Apropierea sarbatorilor de Pasti i-a determinat pe multi dintre romani sa-si procure din timp biletele pentru concediu. Astfel, primele semne ale venirii sarbatorii ortodoxe au aparut din partea turistilor inca din luna februarie, cand cei mai fideli clienti ai agentiilor de turism au inceput sa se intereseze de oferte.

Romanii au prins gustul vacantelor in strainatate, ajutati si de preturile mari practicate pentru destinatiile interne. Spre deosebire de anii precedenti cand transportul cu autocarul era cel mai solicitat, anul acesta in ofertele agentiilor de turism predomina transportul aerian.

In topul preferintelor se afla Creta, Rhodos, Egipt si Malta unde preturile nu difera foarte mult.

Tariful unei vacante pe Insula Creta, la un hotel de doua stele, incepe de la 295 euro plus taxe, un pret mai mult decat rezonabil pentru un sejur de sase zile cu demipensiune, aici fiind inclus si transportul aerian dar si un tur panoramic, afirma reprezentantii agentiilor de turism.

Preturi bune, de la 200 euro, in care este inclus si transportul cu avionul, sunt si pentru insula Rhodos, destinatie aleasa de multi dintre turisti pentru prima oara. Cei care aleg un circuit de cinci zile in Grecia platesc 152 euro, pret in care este inclus transportul cu autocarul.

Malta vine cu o alta oferta tentata, unde pentru o vacanta de sase zile turistul plateste 215 euro, pret in care este inclus si transport cu avionul si servicii de ghid, dupa cum ne-a declarat Octavian Dragomir, directorul unei agentii de turism constantene, acesta adaugand au starnit interes si ofertele pentru

Spania, Roma, Paris, Milano si Spania unde pentru cinci zile de cazare si transport cu avionul se platesc 329 euro.

Anul acesta este asigurat si un aflux de turisti straini pe litoralul romanesc al Marii Negre, atat datorita noilor curse aeriene care au ca destinatie Aeroportul Mihail Kogalniceanu cat si pentru ca, fata de anul trecut cand acestia veneau mai mult pe cont propriu, anul acesta fiind preferate grupurile organizate.

Cerintele lor sunt diferite fata de anii precedenti, ei optand pentru programe mai complexe in afara serviciile de cazare. Luna aprilie este perioada cand agentiile de turism asteapta sa fie luate cu asalt dupa ce cei care-si planifica o vacanta studiaza atent ofertele.

Pastele de 1 Mai

Faptul ca Pastele s-a nimerit sa fie pe 1 Mai este considerat de unii agenti de turism un dezavantaj. „De obicei, se faceau oferte speciale atat de Pasti, cat si de 1 Mai.

In aceste conditii, anul acesta, suntem nevoiti sa comasam ofertele intr-una singura, pierzand astfel posibilitatea de a efectua contracte separat", ne-a declarat Luminita Nica, reprezentantul unei agentii de turism.

Potrivit acesteia, agentiile de turism si hotelierii pierd mult pentru ca in aceasta perioada foarte multii turisti alegeau ca destinatie de vacanta litoralul.

Ofertele in tara se lasa asteptate

O mare parte a ofertelor de Pasti pentru turismul intern nu au fost inca inaintate agentiilor de turism, acestea asteptand ca hotelierii sa-si faca stabileasca tarifele pana pe 7 aprilie cand se va desfasura la Romexpo in Bucuresti, Targul National de Turism.

Printre ofertele care au fost finalizate se numara cele din partea marilor retele hoteliere care incep cu preturi de peste 100 euro pentru un sejur de trei zile, dupa cum ne-a declarat Luminita Nica,. Chiar daca preturile pe intern sunt mai putin avantajoase comparativ cu cele pe extern, acestea sunt preferate de o parte a romanilor.

„Unul dintre motive este acela ca Pastele a picat chiar pe 1 mai iar pentru o vacanta in strainatate se pierd cel putin doua zile cu transportul.

Destinatiile interne sunt preferate de familiile cu copii care merg la scoala si de cei care, din diverse motive, nu au si nici nu vor sa-si faca pasaport", a mai spus Luminita Nica care a precizat ca majoritatea ofertelor pe intern pentru paste sunt in Valea Prahovei si, mai nou, Vatra Dornei.