Cele constatate de el au ajuns, asa cum era si firesc, la cunostinta Politiei, dar si a Protopopiatului ortodox din Reghin si a Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba-Iulia.

La patru ani dupa cele constatate de preot, problema ramane la fel de actuala: a fost furt sau neglijenta in administrarea obiectelor de patrimoniu? Sau, poate, amandoua la un loc? Cine se face vinovat? Potrivit declaratiei preotului, o parte din obiectele disparute au fost recuperate, dar mai lipsesc in continuare 12 obiecte de patrimoniu.

Purtand hramul "Inaltarea Domnului", biserica de lemn din Sacalu de Padure este un vechi si reprezentativ lacas de cult ortodox romanesc, a carui constructie dateaza de mai bine de 200 de ani.

Declarata monument istoric in 1975, biserica s-a dovedit in timp neincapatoare, astfel ca, prin eforturile sustinute ale micii comunitati din localitate, in prezent se ridica o biserica noua, dar care, probabil, va fi gata abia peste trei sau patru ani.

Mult timp, vechea biserica de lemn si comunitatea din Sacalu de Padure au fost pastorite de energicul preot Romulus Todea. Puterii sale de convingere i se datoreaza si strangerea cu multa truda a unor obiecte diferite de cult ortodox, cu intentia declarata de a realiza un muzeu.

In cele din urma aceasta laudabila initiativa a preotului a prins viata, ele fiind inventariate in 1979 de fostul Oficiu pentru Patrimoniu National Cultural si declarate obiecte de patrimoniu.

Zece ani mai tarziu, vrednicul preot a plecat la cele vesnice, iar dupa el, in mai putin de 12 ani, la conducerea parohiei s-au succedat patru preoti: Ciprian Rus (2 ani), Vasile Ilies (2 ani), Adrian Bengean (7 ani), iar din 2001 si pana in prezent preotul Vasile Daniel Oprea. De aici incolo au inceput si problemele parohiei.

Intrucat nu existau resurse financiare pentru asigurarea pazei muzeului, obiectele de patrimoniu, au fost adapostite in Casa parohiala, spatiu impropriu si neasigurat cu sistem de protectie si alarma.

Fondul obiectelor de patrimoniu a fost constituit din icoane pe lemn, pe sticla, pe panza, potire, carti de cult, candele, cadelnite, cruci de diferite marimi si monede.

"Va rugam sa ne dati o mana de ajutor…"

Asa incepea scrisoarea adresata redactiei ZIARULUI de Mures de catre o parte din membrii Consiliului parohial din Sacalu de Padure. "…tezaurul ne-a fost jefuit dupa revolutie, sunt 30 de obiecte icoane pe lemn, icoane de prapori, cruci, obiecte de aur si argint etc.

Dupa cum am putut afla din alte surse, ar exista un dosar la Inspectoratul de Politie Mures, la comisarul Florin Palasan, dar nu putem intelege de ce se amana, pentru ca e de mai bine de doi ani la politie.

Va rugam luati legatura cu Palasan Florin de la IPJ Mures, fiindca el stie mai multe si poate ii este astupata si lui calea spre adevar. Noi si parintele Oprea suntem mici, ca de patru ani nu am putut descoperi urma lor.

Poate ca acum ca e postul Pastelui, Sfantul Dumnezeu ne-a descoperit adevarul ce il dorim", asa suna cateva din randurile scrise cu disperare si dezamagire de consilierii parohiei din Sacalu de Padure.

Ce spune preotul Oprea?

In anul 2001, in prezenta a patru din cei 12 consilieri parohiali, preotul Vasile Daniel Oprea a luat in primire Casa parohiala de la Sacalu de Padure. Inventariind cele aflate la fata locului, a constat lipsa a 23 de obiecte de patrimoniu.

Aceste obiecte erau depozitate - asa cum sunt si acum - in conditii improprii din punct de vedere al protectiei, sigurantei si conservarii lor in timp. Luarea in primire s-a facut in lipsa fostului preot Adrian Bengean, intre timp mutat in parohia Hodac (in prezent scos din preotie).

Sesizarile facute de preotul Oprea la Politia Brancovenesti, la Protopopiatul ortodox Reghin si la Arhiepiscopia ortodoxa de Alba Iulia au determinat aparitia unei bune parti din obiectele constate lipsa la inventarul facut in 2001.

Pe 22 martie 2005, preotul Vasile Daniel Oprea declara: "In 2001 am constat lipsa a 23 de obiecte de patrimoniu. Am sesizat forurile mele ierarhic superioare si am dat o declaratie pentru Politia Brancovenesti aratand motivele pentru care n-am semnat procesul verbal de predare-primire. Politistii au venit si au facut constatarile necesare.

Intre timp, o parte dintre obiectele de patrimoniu lipsa au reaparut. In 2003 Politia a venit din nou si a facut alte constatari. Insa ceea ce va pot spune acum este faptul ca si in momentul de fata sunt lipsa 12 obiecte de patrimoniu: 2 candele, 1 cadelnita, 2 monede, 3 icoane mari pe lemn si 4 prapori".

Protopopul ortodox de Reghin, parintele Teodor Beldean, admite problemele de la Sacalu, dar nu cunoaste prea multe detalii: "Da, am avut cunostinta de niste lipsuri. Fostul preot al Parohiei din Sacalu de Padure, Adrian Bengean, a fost atentionat sa rezolve problemele ivite atunci.

El a fost cel care a imprumutat carti la Arhiepiscopia din Cluj, la cea din Sibiu, dar fara sa ne anunte pe noi, forul ierarhic superior. A mai dat si niste icoane la reconditionat.

Stiu ca, in cea mai mare parte, lipsurile au fost recuperate, dar daca mai sunt si acum, acest lucru il va constata Politia si cei de la Patrimoniu, care zilele acestea trebuie sa vina la Sacalu de Padure".

De ce tace Politia?

In ziua in care am ajuns la Casa parohiala din Sacalu de Padure, la fata locului se afla agentul Tudor Marcus de la Politia Brancovenesti care facea un proces de constatare in camera unde erau adapostite obiectele de patrimoniu.

Vizibil jenat de prezenta si intrebarile noastre, acesta a declarat ca el nu face altceva decat sa constate lipsa sistemului de siguranta si de protectie, lucru care, de altfel, a mai fost constatat si in 2001 si 2003. N-a putut sau n-a vrut sa ne spuna nimic despre obiectele de patrimoniu disparute.

"Sunt nou la acest post de politie", au fost singurele sale cuvinte. Contactat telefonic pe data de 23 martie 2005, subcomisarul Florin Palasan de la IJP Mures ne-a declarat: "Acolo au fost ceva probleme, dar stiu ca s-au rezolvat.

Chiar astazi retragem acele obiecte de la Casa parohiala din Sacalu de Padure si le vom depune spre pastrare intr-un loc care prezinta siguranta. Pentru ca nu avem o sesizare, nu avem un dosar si deci nu avem un caz in lucru.

O sa facem o noua inventariere astazi, in prezenta unor specialisti de la Patrimoniu si o sa ne pronuntam atunci".

Raman totusi niste intrebari. Cine raspunde?

Pornind de la sesizarea facuta noua de consilierii parohiali si confruntandu-le cu cele spuse de preoti si de politisti, raman totusi niste intrebari.

Sesizarea facuta de preotul Oprea in 2001 la Politia Brancovenesti a fost sau nu inregistrata de politisti? Daca da, care au fost urmarile concrete? S-a dorit rezolvarea problemelor discret, "in familie" fara a li se da conotatie penala, de vreme ce o parte din obiectele de patrimoniu disparute au reaparut?

De ce atata dezinteres fata de o sesizare de acum patru ani? Fostul preot, Adrian Bengean, se face vinovat de sustragere de obiecte de patrimoniu sau doar de neglijenta in manevrarea lor? Cate obiecte de patrimoniu sunt disparute la aceasta ora, de vreme ce preotul Oprea sustine in continuare ca sunt 12 lipsa, iar consilierii sustin chiar ca e vorba de un numar mai mare? Care este rezultatul expertizei facute obiectelor de patrimoniu recuperate?

Credem ca Politia este datoare sa se implice mai activ in aceasta chestiune cu un usor iz penal.