Subiect atat de dezbatut in paginile ziarelor si in talk-show-urile romanesti, alegerile anticipate nu se bucura de prea multa consideratie din partea romanilor, lucru demonstrat de recentele sondaje realizate de Insomar si CURS.

Pe de alta parte, multi politicieni, in special cei pe care Parlamentul nu i-a mai incaput, se pronunta pe la colturi in favoarea organizarii de anticipate, sperand ca si dorinta presedintelui Traian Basescu in aceasta privinta le poate deschide drumul spre un legislativ nou

Echilibrul fragil de forte politice, inregistrat in Parlamentul format dupa alegerile generale din toamna trecuta, l-a nemultumit in primul rand pe Traian Basescu.

Inca de la inceputul lunii ianuarie, presedintele ii „ameninta" pe toti cu organizarea de anticipate, lucru nedorit de partidele parlamentare si, in primul rand, de actualii senatori si deputati care, in cea mai mare parte, si-ar pierde fotoliile in care cu greu si-au facut loc de atipit pentru urmatorii patru ani.

Dar sa nu generalizam. Cert este ca din sondajele recente intreprinse de CURS si Insomar reiese clar ca romanii vor mai putin tambalau si mai multa seriozitate din partea alesilor atunci cand este vorba de interesul national.

Astfel, sondajul CURS, realizat intre 21-26 martie si dat publicitatii pe 28 martie, arata ca 59% dintre subiecti nu sunt de acord cu organizarea de alegeri pentru Parlament inainte de 2008, in favoarea acestora exprimandu-se doar 41% dintre respondenti.

Totodata, 40% dintre votantii PSD si 43% dintre cei ai PNL-PD au spus ca nu sunt de acord cu alegerile anticipate, iar 10%, respectiv 9% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare. Si nehotaratii s-au declarat in mare masura - 65% - impotriva unui scrutin inainte de termen.

Este de remarcat ca, dintre simpatizantii diferitelor partide, cei mai numerosi adepti ai unui scrutin inainte de termen se inregistreaza in randul votantilor PSD - 50% au raspuns afirmativ - urmati indeaproape de cei ai Aliantei D.A., dintre care 48% s-au pronuntat in favoarea anticipatelor.

Sondajul realizat de Insomar in urma cu o saptamana arata ca peste doua treimi din cetatenii cu drept de vot - 67,7% - care si-au exprimat opinia nu considera necesare alegerile anticipate, in timp ce 32,3% s-au declarat in favoarea anticipatelor.

„Am castigat puterea, dar n-am castigat-o!"

Pentru a lua mai bine pulsul reactiilor alesilor neamului, dar nu numai, vizavi de subiectul nelinistit al anticipatelor, am cautat printre declaratiile acestora, unele dintre ele facute chiar in cadrul unor interviuri acordate saptamanalului Impact de Constanta.

Prefectul Danut Culetu, considera inca de la inceputul anului ca alegerile anticipate ar fi ca o sabie cu doua taisuri.

In interviul acordat pentru Impact de Constanta, Culetu mai preciza ca „daca se va recurge la anticipate, s-ar induce o anumita stare de instabilitate, lucru care in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana nu ar fi de dorit".

Andrian Mihei, deputat de Constanta al PUR, a declarat ca este impotriva anticipatelor pentru ca „romanii nu sunt asa de bogati pentru a suporta asemenea cheltuieli suplimentare. Cu acesti bani care s-ar cheltui pe organizarea de alegeri anticipate mai bine s-ar construi niste locuinte sociale!".

Stelian Dutu, deputat de Constanta al PD declara in urma cu o saptamana ca, „in deplasarile facute in teritoriu, la filialele PD, am constatat ca oamenii isi doresc alegeri anticipate, nemultumirea lor venind si din faptul ca sefii institutiilor descentralizate nu au fost inca schimbati. Unii spun chiar "

Zoe Petre, vicepresedinte al Actiunii Populare, declara in interviul acordat pentru Impact de Constanta ca „procedurile de organizare ale unor alegeri anticipate sunt atat de complicate incat, odata declansate, ele risca sa se prelungeasca luni si luni de-a randul, lucru nociv pentru procesul de integrare in U.E.".