Zilele trecute, viceprimarul Boros Ianos a anuntat public ca negociaza cu firma americana "American House" construirea a 100 de locuinte in "mirifica" zona Bulevardul Muncii.

Americanii vor suporta investitia, iar Primaria va concesiona terenul. Termenul de incepere a lucrarilor a fost vehiculat pentru toamna, ca si cum afacerea a fost deja parafata. Din informatiile noastre, este posibil ca "American House" sa fi ajuns la o intelegere cu municipalitatea, de aceea informatia a si fost lansata pe piata.

Oficial, biroul de presa al Primariei sustine ca nu exista inca o hotarare de Consiliu Local privitoarea la asocierea cu American House.

In cursul zilei de ieri, se vehicula ca afacerea a fost trecuta pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de Consiliu Local. Viceprimarul Adrian Popa a reluat povestea la inceputul acestei saptamani si am aflat ca viitoarele locuinte vor costa circa 20.000 de euro, plus alti inca 10.000 de euro pentru introducerea utilitatilor.

Asadar, in numai trei zile, Clujul s-a ales, pe hartie, cu inca o mie de familii fericite. Cine este de fapt societatea "American House"?

Fantoma cu acte in regula

La adresa declarata la Registrul Comertului, pe strada I.P. Voitesti 1-3, nu functioneaza nici o societate "American House". Reporterii ZIUA s-au deplasat la fata locului si au verificat de-a fir a par cele 30 de apartamente ale blocului. Ciudat este ca adresa firmei nu este declarata in intregime, cu numar de apartament.

Angajati ai societatii Kaya Tour, care ar fi trebuit sa fie vecini de bloc cu americanii, ne-au spus ca nu exista o astfel de firma acolo.

Numarul de telefon mobil al firmei, declarat in aceleasi scripte, 074919.283, a fost inchis pe parcursul zilei de ieri. Firma este un "SRL" si a fost infiintata in data de 14 martie 2005, adica acum 15 zile, avand codul de identificare J12/951/2005.

La un simplu calcul, rezulta ca societatea va trebui sa investeasca cel putin 15 milioane de euro in construirea locuintelor, desi nu are nici macar un sediu. Nici arhivele electronice din SUA nu au inregistrate date despre presupusa companie imobiliara "American House".

Exista o singura "American House", care ofera servicii de ingrijire la domiciliu. Incercarile repetate de a avea o discutie cu viceprimarul Boros au esuat. Acesta a ignorat telefoanele noastre si mesajele scrise pe care i le-am trimis.

Purtatorul de cuvant al Primariei nu a reusit sa afle datele si persoanele de contact ale societatii American House, sustinand ca doar Boros cunoaste aceste informatii.