O echipa condusa de catre procurorii constanteni, insotiti de trupe DIAS, a demarat, pe tot parcursul zilei de miercuri, 6 aprilie, reconstituirea crimei de anul trecut din Mangalia, in care si-au pierdut viata Alexandru, Lucretia si Amalia Ion. La reconstituire au participat avocatii celor doi inculpati – Blenis Shyti si Stefan Niculescu – si procurorul care ancheteaza cazul.

Parcursul – destul de sinuos – al celor doi acuzati in cazul triplulului omor din Mangalia a cuprins deplasarea, pe rand, la locuinta familiei Ion, de pe strada Oituz, unde, ne-au declarat surse ce au participat la reconsituire, a fost parcurs intreg „firul“ actiunii din ziua de 29 septembrie 2004, data asasinatului.

Fiecare dintre prezumtivii asasini si-a sustinut propria versiune si nevinovatia. La iesirea din blocul de pe strada Oituz, intrebat daca este vinovat, Blenis Shyti ne-a raspuns: „Intrebati-l pe celalalt de ce si-a omorat familia“, aruncand astfel acuzatia de omor pe „umerii“ lui Niculescu.

Intr-unul dintre autovehiculele politiei judetene s-a aflat si cea de-a treia persoana implicata in ancheta – studentul albanez Albion Todri, care a fost transportat la randul sau la locuinta familiei Ion, pentru reconstituire.

Vecinii familiei Ion, dar si locuitori ai Mangaliei care auzisera de aducerea lui Niculescu si a lui Shyti la Mangalia, si-au exprimat cu voce tare indignarea fata de cei doi acuzati. „Nici o pedeapsa nu este prea mare pentru ei“, ne-a declarat una dintre vecinele familiei Ion, „mai ales pentru ceea ce i-au facut fetitei“.

In momentele in care cei doi erau scosi din dubele politiei, huiduielile localnicilor ii insoteau pana la intrarea in bloc.

Ancheta sub auspiciile secretomaniei

Din pacate, secretomania care cuprinde organele de ancheta in situatii similare si-a spus cuvantul si de aceasta data. Dupa mai bine de patru ore de asteptare, avocatii celor doi nu si-au aratat disponibilitatea sa dea vreo declaratie.

„Clientul meu este nevinovat“, a afirmat avocatul lui Blenis Shyti, care a tinut sa precizeze ca este foarte suparat pe presa, intrucat clientul sau a fost catalogat de o anumita publicatie judeteana drept „asasinul albanez“.

Mai mult, chiar si simplii trecatori, marea majoritate stransi la blocul de pe strada Oituz pentru a-i vedea pe cei doi „in carne si oase“, au fost maturati de pe trotuar de echipa de reconstituire, sub motivul ca „nu aveti voie sa treceti pe aici“.

In continuare, echipele implicate in reconstituire s-au deplasat la Spitalul Municipal Mangalia, pentru verificarea registrelor de la „Urgente“, unde figureaza Blenis Shyti ca fiind ranit – in data asasinatului „la mana si la picior“ dupa spusele avocatului acestuia, precum si la liziera de padure unde au fost ingropati sotii Ion.