Aproximativ 100.000 de firme din Romania, din cele 650.000 inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), ar putea fi dizolvate pentru ca nu si-au depus situatiile financiare pentru anul 2003, in termenul prevazut de lege, potrivit declaratiei directorului general al ONRC, Eugen Ghiulea.

Administratorii firmelor au obligatia sa depuna o copie a situatiilor financiare anuale, insotite de raportul lor, raportul cenzorilor sau al auditorilor financiari, precum si procesul verbal al adunarii generale, in termen de cel mult 15 zile de la data adunarii generale prin care sunt aprobate.

Dupa implinirea a sase luni de la expirarea acestui termen, orice persoana interesata, precum si ONRC, poate cere dizolvarea societatilor comerciale care nu si-au indeplinit aceasta obligatie.

ONRC a initiat, in decembrie 2003, o campanie de informare cu privire la situatiile care ar putea atrage dizolvarea judiciara a societatilor comerciale, conform prevederilor articolului 237 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata.

„Societatile comerciale pentru care ONRC a solicitat dizolvarea au posibilitatea ca, pana la dezbaterea pe fond a cauzei, sa remedieze deficientele care fac obiectul cauzei (de exemplu, prin depunerea situatiilor financiare anuale, prezentarea unui titlu valabil referitor la sediul social, prezentarea unui act care sa ateste valabilitatea mandatelor administratorilor), in caz contrar instanta putand pronunta dizolvarea acestora", a declarat Ghiulea. In curs de dizolvare sunt si aproximativ 7500 de firme constantene, care nu au binevoit sa-si schimbe certificatele de inmatriculare pana la termenul stabilit de lege, si anume 31 decembrie 2004.

Patronii acestor firme au preferat ca radierea sa de faca de ONRC Constanta, si aceasta pentru ca, prin acest sistem, au evitat sa scoata bani din buzunar. Statu’ plateste si se ocupa de toata procedura.

Singura solutie pentru recuperarea acestor bani ar fi actionarea in instanta a patronilor asupra carora planeaza suspiciuni ca au condus fraudulos firma.

Bunurile care apartin societatii dizolvate, dupa ce aceasta a fost radiate din Registru, sunt considerate bunuri abandonate si trec in patrimoniul statului, care le va scoate la licitatie.

Ramane de vazut cate din societatile comerciale constantene vor depune recurs impotriva deciziei de dizolvare, pentru a dovedi ca au fost in imposibilitatea de a se incadra in termenul legal, din motive bine intemeiate.