Pana acum doi ani, monopoloul pe piata telefoniei mixte era detinut de Romtelecom. Intre timp, mai multe societati s-au avantat in acest domeniu.

La Cluj, patru companii ofera servicii de telefonie fixa, ca o alternativa la Romtelecom: Astral Telecom, Romania Data System (RDS), Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA si PC Net.

De asemenea, serviciul de cartele preplatite de telefonie fixa este oferit de toate cele patru companii, in timp ce serviciul de tip abonament doar de primele trei. Din pacate, companiile amintite au o politica redusa de promovare a propriilor produse.

Surprinzator, nici una dintre companii nu ne-a furnizat informatii despre propriile servicii telefonice, in ciuda solicitarilor noastre. Astfel, nu este de mirare ca, la Cluj, telefon fix inseamna Romtelecom.

Abonamentele, un atu al Astral

Astral Telecom, care ofera atat cartele preplatite cat si legaturi telefonice de la un post fix spre retele fixe si mobile, atat nationale cat si internationale, se lauda cu faptul ca in decembrie 2003 a lansat primul serviciu alternativ de telefonie fixa la nivel national.

Astral foloseste o tehnologie avansata, digitala, ce asigura o claritate deosebita a sunetului si costuri reduse. De asemenea, numerotatia este proprie si se utilizeaza aceeasi codificare a judetelor ca si in sistemul traditional.

Echipamentele de comunicatie folosite cel mai frecvent de Astral sunt modem-urile de cablu cu suport de voce, care pot fi achizitionate sau inchiriate. In ambele cazuri, taxa de instalare este de 30 USD sau 60 USD, in functie de pozitionarea locatiei si aria de acoperire a retelei.

Pentru utilizarea serviciului Astral Telefix pot fi folosite aparatele telefonice traditionale. In ceea ce priveste preturile, Astral ofera trei tipuri de abonament, de 5, 10 si 16 USD, care au incluse 60, 200, respectiv 400 de minute in retea.

Taxarea se face la minut, iar preturile sunt intre 1 si 2 centi pentru convorbirile in retea, 2-7 centi – pentru cele locale, 5-7 centi – pentru cele nationale si 12-14 centi pentru apelurile catre mobil. Nu se face nici o diferentiere pe segmente orare.

RDS da minute

Romania Data System (RDS) ofera atat servicii telefonice prepaid pe baza de cartela, cat si servicii de tip abonament. Cartelele au valori de 5, 10 sau 20 de euro, accesul se face de la orice post telefonic public sau mobil, iar tarifele sunt bazate pe doua paliere orare. Contorizarea se face la fiecare 10 secunde dupa primul minut.

Oferta de abonamente este extrem de generoasa. Sistemul de abonament are patru variante: de 3, 5, 7 si 12 euro si include 500, 1.000, 2.000, respectiv 4.000 de minute in retea. Pe langa acestea se mai primesc, tot gratuit, 50, 100, 200 respectiv 400 minute in reteaua Romtelecom.

Accesul in reteaua RDS se efectueaza de pe telefonul fix sau mobil printr-un cod PIN sau prin autentificarea identitatii apelantului, exprimata prin numarul de telefon de la care se initiaza apelul.

Tarifele spulbera concurenta: 0,01 euro in reteau RDS, 0,02 euro apeluri Romtelecom interjudetene, 0,035 – 0,04 euro apeluri Romtelecom intrajudetene, 0,02 euro apelurile catre alte retele si 0,10 – 0,11 euro apelurile catre retelele GSM.

Pe langa aceasta oferta, RDS se mai mandreste cu solutii pentru persoanele sau firmele care au un volum mare de apeluri telefonice.

PC Net, internationalul ieftin

PC Net este primul furnizor din Romania care a introdus serviciul "Voice over IP" (telefonie prin internet) pentru convorbiri internationale, incepand chiar cu prima zi de liberalizare a pietei, la 1 ianuarie 2003. PC Net ofera in prezent cartele preplatite de 3, 5, 10 si 20 de euro.

Accesul la convorbirea internationala se face de la un telefon fix public sau privat, de la mobil sau de la calculator cu aplicatia PC Net Phone. Modul de folosire al cartelelor este foarte usor: se formeaza numarul de acces si se introduce codul PIN de pe cartela, accesul la serviciul de telefonie internationala fiind apoi garantat.

Preturile variaza intre 0,09 euro/minut si 0,12 euro/minut, in functie de numarul de acces si nu includ costul apelului catre numarul de acces, care este unul local.

Radiocomunicatii fara concurenta

Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA ofera si ea clujenilor atat cartele preplatite, cat si abonamente. Cartelele au valori de 3,5 si euro 10, iar taxarea se face la 6 secunde dupa primele 30 de secunde de convobire. Cartela se poate folosi de la orice post telefonic fix, mai putin de la cele cu abonament Romtelecom social.

Accesul in reteaua Radiocomunicatii este gratuit, fara costuri suplimentare. Perioada de efectuare a convorbirilor este de 6 luni de la initierea primului apel, iar tarifele sunt extrem de mici, in sistem Romtelecom interurban minutul costand doar 0,058 euro. Abonamentele respecta aceleasi principii.

Din pacate, pe site-ul oficial al Societatatii Nationale de Radiocomunicatii SA nu figureaza mai multe detalii.

Bomba Atlas

La sfarsitul acestui an sau cel mai tarziu anul viitor, Clujul va avea un al cincilea operator de servicii de telefonie fixa. Concret, este vorba despre Atlas Telecom, societate care sustine ca principale avantaje oferite vor fi reducerea costurilor de comunicare cu partenerii internationali cu 50-70% si taxarea la secunda chiar din prima secunda.

Atlas ofera cartele de 4, 8 si 16 euro pentru convorbirile internationale, precum si un sistem Postpaid, care presupune plata convorbirilor dupa efectuarea lor, fara insa a avea un abonament. Accesul la reteaua Atlas se face de pe un telefon fix obisnuit, printr-un numar de acces gratuit.

Tarifele sunt, din nou, "extraterestre": 0,054 euro interurban, 0,130 euro catre reteaua GSM si 0,04 euro catre reteaua Atlas.

Cartea tarifelor Romtelecom

Pentru a ne pastra obiectivitatea, va prezentam si tarifele furnizorului traditional de telefonie fixa, Romtelecom.

Am fost insa extrem de aproape de a ne da batuti cand am vazut ca "tarifele Romtelecom" inseamna o carte de 53 de pagini, cu sute de detalii tehnice, fel de fel de centrale analogice, call collection, manuale, trunchiuri, abrevieri, exprimari intortocheate, erate, trimiteri ori tarife care nu mai sunt valabile din 2003, insiruiri din care omul de rand nu intelege mai nimic.

Tot ceea ce am reusit sa deslusim este faptul ca Romtelecom ofera patru tipuri de abonamente pentru persoanele fizice (post individual/cuplat): 4,9/4 euro, 5/4,1 euro, 5,7/4,8 euro si 6,4/5,5 euro.

Acestea au 0, 20, 35 si 50 de minute intrajudetene incluse, iar ultima varianta de abonament are si 10 minute gratuite interjudetene. Exista doua paliere orare: 8-20 (perioada de varf) si 20-8 plus sambata, duminica si sarbatorile legale 0-24, iar taxarea se face cu rotunjire la minut.

In cazul centralelor digitale "non call collection", taxarea se face la impuls si tarifele sunt in functie de durata dintre doua impulsuri, fiind exprimate in…secunde!

La centrale digitale "call collection", tarifele sunt (perioada de varf/in afara perioadei): local Romtelecom 0,02/0,01 euro, interjudetean Romtelecom 0,05/ 0,04 euro, local alte retele 0,049/0,045 euro, interjudetan alte retele 0,054/ 0,045 euro, mobil 0,14 euro, international 0,11 / 4 euro.

Romtelecom mai ofera cartele preplatite Evrikard si Provoces precum si servicul de cartele pentru posturile publice. Taxarea la posturile publice se face pe baza de impuls.

Explozia telefoniei fixe

De la liberalizarea pietei telefoniei fixe, care a avut loc in ianuarie 2003, acest domeniu a fost invadat de companii. La sfarsitul anului trecut existau 2.500 de companii autorizate sa furnizeze retele publice fixe de comunicatii electronice (Internet, in cea mai mare parte) si 222 de companii autorizate sa furnizeze servicii de telefonie prin intermediul retelelor publice fixe.

Din numarul total de companii autorizate la ANRC pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa, 63 de companii (inclusiv Romtelecom) furnizau efectiv servicii de telefonie, fata de 49 de companii inregistrate la jumatatea aceluiasi an.

Companiile care ofera servicii de telefonie fixa au raportat la sfarsitul anului 2004 un numar de 66.990 de abonati, de 3 ori mai mult fata de jumatatea anului 2004. La capitolul trafic total, operatorii alternativi au raportat 258 milioane de minute pentru anul 2004, valoare de aproximativ 4 ori mai mare decat cea inregistrata anul trecut.