De la plecarea fostilor trei inspectori generali, in Inspectoratul scolar Judetean au ramas multe lucruri nerezolvate si incerte cu privire la o serie de activitati care au cam scapat din mana fostei conduceri.

Astfel, actuala conducere se presupune ca ar trebui sa descalceasca o serie de probleme cu care s-au confruntat si fostii inspectori, dar care le-au rezolvat intr-o modalitate mai mult sau mai putin profesionista.

Chiar daca varianta Dima Zainea ca inspector general scolar nu este una batuta in cuie, acesta face parte dintr-o cu totul altfel de echipa, opusa fostei si, chiar daca nici dupa doua saptamani ca inspector general acesta nu s-a acomodat cu volumul mare de informatii, trebuie sa-i acordam acestuia macar un minim de incredere, iar rezultatele sa le vedem abia mai incolo.

Cel putin asa considera secretarul de stat din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Paloma Petrescu. Parerea noastra este cu totul alta insa, si anume ca prestatia noului inspector general adjunct este mai rea decat cea a fostei conduceri ISJ Constanta.

Dupa cum ne-a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Paloma Petrescu, in legatura cu inspectorul general scolar Dima Zainea, intr-o functie nu e nevoie sa ai de la inceput performante, insa este adevarat ca o activitate cu performante creeaza notorietate pentru o persoana publica, cum este un inspector general scolar.

„Sunt sigura ca are intentii foarte bune, dar nu stiu daca din dorinta de a face bine din proprie initiativa sau din dorinta de a face bine invatamantului romanesc", ne-a mai declarat secretatul de stat Paloma Petrescu.

Concursul pentru ocuparea celor trei posturi de inspectori scolari se va da abia in toamna, cand cei trei actuali inspectori isi vor putea demonstra aptitudinile si competentele necesare pentru ocuparea acestor functii.

Paloma Petrescu ne-a mai declarat ca a primit o adresa din partea Politiei Constanta prin care este ceruta redeschiderea anchetei cu privire la prestatiile fostilor inspectori Petrica Miu si Constantin Caracoti si vor fi verificate din nou neregulile constatate in o serie de activitati.

Un inspector din cadrul MEdC de la AUDIT va veni la Constanta

Potrivit afirmatiilor secretarului de stat, s-au constatat nereguli la o serie de scoli, cand un elev care trebuia sa fie in an complementar in clasa a X-a, a trecut direct in clasa a XI-a, iar un elev repetent care trebuia sa treaca in clasa a VII-a a ajuns direct in clasa a VIII-a.

Au mai existat sesizari ca la trei scoli din mediul rural au fost instalati in functie directori ai unor unitati de invatamant pe cu totul alte criterii decat competenta. Intre exemple se numara scoala de la Adamclisi in care directorul a fost inlocuit cu o alta persoana, pusa in functie de catre inspectorul general.

A mai fost semnalata scoala din Garliciu, la care, de asemenea, a fost numit un director de catre fostul inspector Petrica Miu, unde potrivit Palomei Petrecu, noul director a fost vazut in stare de ebrietate si s-a mai semnalat o noua punere in functie pe perioada cand exista fost conducere ISJ, la Lipnita unde directorul inlocuit era cunostinta a fostului inspector Miu.

La activitatile desfasurate de catre fostii inspectori, secretatul de stat a mai adaugat faptul ca in acea perioada s-au facut transferuri de elevi la clasa a IX-a necorespunzatoare si au mai fost doua concursuri de directori, care nu au fost realizate conform legii. Dar toate aceste activitati constatate vor fi verificate si se va face o noua ancheta in cadrul politiei.

De asemenea, la Constanta a fost solicitat un inspector din cadrul MEdC pentru mai multa obiectivitate in rezolvarea sesizarilor. Se pare ca inspectorul care va veni face parte din comisia de Audit din cadrul ministerului.