Afacerea "sistemul de iluminat public" este estimata la circa sase milioane de euro. In 2003, Consiliul Local Cluj a emis o hotarare prin care s-a aprobat semnarea contractului cu VA TECH. Initial, Primaria a organizat o licitatie castigata de o firma franceza care, apoi, a abandonat proiectul. VA TECH nu a participat la aceasta licitatie. De fapt, nici nu a fost organizata vreo alta licitatie.

Inainte de votul din sedinta de CL, favorabil firmei austriece, circa 20 de consilieri locali au fost plimbati prin Viena, pe banii austriecilor, pentru a admira realizarile firmei.

Aparare cu articole din presa

Primarul Emil Boc a refuzat, poate pe buna dreptate, poate nu, sa puna in aplicare hotararea de Consiliu Local din 2005. Ramasa fara contract, VA TECH a deschis un proces prin care a solicitat obligarea Primariei la semnarea contractului.

In mod surprinzator, in prima faza a procesului, VA TECH a castigat confruntarea in instanta, in ciuda suspiciunilor privind modul in care a fost adoptata hotararea de Consiliu Local. Pe 10 martie, Primaria a pierdut si recursul. ZIUA de Cluj a intrat in posesia documentelor din dosar si a constat cu surprindere ca juristii Primariei s-au lasat "batuti" mai mult decat usor, daca nu suspect.

Conform documentelor, aparatorii Primariei "au formulat o intampinare prin care s-au limitat la expunerea succesiunii de evenimente care au precedat litigiul, fara a solicita in mod expres respingerea actiunii". Adica, nu au punctat logic si juridic. Mai mult, singurul argument care explica, dupa parerea juristilor Primariei, blocarea semnarii contractului sunt obiectiile aparute in presa.

Cu alte cuvinte, apararea Primariei era sustinuta cu articole din ziar, care nu au valoare in instanta.

Cronica unui proces deja pierdut

De ce juristii au adoptat aceasta aparare sinucigasa ramane un mister. Certe raman faptele. Iluminatul public va ajunge pe mainile austriecilor, in colaborare cu firma clujeana Energobit, care va pune la dispozitie echipementele electrice. Energobit este patronata de persoane apropiate aliantei de guvernare, de aici si suspiciunile referitoare la soarta dosarului Primarie vs VA TECH.

Peter Pal, directorul Energobit, a declarat, acum catva timp, pentru ZIUA de Cluj, ca nu a sponsorizat vreun partid politic, in ciuda zvonurilor.

Un document intrat in posesia noastra (vezi facsimil) demonstreaza ca, in 5 august 2004, Primaria Cluj a invitat oficial VA TECH sa semneze contractul. Asta inainte de izbucnirea scandalului din presa, in data de 12 august. Daca nu ar fi fost "obiectiile" de presa, reprezentantii Primariei ar fi semnat contractul, pe care il considerau, la acea data, in regula.

Cand au fost sinceri reprezentantii Primariei? Atunci cand erau gata sa semneze sau in timpul procesului, cand acuzau VA TECH? Puse cap la cap, informatiile duc la concluzia ca, oricum, acest contract trebuia semnat indiferent de "accidentele" de parcurs.

Viceprimarul Adrian Popa sustine ca evitarea semnarii contractului era imposibila, din moment ce exista o hotarare de Consiliu Local, ce are putere de lege. La randul lor, reprezentantii Biroului de presa al Primariei sustin ca "Primaria nu a fost parte in proces, ci primarul.

Reclamanta SC VA TECH a fost cea care a "cerut instantei aprobarea semnarii contractului dintre Consiliul Local si societatea VA TECH". Singurul argument folosit in instanta de aparatorii primarului a fost acela ca au aparut obiectiuni in presa locala este o afirmatie falsa.

Primarul a spus ca unul dintre motivele pentru care a refuzat semnarea contractului a fost aparitia in presa a unor semnale vis-a-vis de respectiva societate si a cerut o informare amanuntita asupra istoricului acestui contract.

Prin pozitiile procesuale formulate atat in fata instantei de fond, cat si in fata instantei de recurs, primarul municipiului Cluj-Napoca a invocat motivele de fapt si de drept pentru care nu a fost posibila incheierea contractului, neexistand, practic, un refuz nejustificat la incheierea contractului, ci aplicarea unor acte normative referitoare la proceduri si acte prealabile legale cu caracter obligatoriu pentru incheierea unui contract de delegare a gestiunii, care impun, cu titlu imperativ, parcurgerea unor etape in perfectarea contractului", sustin reprezentantii Biroului de Presa al Primariei Cluj.