Spielmann Mihaly, sef serviciu la Biblioteca Teleki, restrictioneaza accesul studentilor romani la cartile din patrimoniul institutiei. De asemenea, conduita profesionala incalca regulile civilizatiei. Spielmann minte si isi motiveaza comportamentul prin faptul ca e hipertonic.

Dimitrie Poptamas, directorul Bibliotecii Judetene, confirma ca acest caz nu e singular. Din nefericire, Spielmann Mihaly ar putea ajunge chiar director al Bibliotecii Judetene Mures.

Biblioteca Teleki reprezinta o mostenire culturala a orasului, fiind fondata in 1802 de contele Samuel Teleki. Fondul de carte cuprinde numeroase incunabile, carti vechi rare, opere stiintifice reprezentative si manuscrise.

Informatia ca seful Salii de lectura restrictioneaza accesul studentilor la manuscrisele in limba romana pe criterii etnice a fost verificata de redactorii nostri.

Reactii surprinzatoare

Am ajuns la Biblioteca Teleki in jurul orei 11, orarul zilei de marti fiind de la ora 8 la ora 18 (primul detaliu important). L-am cautat direct pe domnul Spielmann, dat fiind faptul ca este sef de serviciu.

L-am asteptat initial la parter, unde era pregatita o masa festiva. Mentionam si acest detaliu, deoarece va conta mai tarziu. Am urcat apoi la etajul intai, unde se afla sala de lectura.

In mod absolut civilizat si respectuos l-am informat ca suntem studenti la o facultate de profil si am avea nevoie de carti pentru a realiza o lucrare pe tema "Iluminismul romanesc. Reprezentantii Scolii Ardelene". Desi se pregatea sa iasa, Spielmann ne-a salutat, binedispus, in limba maghiara.

Cand a observat ca vorbim romaneste a devenit brusc irascibil si ne-a poftit afara. Vom reproduce o parte din replicile dialogului, inregistrat, perfect ilustrative si surpinzatoare.

Fiindca nu i-a placut cum i-am pronuntat numele, bibliotecarul s-a dezlantuit: "Dumneata traiesti in… ce anume, in bazinul Carpatic, si nu stii cum se pronunta un nume unguresc, desi traim aici impreuna de mai bine de 1.100 de ani?". Ne-am cerut scuze, dar el a spus ca l-am jignit si ne-a poftit afara.

Intr-un dialog desfasurat pe scari, fiindca el dorea sa ajunga jos, la masa, ne-a intrebat ce vrem si apoi s-a incapatanat sa ne trimita la Biblioteca Judeteana, sectia documentare, refuzand sa ne puna la dispozitie cartile, motivand ca este inchis, iar "acelea se gasesc si la

Biblioteca Judeteana, la sectia documentare, care este biblioteca mama". Mai mult, a fost indignat ca l-am cautat pe el, desi am incercat sa-l magulim explicandu-i ca ne-a fost recomandat de catre un profesor.

A cata oara?

Directorul Biblotecii Judetene, Dimitrie Poptamas, ne-a confirmat ca au mai existat plangeri de acest gen si ca Spielmann avea obligatia sa ne puna la dispozitie cartile. "Desigur ca el avea obligatia sa va serveasca cu tot ce aveati nevoie si sa aiba un comportament civilizat.

Nu este prima oara, s-au mai plans si altii. Programul este afisat afara, daca era in timpul programului trebuia sa va serveasca, el nu se ocupa cu mese sau protocoale.

Si chiar daca ar fi fost vreo actiune organizata, exista acolo personal suficient care era obligat sa va puna la dispozitie tot ce cereti. Exista oameni care spun ca merg doar la el pentru ca e un specialist deosebit, altii vin doar la noi, pentru ca apreciaza mai mult specialistii nostri.

Chiar daca dumneavoastra ati fi actionat intr-un stil mai dinamic, etica ii cerea ca el sa-si faca datoria, sa fie amabil, pentru ca noi de asta suntem pusi acolo.

Eu nu am primit nici o sesizare scrisa, oricum, in curand nu voi mai fi director, insa cei care patesc asa ceva trebuie sa adreseze o sesizare scrisa directorului Bibliotecii Judetene. Eu va promit ca se vor lua masurile care se impun", a declarat Dimitrie Poptamas.

S-a contrazis singur

Contactat telefonic si confruntat cu o "reclamatie" a studentului care l-a vizitat, Spielmann a incercat sa explice, insa s-a contrazis singur. Bineinteles, a facut-o in acelasi stil surprinzator: "A fost la mine, dar biblioteca nu a fost deschisa. Capul meu nu este impaiat cu date.

I-am spus sa revina dupa ce consulta si documentele de la Biblioteca Judeteana". Nici cu recomandare nu putea "studentul" ajunge la el. "Nu stiu, nu-l cunosc, daca e vorba exista intenet in lume". Apoi a mintit de doua ori. "Am avut o problema in sala de lectura, venise un instalator". Fals.

Cand el a plecat cu noi pe scari, a incuiat doua usi. De ce ar fi inchis un instalator cu lacatul in sala de lectura? Si a continuat: "Domnul unde traieste? Noi nu suntem Biblioteca Nationala, ca sa colectionam toate cartile aparute, ceea ce a dorit el nu se gasea aici in biblioteca". Fals din nou.

Incheierea lui Spielmannn a fost si mai convingatoare: "A facut o plangere ca sa se afle in treaba, poate ca nu i-am raspuns tocmai frumos, eu sunt hipertonic dar daca ma intreaba cineva de mai multe ori, pana la urma raspund".

Astenie de primavara?

Dat fiind ca Spielmann s-a plans de fondurile mici acordate de minister si Consiliul Judetean pentru achizitia de carti, fiindca s-a vehiculat ca va fi inlocuitorul lui Poptamas la conducerea Bibliotecii Judetene si fiindca Biblioteca Teleki este in subordinea CJ Mures, am incercat sa obtinem parerea

presedintelui Lokodi Edita. Aceasta a spus ca este la Bucuresti si nu stie despre ce e vorba Se pare ca anual numarul cititorilor romani ai Bibliotecii Teleki scade simtitor.

In anul 2004 doar 117 dintre cei 1.445 de vizitatori au fost romani, iar in acest an romanii care au luat carti de aici in primele doua luni se pot numara pe degetele de la o mana: 4!