Conform unui sondaj, targumuresenii sunt cel mai putin dispusi sa migreze in Bucuresti. Comportamentul ardelenilor, mult mai ponderat si chibzuit, ii impiedica sa reziste in fata agitatiei si hiperactivitatii prin care se manifesta bucurestenii.

Cu un caracter puternic, un psihic tare si multa toleranta, unii ardeleni au reusit. Laudabil. Atata timp cat la noi, in Ardeal, pana si cainele latra altfel. "No, ham!".

Bucurestiul, capitala Romaniei, este din multe puncte de vedere diferit de toate celelalte orase mari. Este o metropola, ca orice capitala. De aici se deschide un intreg lant de consecinte, care il particularizeaza intr-o maniera distincta, in raport cu alte orase ale tarii.

De asemena, cam tot ce inseamna conducere este concentrat in Bucuresti, de la structuri centrale de partid pana la cele administrative. Viata agitata si pretentioasa a bucurestenilor este o ispita pentru majoritatea provincialilor, o aventura, o provocare in fata careia nu multi reusesc.

Conform unui sondaj, targumuresenii sunt cel mai putin dispusi sa migreze inspre capitala. Nu la fel este situatia locuitorilor din Arad si Baia Mare, care ar renunta oricand la orasul in care s-au nascut pentru a lua trenul spre metropola cu un bilet doar "dus".

Un ritm mult prea alert

Dupa 1989, populatia din alte zone ale tarii au inceput sa migreze catre metropola, in speranta unor mai multe posibilitati de afirmare in cariera si a unei vieti "de lux". Prima rampa de lansare in acest mediu a fost explozia pe care au cunoscut-o, in acesti ultimi 15 ani, centrele universitare.

De cele mai multe ori, dupa incheierea ciclurilor universitare, absolventii, in marea lor majoritate, revin in mediile rezidentiale din care provin. Incapacitatea de a gasi un loc de munca, insuficienta banilor, expunerea la o serie de compromisuri, ii obliga sa renunte la visul lor de "a ajunge cineva".

"Este nomal sa fie o diferenta intre Bucuresti si restul oraselor. Este epicentru. Viata lor este mult mai zbuciumata, mai agitata, oamenii sunt mai colerici, chiar si la prima ora a diminetii.

Ardelenii au o alta fire si poate de aceea nu accepta asa de usor ideea migrarii in capitala sau, daca o accepta, nu rezista ritmului de acolo. Targumuresenii sunt mai familisti, mai chibzuiti. Foarte greu renunta la pasarea din mana pentru cea de pe gard", spune prof. univ. dr. Gabos Grecu Iosif, seful Clinicii de Psihiatrie I.

El spune ca cei care se hotarasc sa traiasca in capitala se lovesc de o noua orientare, viata lor se schimba total, iar ispitele sunt mai multe decat intr-un oras mai mic.

Ispita la orice pas

"Daca ajungi in metropola te ia valul. Daca nu ai un caracter puternic si nu reusesti sa rezisti energiei lor hiperactive, exista riscul de a cadea in patima. Numarul toxicomanilor in Bucuresti este mult mai mare decat in alte orase ale tarii.

Si asta nu numai din cauza numarului mai mare de locuitori, ci si a traficului si influentei. Ca in orice capitala, populatia este pestrita, multi locuitori sunt veniti din alte colturi ale taii. De exemplu, in Amsterdam numarul toxicomanilor este cel mai mare comparativ cu alte zone din Olanda", spune dr. Grecu.

Sunt multe cazuri de tineri absolventi, cu studii superioare sau medii, care iau drumul catre Bucuresti cu planuri mari de viitor. Nereusita, combinata cu ambitia, ii determina sa cada intr-o criza de personalitate in fata careia putini reusesc sa tina piept.

Cei mai slabi apeleaza la droguri, indiferent ca au sau nu banii necesari. "Niciodata nu am legat toxicomania de lipsa banilor. Cei care nu au bani devin foarte usor dealeri. Sunt destule cai prin care isi pot asigura sursa. Odata ce a devenit dependent, este ingrozitor de ce sunt in stare unii toxicomani sa faca pentru drog", explica dr. Grecu.

Activ, tolerant, succes

Adriana Todoran este din Reghin, iar acum este redactor la revista economica saptamanala BUSINESS Magazin, revista trustului MediaPro.

Ea spune ca, in timpul facultatii a avut cateva experiente profesionale deosebite, printre care un an de curs de jurnalism practic la Centrul Pentru Jurnalism Independent din Bucuresti si un stagiu de practica la agentia americana de presa Associated Press.

Alte oportunitati pe care i le-a oferit capitala s-au legat de o pasiune a ei, muzica. De un an si jumatate canta cu formatia Circa 7, facand "backing vocals" pentru diversi artisti si canta pentru generice de televiziune.

Dupa cativa ani de capitala ea spune ca pentru a te simti bine in Bucuresti trebuie sa fii activ, sociabil si tolerant.

Exista totusi si ardeleni care au reusit sa-si faca loc in Bucuresti. Laudabil si "misto".

  • Daca ai un caracter, nu conteaza ca esti din provincie, reusesti in orice loc. Chiar si in padure, daca stii sa te lupti. Sa ai noroc si sa stii sa profiti de el, sa ai principii si valori si sa stii sa le urmezi sunt conditiile pentru succes. Tinerii sunt atrasi de ofertele de munca din capitala si, din proprie experienta spun, perfectionarea studiilor este un aspect foarte important al reusitei.

    Monica Dascalu, crainic Pro TV



  • In Bucuresti birocratia e in floare. Barbatii care au functii in diferite firme sunt mult mai tupeisti si obliga multe femei sa faca compromisuri. Asta mi s-a intamplat mie. Am vriut sa lucrez in televiziune, dar pentru asta trebuia sa-mi calc unele din principii. Am preferat sa renunt si sa ma intorc acasa cu demnitatea nepatata.

    Laura Todea, 24 ani.



  • Mie nu-mi place neamul lor, felul lor de a fi. Tot timpul sunt agitati si agita si pe altii. Cand esti cu masina, prins in trafic, e vai si amar ce-ti pot auzi urechile. Parca la noi nu e asa. Suntem mai ponderati, mai linistitti. Eu nu as putea sa traiesc laolalta cu bucurestenii. Iti trebuie multi nervi si trebuie sa fii ca ei.

    Dacian Marcu, 28 ani.



  • Eu am venit in Bucuresti pentru ca doream sa studiez la facultatea de jurnalism a Universitatii de aici. Stiam ca este cea mai buna facultate de profil din tara, iar oportunitatile de angajare sunt mai multe si mai diverse aici. Imi placea si ideea de capitala, tumult, agitatie, chiar aglomeratie, evenimente, teatre, expozitii... Am studiat jurnalismul timp de patru ani, iar acum sunt la un master in managementul institutiilor de presa.

    Adriana Todoran, redactor BUSINESS Magazin