Pana nu de mult, cand vorbeam despre profesori, o faceam cu respect si admiratie pentru niste oameni ce aveau menirea si rabdarea necesara sa ne pregateasca si sa ne invete cum sa facem primii pasi in viata. Acum, de cand suntem un stat liber si democrat, elevii au uitat de ce se duc la scoala, iar unii profesori se lasa sedusi de formele tinerelor eleve, nemaistiind de ce se afla la catedra.

Grupul Scolar George Emil Palade, cunoscut si sub denumirea de Liceul Sanitar, situat pe strada Nicolae Iorga, are un dascal suferind si el de o problema asemanatoare, cel putin asa sustin unii elevi.

Ion Popa, profesor de chimie in cadrul institutiei mai susamintite, cunoscut in randul colegilor de breasla drept un dascal cu rezultate remarcabile, printre care nenumarate premii la olimpiadele nationale de chimie, fost director al liceului in perioada 2000 – 2002 si inspector scolar in perioada 2002 – 2004, a revenit la catedra incepand cu toamna trecuta.

Elevii il caracterizeaza drept un profesor exigent, foarte corect, un bun pedagog, dar si o persoana foarte glumeata, caracteristica recunoscuta si de ceilalti profesori. Cu toate acestea, mai multe adolescente care urmeaza cursurile acestui liceu acuza cum ca, uneori, probabil din exces de zel, nevinovatele glumite se transforma in apropouri sexuale la adresa catorva dintre ele.

Precizam ca ne-a fost destul de greu sa convingem elevele sa povesteasca glumele indecente ale profesorului, de teama unor consecinte nu tocmai favorabile situatiei lor din catalog si nu numai. Pentru a le proteja de posibilele probleme nu vom divulga numele elevelor si nici clasa in care ele invata.

„Iti mai dau eu un numar sa faci 69!" „Stateam intr-o pauza pe holul liceului cu o colega ce purta un tricou inscriptionat cu numarul 68, iar profu’ de chimie cand a vazut-o i-a spus ca-i mai da el un numar, sa faca 69", ne-a relatat una dintre eleve.

La fel, o alta a relatat ca a fost intrebata de catre profesorul Ion Popa daca ii place pestele, iar fiindca aceasta a raspuns afirmativ, profesorul a intrebat: „Ai peste?". Un apropo evident si deloc decent din partea unui profesor, am adauga noi.

Cu toate acestea, desi este clar ca mai ales un profesor, un formator, ar trebui sa se abtina de la asemenea remarci si sa aiba o conduita decenta, elevele astfel abordate au marturisit ca le-a fost frica sa se planga dirigintelui sau directorului.

„Glumele lui sunt cunoscute in tot liceul si de catre elevi si de catre profesori, iar la inceputul anului diriginta ne-a spus ca fetele frumoase trebuie sa aiba grija cu domnul profesor Popa", au declarat acestea.

Pe de alta parte, profesorul Ion Popa, aducandu-i-se la cunostinta afirmatiile elevelor, ne-a declarat: „Sunt un profesor exigent si, de aceea, uneori, mai glumesc cu elevii mei pentru a destinde putin atmosfera, dar nu am jignit pe nimeni si nu am facut nici un fel de apropouri la adresa elevelor mele". In acelasi ton al unei asa-zise normalitati, Lucreta Camelia, directorul Gr. Sc.

George Emil Palade, ne-a spus ca este la curent cu glumele facute de profesorul de chimie, dar la urechile ei nu au ajuns nici un fel reclamatii cum ca acesta ar depasi uneori limita bunului simt.

„Daca elevii sau parintii nu fac nici un fel de reclamatie, eu nu am de unde sa stiu ce se petrece la ore, dar nu cred ca domnul Popa ar face asa ceva", ne-a mai declarat directorul institutiei. Si totusi, surse din cadrul Liceului Sanitar confirma faptul ca elevele se plang de comportamentul profesorului Popa, care bate apropouri mult prea deocheate si aproape ca-si pipaie elevele.

Necoapte, cu varste de pana in 18 ani, fetele sunt contrariate de atitudinea profesorului pedofil si de comportamentul grosolan al acestui cadru didactic care, in loc sa se limiteze la a-si preda cursurile si la a face experimente chimice in laborator, prefera sa experimenteze senzatii noi cu tinerele sale eleve.

Profesorului Popa ii este din ce in ce mai greu sa isi stapaneasca pornirile hormonale pentru familie sau cercul de prieteni, preferand mai degraba sa explice elevelor teoria numerelor, confundand scosul la tabla cu scosul din pantaloni.

Surse bine informate din cadrul Liceului Sanitar ne-au confirmat faptul ca, in ceea ce-l priveste pe chimistul Ion Popa, vor fi sesizate organele de cercetare penala. Vom reveni.