Pana sa se dovedeasca implicarea lui Omar Hayssam in rapirea celor trei ziaristi romani, afaceristul arab intrat la apa a reusit sa afecteze serios imaginea PSD-ului taman acum, in prag de Congres.

Membru cu acte in regula al fostului partid de guvernamant, participant la delegatii oficiale alaturi de ex-presedintele Ion Iliescu, autor al unor donatii electorale catre PSD - iata un portret caruia adaugarea unor tuse gen „evaziune fiscala" sau „suspect de implicare in rapirea celor trei ziaristi in Irak" sigur nu prieste multor lideri ai PSD.

Interesant este ca, la numai o zi dupa ce Tribunalul a decis retinerea lui Hayssam, prin Bucuresti au inceput sa circule zvonuri insistente referitoare la iminenta chemarii la Parchet a unor nume celebre – Viorel Hrebenciuc, Fathi Taher si Ristea Priboi. Conform informatiilor vehiculate, respectivii urmau sa fie chestionati pe tema relatiilor lor cu Omar Hayssam.

Mai mult, „motul" zvonurilor a fost pus de stirea conform careia au avut deja loc descinderi la domiciliile celor trei (Hrebenciuc, Taher si Priboi). Chestionat pe tema, Viorel Hrebenciuc a negat ferm existenta oricarei legaturi cu Hayssam sau cu afacerile acestuia: „Il cunosc pe Omar Hayssam, dar asta nu inseamna absolut nimic.

Nu am nici un fel de legatura – de afaceri sau de alt fel – cu Omar Hayssam. De ce sa fiu citat? (de Parchetul General – n.r.). Sa fim seriosi". In schimb, Hrebenciuc crede ca zvonurile de ieri sunt parte dintr-o strategie special conceputa pentru discreditarea sa: „Observ ca, de la inceputul discutiei acesteia cu Irakul (de la rapirea celor trei ziaristi

–n.r.), cineva incearca sa ma lege pe mine de acest subiect". Chestionat direct de ziaristi, fosta „eminenta cenusie" a PSD a afirmat ca nu stie de vreo convocare a lui Ristea Priboi la Parchet. Derularea unei cercetari in ceea ce-l priveste pe Ristea Priboi a fost negata si de Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului si lider al PSD.

In context, Vacaroiu a apreciat ca anchetarea disparitiei celor trei ziaristi romani in Irak „nu tebuie politizata". In pofida dezmintirilor lui Hrebenciuc si Vacaroiu, zvonurile despre Hrebenciuc, Taher si Priboi au continuat sa circule cu atata vigoare incat Parchetul General s-a simtit si el obligat sa iasa pe piata cu precizari pe tema.

Ca urmare, respectiva institutie a precizat ca nu a urmarit penal, pe parcursul zilei de ieri, pe nimeni altcineva in afara deja suspectatului Omar Hayssam. Comunicatul Parchetului General a mai catalogat toate informatiile contrare drept „simple speculatii sau intoxicari.".

Toate bune si frumoase, totusi credem ca nu trebuie trecuta cu vederea mentiunea conform careia nimeni nu a fost urmarit penal ieri – „in cursul zilei de joi nu se desfasoara activitati de urmarire penala privind alte persoane decat cele la care s-a facut referire in comunicatele anterioare" – delimitarea temporala lasand loc speculatii referitoare la zilele ce vor veni.

Rozele pastorite de DIP incearca sa-si scuture petalele

Mai mult, Parchetul General a mentionat inca o data ca investigatiile referitoare la Omar Hayssam si „alte persoane" sunt confidentiale, prin urmare nu pot fi facute publice acum.

In cazul in care cele trei nume vehiculate ieri – Hrebenciuc, Taher si Priboi – nu vor fi cu nimic implicate in cazul Hayssam, singura explicatie a aruncarii lor in groapa de lei va putea fi gasita in interiorul PSD-ului – evident fiind ca vreun coleg (sau grup) social-democrat a vrut sa le faca un pustiu de bine lui Hrebenciuc si Priboi (acesta din urma cunoscut ca o persoana

foarte apropiata de Adrian Nastase). Dincolo de orice incertitudini, sigur este ca tsumani-ul provocat de caderea lui Hayssam in mainile procurorilor a lovit tufa rozelor social-democrate, obligand-o chiar sa incerce sa se scuture de loazele agatate de ea de-a lungul vremii.

Concret, imediat dupa ce s-a lepadat de colegialitatea cu Hayssam, conducerea filialei PSD Bucuresti a anuntat ca toti membrii acestei organizatii vor fi obligati, in urmatoarele zile, sa declare in scris si pe proprie raspundere daca au avut sau nu „probleme de dosar(e penale)".

Mai mult, in cazul in care au existat astfel de episoade, cei in cauza au fost poftiti sa se autoexcluda din organizatie pentru a nu fi dati afara.

Pusi pe verificat bunacredinta colegilor lor, liderii bucuresteni i-au poftit pe PSD-isti sa faca dovada ca au votat cu ocazia scrutinului din 3 aprilie – ceea ce inseamna ca pesedeii se vor prezenta cu buletinele in mana la sefii organizatiilor de sector.

Conducerea PSD Bucuresti a omis insa sa spuna ce vor pati cei care nu au buletinele stampilate (poate vor fi pusi sa conjuge, in scris, verbul „a vota"). Sigur este ca excluderea nu este luata in calcul – nu de alta dar, daca vrea doar membri cu buletine stampilate si caziere curate lacrima, Organizatia PSD Bucuresti s-ar putea decima singura.