O fabrica de confectii care isi desfasoara activitatea in sistem Lohn, la Macin, a anuntat ca va disponibiliza 800 de persoane, conform declaratiei primarului orasului tulcean, Andone Ichim. Numarul este de trei ori mai mic decat cel al disponibilizatilor din La Baia Mare. Viitorul Tulcei? Turismul pe o platforma industriala!

La Macin, a aparut primul semn

Societatea Bombel din Macin, cu capital majoritar coreean a inchiriat un spatiu de la o alta unitate comerciala din localitate unde si-a demarat afacerea in domeniul confectiilor textile. O afacere cu scandal avand in vedere discutiile de acum doi ani cauzate de neincheierea contractelor de munca.

Conflictul a fost aplanat, iar acum spectrul somajului scoate din nou la rampa orasul Macin.

„Viitorul nostru, al macinenilor, este sumbru. Societatea si-a inchis portile pentru ca a gasit in Braila spatii mai ieftine", a declarat Ichim Andone, primarul orasului Macin.

El a mai spus ca desfiintarea acestei unitati cu capital majoritar coreean va duce la disparitia a 450 de locuri de munca pentru femei, in aceasta unitate desfasurandu-si activitatea si locuitoare ale comunelor limitrofe.

In plus, criza locurilor de munca, la Macin, va deveni cu atat mai acuta in viitorul apropiat cu cat doua cariere de piatra ar putea fi inchise, ca urmare a deschiderii Parcul National Muntii Macinului.

Nici bugetul local nu o va duce la fel de bine ca pana acum, avand in vedere ca veniturile constituite la pusculita urbei din taxele percepute acestui investitor se vor duce de acum incolo la Braila. Dar nu se stie inca pentru cat timp coreenii vor sta in aval de Tulcea.

Lohnul mai rezista poate un an

Doru Poponete, presedintele Camera de Cormert, Industrie si Agricultura Tulcea(CCIA) din Tulcea a afirmat ca disparitia sistemului Lohn este provocata de majorarea salariilor, in 2007, in momentul aderarii Romaniei la UE toti angajatorii avand obligatia sa respecte conditiile UE.

„Iar una dintre acestea este majorarea lefurilor la 300 de euro, lucru care nu va conveni imm-urilor care isi deruleaza afacerea in sistem lohn, iar atunci se va cauta o noua piata de desfasurare - Republica Moldova sau Ucraina", a mai spus directorul CCIA.

Conform informatiilor furnizate de Directia Judeteana de Statistica, in momentul de fata, in judet, exista aproximativ 7.000 de persoane care lucreaza in societati ce practica sistemul Lohn. In plus, datele furnizate de pagina web a Consiliului Judetean Tulcea, releva ca industria textila cuprinde cel mai mare numar de salariati, 42,6 la suta. Livrarile totale ale judetului Tulcea la export, in 2002, au fost de 2.126,9 miliarde lei, din care aproape 50 la suta au reprezentat produse realizate in sistem Lohn.

Fabricat in Romania? Mai bine lohn

In 2001, Guvernul Romaniei a lansat programul „Fabricat in Romania", creat pentru a sprijini agentii economici autohtoni, dar astazi, despre acesta nu se mai spune nimic. Ultimul semnal aparut in presa referitor la initiativa de atunci fiind semnat de Valentin Ionescu, promotorul programului, care recunoastea, in decembrie 2004, ca „Fabricat in Romania" a capotat

Si mai apare un semnal tocmai din Maramures, unde trei fabrici de confectii din municipiul Sighetu Marmatiei anticipeaza concedierea a cel putin 2.500 de salariati.

„Scaderea de comenzi e perceptibila si mai mult ca sigur peste cateva luni va urma o reducere de personal in randul anagajatilor. Fabrica se bazeaza numai pe comenzile externe angajate in sistemul lohn, fara comercializare si pe piata interna", a declarat Tiberiu Valeanu, directorul societatii „Prima Fashion".

Trecerea la sistemul lohn a insemnat un mare dezavantaj pentru fabricile de confectii consacrate, deoarece au fost inchise sectiile de creatie, tipar si serviciu tehnic. Lipsa acestui personal creaza mari dificultati relansarii de produse proprii, care se fie comercializate pe piata romaneasca.

Pentru a pune la un punct un colectiv creativ inseamna ani de munca si oameni care au inclinatie spre domeniul creatiei in confectii. Acum, cele mai multe fabrici care lucreaza in lohn nu detin tehnologii performante si sectii de creatie, ceea ce constituie un dezavantaj imens.

Revenind la Tulcea

Mai exista societati care lucreaza in sistem lohn, dar deocamdata ele au comenzi, iar cele din Macin, sustin sursele noastre, vor prelua o parte din personalul care va fi disponibilizat, la finele lunii, de la societatea Bombel. Nu se stie inca ce se va intampla cu celelalte unitati comerciale cu capital majoritar strain care isi deruleaza activitatea in baza aceluiasi sistem dar in alt domeniu.

Se pare ca exista o firma care nu isi plateste debitele la bugetul local, tocmai din cauza ca nu e interesata de a-si stabili afacerea aici. Iar in momentul in care conducerea va decide sa isi mute sediul de la Tulcea, locuitorii orasului vor fi obligati fie sa lucreze in strainatate, fie sa isi schimbe domeniul de activitate. Iar cel mai manos pare a fi turismul.

Dar cine va mai veni intr-un oras pe a carui faleza se afla o platforma industriala? Caci cam asta pare a fi viitorul Tulcei, din pacate…