Abonament pentru robinetul inchis

Peste 1 milion de abonati ai Distrigaz Nord SA Targu Mures, societatea de distributie a gazului metan in 22 de judete din Ardeal si Moldova, vor plati din luna mai pe langa contravaloarea gazului metan consumat si un abonament lunar, calculat prin inmultirea unui tarif zilnic, situat intre 4.500 lei si 675.000 lei, cu numarul de zile al

fiecarei luni. Pentru a fi mai bine intelesi, indiferent daca abonatul consuma vreun metru cub de gaz sau, dimpotriva, cum se intampla cu predilectie in mediul rural in lunile de vara, robinetul la gaz este inchis, vom scoate din buzunar bani pentru a ne achita abonamentul.

Pretul abonamentului va fi diferentiat dupa categoria de consumatori in care, prin vrerea ANRGN, am fost incadrati. Cei mai afectati de scumpiri vor fi consumatorii casnici, deoarece reprezentantii ANRGN au decis sa elimine subventionarea acestora de catre marii consumatori. Asa se face ca proprietarii de case vor achita 4.500 lei/zi taxa de

abonament, in timp ce asociatiile de locatari - 12.000 lei/zi. La acesta se va adauga si factura pentru gazul consumat, al carui pret de livrare a fost stabilit la 4.808.290 lei/1.000 mc, adica cu 19% mai mult decat pana acum.

Consumatorii rezidentiali mari, firme, blocuri fara contoare pentru fiecare scara, cu un consum situat intre 12.400 si 124.000 mc/an, vor plati un abonament de 80.000 lei/zi, adica cu 11,2% mai mult.

La un calcul simplu, atata vreme cat consumatorii casnici reprezinta 90% din clientela Distrigaz Nord, desi volumul de gaz consumat de aceste categorii se cifreaza la aproximativ 42% din volumul total, societatea de distributie isi va asigura, fara sa ridice un deget, venituri de peste 3 milioane de euro, suma calculata prin aplicarea unui tarif

zilnic de 4500 de lei. Intr-un an, sumele care se vor incasa numai din achitarea abonamentelor vor depasi 35 de milioane de euro. Si doar de la consumatorii casnici.

Consumatorii mari, cum sunt societatile de furnizare a agentului termic vor plati 675.000 lei pe zi abonamentul catre Distrigaz. Cei mai avantajati de valul de scumpiri sunt colosii industriali, care consuma aproape jumatate din volumul total de gaze livrat de Distrigaz Nord, dar vor plati doar 6.831 de lei/zi taxa de abonament.

Insumate toate sumele obtinute din achitarea doar a abonamentelor, Distrigaz va miza pe sume de peste 4 milioane de euro lunar, adica undeva la 50 de milioane de euro anual fara sa depuna vreun efort.

Micii consumatori, favorizati?

Reprezentantii ANRGN, dar si ai Ministerului Economiei si Comertului au sustinut ca introducerea abonamentului ii va avantaja pe micii consumatori care nu vor mai plati atat de mult in lunile de iarna. Oricat ne-am straduit sa intelegem aceasta afirmatie, nu am reusit.

In conditiile in care tarifele la gaz vor fi ajustate trimestrial, nu vedem cum sunt avantajati consumatorii prin introducerea acestor abonamente. Dar sa va explicam.

Reprezentantii autoritatii de reglementare, ministerul de resort si cei ai Distrigaz au sustinut ca prin introducerea abonamentului se vor acoperi anumite costuri fixe ale societatii de distributie, in care sunt incluse si cele cu amortizarea investitiilor, precum si o rezervare de capacitate.

Altfel, spus costurile extinderii retelelor de distributie de gaze, inlocuirea celor uzate fizic, achizitionarea de tevi etc. vor fi suportate din abonament.

De asemenea, achizitionarea de gaze naturale din import in lunile de vara - care oricum se vor face in limita capacitatilor de inmagazinare de care dispun societatile din domeniul gazului - se va face din resursele aflate la dispozitia Distrigaz prin colectarea taxelor de abonament.

Aceasta ar fi varianta celor trei institutii enumerate mai sus pentru a justifica introducerea taxei de abonament.

Din punctul nostru de vedere, cumpararea de gaze naturale din import in lunile de vara, la preturi mult mai accesibile, nu va echivala cu o scadere a facturii noastre in lunile de iarna, in conditiile in care pretul de livrare este batut in cuie, ba mai mult pana la sfarsitul anului va mai creste. Mai mult, vom plati cat vom consuma.

Atunci care ar fi rostul acestor abonamente?

Ruhrgas ne fura legal

Asa cum remarcau specialisti in piata de gaze, oricat de normala ar fi introducerea abonamentelor, este ciudat ca aceasta opereaza numai in cazul celor doua societati de distributii de gaze, care pot fi considerate privatizate incepand cu 1 aprilie.

Mentionam ca vanzatori de gaze sunt si ROMGAZ sau TRANSGAZ, fara ca acestia sa fi beneficiat de aceste abonamente -aducatoare de venituri sigure. Se pare ca afacerea este alta si poarta numele de Ruhrgas.

Dupa ce s-au ales cu pachetul 30% din actiuni, cumparate in urma primei etape a privatizarii Distrigaz Nord din octombrie anul trecut, concernul german Ruhrgas se va putea baza si pe zeci de milioane de euro anual, doar pentru ca 1 milion de abonati au aceasta calitate.

Potrivit acelorasi specialisti este o favoare, un troc negociat in timpul privatizarii probabil pentru ca anumiti directori din acest sector sa-si pastreze scaunele.

De asemenea, nu trebuie sa omitem faptul ca Ruhrgas s-a angajat sa preia si restul de actiuni pana la 51% si sa devina actionar majoritar prin infuzia de capital, constand in aport in natura - utilaje, IT, reabilitarea infrastructurii etc. Adica 178 de milioane de euro de echipaje, echipamente, calculatoare etc., insumand o valoare

similara a importurilor, deoarece avem certitudinea ca nemtii nu vor miza pe achizitionarea acestor produse din Romania. La importuri de 178 de milioane de euro, doar TVA de rambursat va fi de aproximativ 34 de milioane de euro. Adunand sumele din abonamente, TVA returnat, intr-un singur an, Ruhrgas isi va amortiza cel putin o treime din investitie.

Sa nu uitam ca atat abonamentele cat si tariful pe 1000 de metri cub de gaz va creste cel putin inca o data in acest an.

Impact social dezastruos

Nu puteam sa nu ajungem si la cel mai dureros punct al acestei afaceri a caror avantaje, noi, consumatorii, nu le sesizam. Impactul social dezastruos pentru familiile cu venituri mici, care reprezinta, conform statisticilor, mai bine de 50% din populatia Romaniei.

Un pensionar cu o pensie lunara de 400 de mii de lei care nu intra sub incidenta venitului minim garantat pentru ca are, sa presupunem, un hectar de teren, va plati un abonament lunar de 135 de mii de lei, adica aproape jumatate din pensie. Intr-o luna in care nu consuma.

De asemenea, o familie nevoiasa, alcatuita din patru membri, cu sotul castigand salariul minim pe economie, adica nici 3 milioane de lei, cu sotia fara loc de munca si doi copii minori in intretinere, vor fi sufocati in lunile de iarna doar de factura la gaz.

Suntem constienti ca protectia sociala nu este o prioritate a actualei guvernari, dar consideram ca inainte de alinierea tarifelor la standardele Uniunii Europene, cererilor Fondului Monetar International, ar trebui pusa in discutie capacitatea Guvernului de a asigura un mediu de afaceri sanatos, care sa implice salarii

comparabile cu cele din Uniunea Europeana si astfel sa permita oamenilor, inclusiv abonatilor Distrigaz, achitarea contravalorii acestor servicii. Asteptam in legatura cu cele sesizate explicatii atat din partea ANRGN cat si a Guvernului Romaniei, pe care le datoreaza celui 1 milion de abonati ai Distrigaz Nord.