In anul 1972, baza sportiva „Badea Cartan" a fost impartita asociatiilor sportive care isi desfasurau activitatea in cadrul acestei baze, urmand ca acestea sa le administreze. In mare parte, acest lucru se si intampla, insa marea problema a acestei baze este terenul de rugby, neingrijit si nepazit de nimeni, mai precis lasat la voia intamplarii de cei care ar trebui sa se ocupe de el.

Iar cand vine vorba de persoanele care ar trebui sa aiba grija de terenul in cauza…, responsabilitatea este pasata dintr-o parte intr-alta.

Pana la un anumit punct, cand cercul vicios se intrerupe… Intre timp, insa, terenul „evolueaza" in aceeasi stare deplorabila: gramezile de gunoaie „urmaresc" din tribune, linistite, pustii care se mai aventureaza, din cand in cand, in zona cu pricina pentru a dribla cateva PET-uri aruncate pe un teren batatorit si neingrijit.

La intrarea in baza sportiva „Badea Cartan" ti se infatiseaza ramasitele a ceea ce odata a fost un teren de rugby, cu banci de rezerve, tribune si probabil, spectatori intr-un trecut indepartat. Din toate astea a mai ramas doar structura de beton a tribunelor, deoarece bancile de lemn nu mai fac de mult act de prezenta, servind probabil la incropirea unor gratare apetisante de 1 Mai.

Mai mult, tribunele sunt acum pline de gunoaie, iar terenul are iarba… din lipsa.

Pentru a afla ce se intampla cu acest teren, un prim ajutor a fost Elena Francu, directorul Directiei Judetene de Sport Constanta, care ne-a declarat: „Terenul de rugby este proprietatea DSJ, numai ca noi nu ne mai ocupam de el din anul 1995, an in care prin semnarea unui protocol a fost cedat in folosinta gratuita Liceului cu Program Sportiv C.S.S. Rugby – Atletism".

Astfel stand lucrurile, am luat legatura cu reprezentantii Liceului cu Program Sportiv. Numai ca, in acest caz, declaratiile au fost mai mult decat contradictorii si s-au dovedit, pana la urma, un caz clasic de minciunica interesata in a masca dezinteresul fata de un teren pe care liceul mentionat se presupunea ca il ingrijeste, cat timp il foloseste cu titlu de gratuitate.

Declaratii schimbate dupa cum bate vantul

Astfel, directorul adjunct al Liceului cu Program Sportiv C.S.S. Rugby – Atletism, Mircea Popa, ne-a declarat, pentru inceput, ca: „Institutia noastra foloseste doar sala de atletism. Terenul de rugby a fost proprietatea DSJ, iar acum face parte din patrimoniul Primariei Municipiului Constanta".

La scurt timp dupa aceasta afirmatie, mai precis dupa ce i-au fost aduse la cunostinta declaratiile directorului DSJ Elena Francu, directorul adjunct al liceului, Mircea Popa, a revenit asupra primei declaratii, precizand:

„Terenul este folosit de catre institutia noastra de foarte mult timp, numai ca noi nu putem face prea multe din doua motive: in primul rand, terenul nu este proprietatea institutiei noastre, iar in al doilea rand, nu avem fondurile necesare, deoarece banii furnizati de Primarie abia acopera salariile institutiei noastre".

Dupa cum se vede, directorul adjunct al liceului se hotaraste foarte greu sa spuna cum stau lucrurile, schimbandu-si declaratiile de la o zi la alta, iar terenul a ajuns in zece ani un peisaj de domeniul haosului.

Asta in pofida faptului ca, in virtutea protocolului semnat cu DSJ, se specifica foarte clar ca atata vreme cat liceul foloseste gratuit terenul trebuie sa aiba si grija de el.

Probabil ca Liceului cu Program Sportiv C.S.S. Rugby – Atletism va da in continuare cu oistea-n gardul Directiei Judetene de Sport, iar terenul va ramane in voia Celui de Sus, urmand sa se ocupe de el, ca si pana acum, nimeni. Sau poate ca Directia Judeteana de Sport va reconsidera protocolul care tine legat respectivul teren de indiferenta Liceului Sportiv.