lege, urmeaza ca dupa constructie sa fie predate cu titlu gratuit catre administratia locala", a declarat directorul executiv al Casarom Cluj, Constantin Panaite.

Teama de a nu pacatui

"Proiectul de Hotarare ne-a fost inaintat pe ultima suta de metri, fara a exista o documentatie aferenta. Am considerat ca proiectul de Hotarare trebuie imbunatatit, trebuie adaugate o serie de clauze.

Poate ca ar trebui chiar organizata o licitatie pentru viabilizare, poate ca ar trebui sa existe un caiet de sarcini. Fosta administratie a pacatuit in aceasta problema tocmai pentru ca s-a pripit in aprobarea unei Hotarari. Nu vrem sa facem aceeasi greseala.

Nu am votat importiva Hotararii doar de dragul de a fi contra. Vrem sa facem lucruri bune pentru clujeni. Cum terenul acela a stat neutilizat cinci ani cred ca mai poate ramane asa doua-trei saptamani, pana la urmatoarea sedinta de Consiliu Local.

Pentru ca, trebuie sa va spun, vom vota pentru in sedinta urmatoare", a explicat consilierul local PSD Ioan Gheorghe Vuscan.

Afacerea Borhanci

Casarom nu este o societate filantropica. "Borhanci" este o afacere, de pe urma careia insa ar avea de castigat si clujenii, nu numai firma cu pricina. Casarom a primit in concesiune cu pretul anual de 15.000 lei/mp un teren a carui valoare este de 50 euro/mp. Concesiunea se va plati, potrivit legii, cel mult 20 ani.

Chiar si asa, terenul ar ajunge la doar 7,8 euro / mp, adica 15% din pretul pietei. Pe acest teren, Casarom intentioneaza sa introduca utilitatile, adica sa investeasca o suma de peste 3 milioane euro.

Apoi, societatea va construi locuinte, pe care le va vinde clujenilor la preturi speciale, intr-un parteneriat cu Primaria. Casarom va iesi in profit pentru ca, in mod normal, in momentul in care se vinde o casa de catre o firma aceasta vinde si terenul pe care a construit.

Casarom insa, cumparand terenul la 15% din valoarea sa, isi va permite sa vanda locuintele la un pret mult mai mic, fara a-si diminua profitul.