O libertate suspecta

Personajul Fatih Keser este binecunoscut atat opiniei publice romanesti, cat si politiei autohtone si serviciilor secrete.

Implicarea sa, in urma cu mai bine de sase ani, intr-unul dintre cele mai mari tunuri date prin rambursari ilegale de TVA a facut ca, la acest moment, sa fie condamnat la 15 ani de puscarie si la expulzarea din Romania.

Totusi, departe de a se speria de decizia magistratilor Tribunalului Bucuresti, Keser isi continua afacerile derulate in Romania si indeosebi in Constanta, acolo unde are si o locuinta.

In timp ce oameni care nu au in prezent nici o sentinta penala, cum ar fi craioveanul Genica Boerica sau bacauanul Corneliu Iacobov sunt intemnitati de instante pana la inceperea cercetarilor, cetateanul turc (care poate pleca oricand din tara spre locurile de bastina) dovedit ca a delapidat statul roman de 35 de milioane de dolari,

se plimba nestingherit pe strazile Constantei, se roaga la Allah in fiecare miercuri si vineri, de la ora 12,00 si pana la 12,45, la Geamia de langa Hotelul B.T.T., mananca aproape zilnic la Restaurantul „Kaptan Baba" (fost Aspendos) de pe Bulevardul Tomis si doarme alaturi de sotia sa in vila de pe malul marii, situata pe strada Pescarilor.

Pentru ca, speram, cineva il monitorizeaza cu atentie, informam pe aceasta cale pe cei „interesati" ca numitul Fatih Keser se deplaseaza cu cateva masini de lux din care enumeram: un „Volvo" CT 021379 (anul trecut era inmatriculat cu numarul B 69 MED), un BMW Seria 5, cu numarul B 25437, un „prapadit" de „VW Tuareg" cu numar de Köln si un BMW Seria 7 CT 77 a prietenului sau Sedan, fiul lui

Saceanu.

Despre acesta din urma se spune ca a intrat in ceva combinatii cu Keser, motiv pentru care turcul mai este inca in tara si nu s-a „tirat" deja peste granita.

Situatia controversata a lui Fatih Keser se afunda si mai mult in necunoscut mai ales ca nimeni nu a raspuns, pana acum, la cateva intrebari arzatoare:

1. De ce atunci cand era urmarit penal, Keser se plimba ca Voda prin loboda pe holurile Inspectoratului General de Politie?

2. De ce atunci cand era urmarit penal, acelasi Keser lua masa cu figuri importante din cadrul institutiilor ce se ocupa cu combaterea crimei organizate atat din Bucuresti, cat si din Constanta?

3. De ce abia dupa sase ani, la presiunea presei si a unor organizatii internationale, Keser este, in sfarsit condamnat?

4. De ce nu i s-a pus inca nici un sechestru si nici nu i-au fost blocate conturile din banci? (Doar are de restituit 36 de milioane de dolari!)

5. De ce nu s-a emis, imediat dupa hotararea instantei, un mandat de executare si nici nu s-a dispus vreo masura pentru ca Keser sa nu poata parasi tara?

6. De ce autoritatile i-au oferit pe tava societati gata de privatizare, pe care turcul le-a jecmanit si le-a adus la faliment?

7. De ce toata trupa sa din conducerea societatii Nitramonia Fagaras era formata din fosti securisti trecuti in rezerva?

Cam multi „de ce", stimati cititori, nu credeti?

Pantofarii magariei sale

De ce, ne-am intrebat si noi, o fabrica in posesia careia a intrat Keser in 1999, a fost vanduta de patru ori in trei ani, la preturi astronomice, cu toate ca, din cladire nu ramasesera decat trei pereti si vreo cateva sute de caramizi? Imobilul fusese folosit, pana la momentul achizitionarii lui de catre

Keser, de un evreu, David Suly, pentru fabricarea incaltamintei tocmai in folosul… Ministerului de Interne. Un scandal de proportii a izbucnit cand pantofii confectionati acolo, unde director era un fost lucrator doi si-un sfert, Mihail David, au inceput sa-si piarda cel mai important accesoriu: talpa.

Cu talpa-n mana, jandarmii ramasi desculti s-au plans la imparatie, iar contractul cu fabrica lui Suly era aproape de reziliere. Cam in acelasi timp, la Mogosesti-Iasi, mureau intr-un tragic accident de elicopter secretarul de stat in M.I. Eugen Sandu si seful jandarmeriei romane Ioan Gunoaica.

Si contractul nu a mai fost reziliat.

Cum spuneam, Keser a intrat in posesia cladirii in ianuarie 1999, in baza hotararii judecatoresti 1413/27.01.1999. Cu privire la acest aspect vom reveni intr-unul din numerele viitoare. Mai departe, Keser a vandut fabrica ajunsa ruina (vezi foto) societatii Sira Stel Com S.R.L. din localitatea Chitila, judetul Ilfov.

Actele de vanzare-cumparare au fost perfectate in decembrie 2001, la Biroul Notarial Iosif Mariana si Patrascu Gabriel. In aceeasi luna, Sira Stel Com S.R.L. vinde aceleasi ruine societatii Koray Textil Comexim S.R.L., cu sediul in Buftea, judetul Ilfov.

De Ziua femeii, in anul 2002 (la doua luni dupa ce a cumparat) Koray Textil Comexim vinde proprietatea catre Rom Gitem Dental S.R.L. inmatriculata in Bucuresti, Sectorul 3. Nici pe aici nu sta mult ravnita caramida, ca este vanduta, in iulie 2002, catre societatea Kirvem Impex S.R.L. Bucuresti.

Oricat ar cauta cineva acest ultim cumparator nu l-ar putea gasi. Asta pentru ca, pur si simplu, Kirvem Impex S.R.L. NU EXISTA! In schimb, la Registrul Comertului, se afla inregistrata, la J40/1992/1998 (acelasi cu cel al cumparatorului), societatea Esence Ays Grup S.R.L.

Veti spune, pe buna dreptate: nu are voie omul sa-si vanda imobilul? Si ce daca a obtinut sapte miliarde de lei pe niste daramaturi, pentru ca, atentie, terenul este al statului roman? Pai, sa o luam de la coada la cap. Firma Kervem Impex S.R.L. nu exista.

Sosia sa de la Registrul Comertului a avut in anul 2002, adica exact atunci cand a avut loc vanzarea-cumpararea, o cifra de afaceri de peste cinci miliarde de lei, iar anul urmator a fost ZERO pe toata linia.

Ce scrie la documente ca a fost vandut si cumparat? Atentie: „constructie in suprafata de 840,59 mp., reprezentand fabrica de incaltaminte, situata in Constanta, strada Grivitei nr. 44, judetul Constanta.

Constructia este formata din parter avand, in partea centrala un spatiu de productie inconjurat de hol si optsprezece camere, plus centrala termica, alte cinci holuri si casa scarii si etaj avand spatiu de productie, trei camere, hol, grup sanitar si casa scarii".

Cu ce ochi o fi privit proprietarul Kirvem Impex, acelasi cu patronul Esence Ays Grup, Arikan Halil, cetatean turc (ca si Keser) mormanul de caramizi pe care le-a platit cu sapte miliarde si cum a fost convins ca acolo este o fabrica, nu ne priveste… Parerea noastra este ca acolo nu se poate fabrica decat incaltaminte pentru vrabii sau pescarusi.

Urmand firul, ajungem la vanzatorul Rom Gitem, care s-a infiintat in anul 2001 si, de la tranzactia din 2002, nu a mai dat nici un semn de viata, ca si unicul asociat Suzgum Kazim, la fel de turc ca si Keser.

Ne repezim apoi la Koray Textil Comexim, din Buftea, care apare ca o boare in mai 2001, vinde caramida in decembrie si pana la Revelion dispare-n ceata ca magaru’ lui Nastratin Hogea. Asa si cu actionarul unic Koru Mahmut, cetatean turc de turc cu figuri de… Buftea.

Haideti si pe la Sira Stel Com S.R.L., sa vedem ce fac cei trei irakieni, Marwan M. Assi, Qutaiba A. Ismail si Said I. Asad. Din decembrie 2000, cand au infiintat sereleul si pana la afacerea cu Fatih Keser de peste un an, au facut bine-mersi, daca au existat (sunt mari dubii in acest sens).

Dupa ce au cumparat si vandut repejor blestematia de fabrica s-au dat loviti si asa au ramas pana in ziua de azi. Deci, daca stam sa judecam romaneste, dupa operatiunile de vanzare-cumparare si, implicit., de rambursare de T.V.A., firmele si-au incetat activitatea.

Dar parca povestea asta ne este cunoscuta. Era unul, Fatih Keser, turcu’ deh, care a tras binisor plaivazul cu niste sape de foraj si alte asemenea minunatii, de pe urma carora a castigat vreo 35 de milioane de dolari.

Cum? Este acelasi Keser-primul vanzator? S-avem pardon, stimati cititori, acesta este un cetatean onorabil, cu masini de masini si relatii de relatii pe la baietii de la Crima (dez)Organizata si alte institutii carora ne este cam rusine(ca frica nu ne este decat de Dumnezeu) sa le pronuntam numele.

Totusi, am fost informati ca Serviciul de Investigare a Fraudelor din I.P.J. s-a sesizat despre afacere si a inceput cercetarile intr-un nou dosar privindu-l pe numitul Fatih Keser.

Si pentru ca un asemenea material nu se poate incheia fara un Post Scriptum, trantim si noi unul.

Post Scriptum: Noul sef (delegat) al IPJ Constanta, comisar sef Sorin Oprea, nu stie cine este si cu cine mananca la masa Fatih Keser. Comisarul sef Sorin Oprea a fost directorul Directiei Antidrog din cadrul Directiei pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog Bucuresti.

Exista doua posibilitati: ori Combaterea Crimei Organizate nu are in atributii cercetarea infractiunilor cu pagube de 35 de milioane de dolari, ori Fatih Keser nu s-a nascut la Mizil. La a treia posibilitate nu vrem sa ne gandim…