Cazul "Pensii ilegale la Sieu" a continuat cu audierea angajatilor Casei de Pensii Sighet.

In sarcina directoarei Ileana Sofinet s-au retinut: organizarea defectuoasa a activitatii intregului compartiment, nedispunerea solutiilor legale privind intocmirea dosarelor de pensii, tardivitatea anuntarii organelor de politie… Surse din sistem sustin ca directorul executiv, Gavril Miclea, ar agrea o pedeapsa mai blanda, care sa excluda destituirea (solutie propusa de seful Corpului de Control al Casei Nationale de Pensii).

In cazul „Pensii ilegale la Sieu", soldat cu fraudarea bugetului de Stat cu 730 milioane de lei prin complicitatea sau incompetenta unor angajati din subordinea Ilenei Sofinet (directoarea Casei de Pensii Sighet), cei desemnati ca fiind vinovati au fost convocati la Comisia de disciplina.

„Intoxicatiile informative" din ultima perioada acreditau ideea ca Sofinet ar fi o victima a directorului executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP), Gavril Miclea.

GAZETA a intrat in posesia unui document care demonstreaza contrariul: Miclea este unul dintre cei care au protejat-o pe directoarea de la Sighet (nemeritat, din punct de vedere profesional - conform faptelor constatate de catre Corpul de Control al Casei Nationale de Pensii - CNP).

In 28 iulie 2004, parintele unui angajat al Casei de Pensii Sighet (CP Sighet) adresa presedintelui Comisiei de disciplina a CJP (Iustin Trif) o plangere privind ilegalitati savarsite de Ileana Sofinet.

Suspect, plangerea nu a ajuns niciodata in fata Comisiei de disciplina, ci pe biroul directorului executiv, Gavril Miclea! Cu mana tremurand, Miclea i-a raspuns (!) petentului ca acesta nu ar avea competenta sa sesizeze comisia.

Real, numai ca, trecand peste faptul ca actul nu ii era adresat, conform normelor interne, Miclea ar fi trebuit sa solicite comisiei sa intreprinda cercetari asupra aspectelor reclamate si, in functie de rezultatul acestora, sa ia masurile impuse de regulament. Ceea ce nu a facut.

Mai mult, Iustin Trif, presedintele Comisiei de disciplina, a declarat, stupefiat, ca: „nu am cunostinta de plangerea la care va referiti! In mod normal, plangerile sunt inregistrate si repartizate presedintelui comisiei, dar nu am primit nimic. Daca era adresata Comisiei de disciplina, ar fi trebuit sa o primesc.

" Ascunzand „sub pres" reclamatiile din interiorul CP Sighet, Miclea a urmarit sa o „infunde" sau sa o protejeze pe Sofinet?

Nepotul incompatibil

Revenind la audierea vinovatilor de frauda de la Sieu, "amanuntul" care urmeaza ilustreaza incrancenarea din timpul judecatii Comisiei de disciplina si il are ca personaj principal pe Emil Sebeni. Sebeni este angajat al compartimentului Stabiliri Pensii din cadrul Casei de Pensii Sighet si, absolut intamplator, nepot al Ilenei Sofinet (directoarea institutiei).

Sebeni a avut o tentativa esuata de a se dezvinovati prin dezinformarea Comisiei de disciplina, sustinand fals ca in timpul controlului efectuat pentru stabilirea vinovatilor in "Dosarul - Sieu, pensii ilegale", Ion Popescu (seful Corpului de Control al CNP) ar fi facut presiuni la adresa angajatilor sigheteni (surse interne sustin ca Popescu le-ar fi solicitat angajatilor suspecti de vinovatie sa… raspunda in scris la trei intrebari – ne indoim ca sub amenintarea biciului)!

Emil Sebeni, nepotul-aparator al dreptatii si coeziunii "grupului Sighet", este una si aceeasi persoana cu… Emil Sebeni, consilier local in comuna Remeti, functie incompatibila cu statutul functionarului public.

Confirmarea a ceea ce la inceput era doar o ipoteza a venit de la Sofineti Petru, viceprimarul comunei Remeti: "este adevarat, Sebeni este consilier local in comuna Remeti, dar a ajuns in aceasta functie in urma unei decizii de partid. El face parte din filiala PSD si a fost propus sa-l inlocuiasca pe unul dintre consilierii PSD care s-a imbolnavit si nu a mai putut sa-si continue activitatea.

Noi am solicitat Prefecturii sa se pronunte in legatura cu legalitatea inlocuirii si cei de la biroul Juridic au spus ca e bine. Ca se incadreaza in lege. De ce sunt probleme? El a si zis ca daca sunt probleme, mai bine se retrage."

Probleme sunt, pentru ca "relatia de dualitate" a lui Sebeni contravine legiilor care reglementeaza Statutul functionarului public (nr.188 din 1999 si nr.161 din 2003). Conform acestora, Sebeni avea termen de 10 zile pentru a decide asupra uneia dintre optiuni.

Pentru ca nu a facut-o si, din informatiile noastre, nu a anuntat CJP, se pare ca decizia sa "de a se retrage daca sunt probleme" este anulata de tardivitate. Respectiv, conform normelor interne, Sebeni este pasibil sa fie demis din functia pe care o detine in cadrul Casei de Pensii Sighet. Sau nu se va intampla nimic nici in acest caz, pentru ca Sebeni este nepotul… directoarei Ileana Sofinet?

Vom reveni curand, cand vom avea confirmarea sanctiunilor celor vinovati. Din pacate, pe baciul Dunca din Sieu nimeni nu va reusi sa-l convinga ca in Romania, daca "domnii de la Pensii" ti-or dat ilegal 22 de milioane de lei, executorul poate sa-ti ia vaca din grajd. Ca-i vina batranului… In acest timp, vinovatii vor plati cu sanctiunea minima, domnule Miclea?