Locuitorii Municipiului Mangalia primesc, la inceput de primavara, o veste destul de trista pentru buzunarele proprii si pentru conditiile de trai. Societatea furnizoare de agent termic din localitate, SC „Rominservices Therm“ SA, nu va mai da nici un strop de caldura sau apa calda nici consumatorilor particulari, dar nici societatilor comerciale sau institutiilor publice.

Motivul? Modificarea Codului Fiscal, prin anularea scutirii de accize pentru combustibilul utilizat la producerea enerigiei termice, intrata in vigoare la data de 1 aprilie 2005 (OUG 24/2005), determina cresterea pretului de productie a gigacaloriei cu circa 80,3%, dupa cum precizeaza conducerea societatii „Rominservices Therm“.

Mai mult, conducerea societatii afirma ca, prin diminuarea, in urma intrarii in vigoare a OUG 48/2004, cu 33% a subventiei acordate pentru energie termica, „Rominservices Therm“ „nu are garantia asigurarii de catre autoritati a resurselor necesare pentru acoperirea diferentei foarte mari dintre pretul de productie al gigacaloriei (5.366.000 lei) si pretul national de referinta

(896.000 lei)“. Prin urmare, ne-a declarat directorul comercial al „Rominservices Therm“, ing. Mircea Suciu, influenta introducerii accizei in pretul gigacaloriei va mari pretul acesteia cu 80,3%, astfel incat societatea care nu poate „acoperi“ toata aceasta suma, nu va mai furniza agent termic pana la remedierea situatiei.

„Centralele termice care mai functioneaza la aceasta ora o fac numai pe baza stocurilor pe care le are fiecare. Ele vor continua sa functioneze numai atat timp cat mai exista aceste stocuri, adica cel mult cateva zile“, conchide Mircea Suciu.

La bugetul local nu sunt prevazuti bani care sa acopere costurile combustibilului

Din declaratiile directorului comercial al societatii, situatia este similiara in mai toate orasele tarii, care detin centrale termice cu combustibil lichid.

„Singurele care nu vor fi afectate de aceasta schimbare vor fi regiile ce furnizeaza agent termic pe baza de gaze sau combustibili neconventionali“.

In cazul in care „Rominservices Therm“ nu va scoate bani din propriul buzunar, iar de la bugetul local se pare ca nu sunt prevazute sume de bani pentru a acoperi costurile combustibilului, cel care va plati (desigur, in cazul in care va dori sa mai primeasca agent termic in regim centralizat) va fi tot cetateanul de rand.

La un calcul simplu, se pare ca facturile pentru caldura si apa calda ar putea sa se majoreze cu circa 250%.