Daca nu se orienteaza spre hainele mai pretentioase, firmele de profil risca sa piarda in favoarea concurentei asiatice. Pentru ca nu mai sunt restrictii in privinta cantitatilor de marfa introduse in Europa de catre chinezi, 10% dintre confectionerii ieseni risca sa dispara. Muncitorii vor fi absorbiti insa de ceilalti intreprinzatori locali.

China e libera acum sa vanda cat pofteste, iar Romania e obligata sa isI scoata toata bateria la bataie. Eliminarea cotelor de export pentru China, incepand cu luna ianuarie, nu va ramane fara urmari pentru industria usoara autohtona.

Daca intreprinzatorii care lucreaza in lohn pentru marci de renume vor simtI doar "intepatura", cei care lucreaza produse in serie vor primi din plin in fata lovitura concurentei asiatice. Nici piata ieseana de profil nu va face exceptie, 10 la suta dintre confectioneri riscand sa-sI vada firma falimentata.

"Oamenii nu vor ramane pe drumuri, pentru ca vor fi absorbiti de celelalte firme. Nevoie de salariati este, astfel incat nu va fi o problema sa treaca la alte societati. Cele mai multe firme de confectii din Iasi lucreaza in lohn, pentru marci de prestigiu si nu vor fi afectate de eliminarea cotelor de export.

Cel care va avea mai mult de pierdut va fi statul, pentru ca va scadea nivelul taxelor incasate. Chinezii aduc mai multe produse, la un pret mic si trec valoarea unui singur produs pe factura, mai scump decat pretul real", spune Ionel Agrigoroaiei, managerul firmei Aya Sportswear si presedintele Comisiei de Industrie Usoara din cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi.

Iesenii imbraca restul tarii

Pentru a face fata concurentei asiatice, producatorii locali vor trebui insa acum sa-si faca un loc pe piata autohtona prin produsele cu care sunt greu de imitat. "In masura in care firmele romanesti isi vor adapta productia la segmentele tinta traditionale, vom face fata cu brio chinezilor, orientati spre productia de masa.

Producatorii care lucreaza in lohn, cu serii scurte si cu termene de livrare foarte scurte nu vor fi afectati pentru ca nu ne pot intrece aici chinezii. Nu putem nega insa ca atat chinezii, cat si indienii vin puternic din urma.

Daca pana acum din China intrau numai stifturi, acum vor intra si produse de buna calitate, pentru ca au investit masiv in retehnologizare si au cumparat utilaje textile performante. Cel mai mult ne afecteaza acum insa cursul euro-lei, iar la aceasta se adauga si concurenta chinezeasca", crede Cornelia Nagy, presedintele Patronatului Comerciantilor de Marfuri Textile-Incaltaminte.

Potrivit statisticilor, romanii se imbraca in mare parte cu hainele producatorilor ieseni, care asigura 50 la suta din productia interna. In general insa, imbracamintea ieseana merge peste hotare, producatorii autohtnoni exportand anual in Comunitatea Europeana produse de peste 100 milioane euro, in timp ce Romania exporta anual sapte miliarde de euro.

"Dupa Bucuresti, suntem urmatorii in industria confectiilor, iar dupa noi vine Covasna, Bacaul si Vrancea. China ramane insa cel mai mare exportator, detinand 29 la suta dintr-o piata care se invarte in jurul a 280 miliarde euro", spune Ionel Agrigoroaiei.