Cotidianul “Rasunetul” ne-a actionat in instanta pentru ca am afirmat intr-un articol aparut la sfarsitul anului trecut ca pe Octavian Baciu, fostul sef de cabinet al prefectului Viorel Pupeza, il asteapta colegii de la “ziarul care a fost resuscitat in ultimii patru ani cu fonduri grasute de la bugetul de

stat”. Mai scriam ca banii n-au fost suficienti pentru a fi platite toate datoriile catre buget, astfel incat sunt toate sansele sa se trezeasca cu sediul pus la vanzare de catre Finante.

Adrian Manarca, despre care aflam din plangere ca este redactor sef la… RASUNETUL SA, se arata foarte afectat de cele scrise de noi, considerand ca prin cele afirmate, ziarului pe care il conduce i s-a lezat dreptul la onoare si reputatia de care se bucura in municipiu si in judet.

Calomnia inainte de toate

Inainte de toate trebuie sa lamurim niste chestiuni juridice pe care nici un avocat nu i le-a explicat lui Adrian Manarca. Sau poate i le-a explicat si nu le-a inteles. Astfel, o institutie nu poate fi calomniata deoarece, conform Codului Penal, infractiunea de calomnie vizeaza o persoana si nu o institutie.

In aceste conditii, in cele ce urmeaza nu ne ramane decat sa demonstram ca cele afirmate de noi sunt adevarate.

Mai intai de toate nu ar fi lipsit de interes sa precizam ca in cursul anului trecut, numai de la Prefectura Bistrita-Nasaud, unde cu onor slujea Octavian Baciu, ziarul a incasat peste 123 de milioane de lei numai din publicitatea facuta.

Pentru materialele care au prezentat Toamna Bistriteana mai multe zile la rand pe cateva pagini s-au incasat 10 milioane de lei, in timp ce pentru o felicitare de 1 Decembrie, Prefectura a platit cu generozitate trei milioane de lei.

Aceste sume, dupa cum am afirmat, nu au fost suficiente pentru a acoperi toate datoriile catre bugetul de stat, la sfarsitul anului trecut Casa de presa Rasunetul avand datorii catre bugetul de stat la 31 decembrie 2004 peste 400 milioane de lei.

Societatea a beneficiat de esalonari de plata si, conform legii, in cazul in care arieratele nu sunt achitate se poate ajunge la vanzarea imobilelor, in acest caz, a sediului.

Afirmat de GAZETA, confirmat de raportorii europeni

Cat despre onoarea lezata, ne permitem sa afirmam ca noi suntem cei lezati de faptul ca Rasunetul a facut de ras presa bistriteana.

In urma cu exact un an, diferite canale media nationale prezentau cu mult umor concluzii din raportul Freedom House unde se arata ca in foarte multe judete, peste jumatate dintre ziarele locale slujesc interesele politice ale PSD. Culmea, exemplele se deschideau chiar cu cotidianul bistritean Rasunetul.

Raportorii au notat: “Tonul general al articolelor abunda de entuziasm. Iata cateva titluri: ‘Zagra - locul unde vorbele au devenit fapte’, ‘Nimigea - comuna recoltelor de pe Somes’ sau ‘Oferte realiste, spirit de echipa - atuurile PSD Bistrita-Nasaud’”.

Ziaristii de la un cotidian central concluzionau: “Si Ceausescu ar invidia acea organizatie PSD”. Raportul Freedom House a monitorizat 83 de publicatii locale din Romania si tragea un semnal de alarma in preajma alegerilor locale.

In acelasi raport se remarca ca, in circa 80 la suta din cazuri sunt evitate articolele de investigatie, dar si “prezentarea gratuita a stirilor sau articolelor laudative la adresa autoritatilor locale sau la adresa PSD”.

Analiza a scos la iveala si numeroase cazuri hilare, cand unele publicatii s-au transformat in adevarate “gazete de perete”, folosind inclusiv titluri din Epoca de aur.

Sunt citate pentru exemplificare alte titluri din Rasunetul, cum ar fi “Electrificarile continua in judet”, “Serbarile Zapezii, cu implicarea elevilor social-democrati”, “Deputatul Dorin Popescu (PNL) se intereseaza de soarta cooperatiei mestesugaresti”.

In aceste conditii, nu ne mai mira ca am fost dati in judecata de colegii nostri. Jurnalismul de investigatie este prea acid si greu de inghitit chiar si pentru cei cu vechime in presa. Vom reveni.