Sechestrarea alocatiilor de catre Asociatia "Angel" din Bucuresti a fost posibila ca urmare a unei hotarari judecatoresti, ramasa definitiva, data in favoarea Asociatiei, pe motiv ca aceasta avea de incasat de la Fundatia "Diaconia" 30.000 euro, "amenda penala", plus inca 9.000 euro cu titlu de "penalitati si dobanzi" la suma, pentru nerespectarea unui contract de 20.000 euro.

Luna de luna, aproape un an, alocatiile copiilor de la "Speranta" plecau din contul Fundatiei in cel al Asociatiei si al executorului judecatoresc care a pus in aplicarea executarea silita pentru cei 39.000 euro. La inceputul anului 2005, din raportul contabil al Fundatiei reiesea ca nu mai putin de 120.000.000 lei au plecat de la copii la "Angel" si executor.

In urma scandalului izbucnit in presa locala, se pare ca totusi, banii vor reveni copiilor de la "Speranta". In acelasi timp, scandalul a scos la iveala dedesubturi care ne indreptatesc sa punem la indoiala buna-credinta a "presedintiei" Asociatiei "Angel".

Cusuta cu ata alba

Tarasenia care i-a adus pe elvetieni in pragul disperarii a inceput pe 6 septembrie 2002, cand Gabriela Huma a semnat un contract de consultanta pentru un proiect de finantare PHARE–RICOP, cu Eugen Lucan, reprezentant-presedinte al Asociatiei "Angel", o asociatie de "apartament" din Bucuresti, care "asista copii din mai multe judete ale tarii", asa dupa cum s-a exprimat Eugen Lucan. Suma pusa in joc: 20.000 de euro, pentru consultanta la proiectul pe care Fundatia "Diaconia" si-l dorea realizabil, dintr-un singur motiv: ajutorarea copiilor-martori ai unor crime in familie.

Or, resursele financiare ale Fundatiei fiind limitate, se impunea gasirea de solutii pe termen lung. Donarea de catre un elvetian a unei fabricute de branza, reprezenta o solutie nesperata. Dar, pentru a o pune in functiune, era nevoie de bani. Ideea unui proiect de finantare PHARE–RICOP parea salvatoare.

Atunci a intrat in scena Eugen Lucan, care s-a oferit sa faca proiectul, ce avea o valoare estimata la 200.000 euro. Din aceasta suma, 10%, adica 20.000 euro, ii reveneau lui Lucan, daca proiectul ar fi fost aprobat.

Conducerea Casei „Speranta" a semnat, insa articolul 8 din acest contract de consultanta preciza ca pretul consultantei, stabilit la 20.000 de euro din proiectul aprobat, trebuie achitat in termen de 45 de zile de la semnarea contractului. A existat o singura "scapare": nu a fost precizata suma la care se raportau cei 20.000 euro, ceea ce l-a indreptatit, ulterior, pe Eugen Lucan sa dea in judecata Fundatia, pentru nerespectarea contractului, si sa revendice suma. Este de-a dreptul ilar sa acreditam ideea ca o fundatie ar "arunca pe fereastra" 20.000 euro cu titlu "bani de consultanta", chiar daca Lucan sustine ca "nu stim ce sume" se invart in acest domeniu.

Actul semnat de cele doua parti era legal. Avea doar o hiba: la data semnarii sale, directorul Fundatiei nu fusese mandatat de catre presedintele acesteia sa semneze documente care produceau efecte juridice. Prin urmare, contractul este nul de drept, efectele sale juridice fiind, de asemenea, nule.

Lauda de sine…

In cadrul unei emisiuni la postul local de televiziune Unu TV, moderata de jurnalistul George Harabagiu, reprezentantul Asociatiei „Angel", Eugen Lucan, a tinut sa faca "lumina" asupra modului in care s-a straduit sa obtina un proiect de finantare europeana pentru Fundatia "Diaconia".

Insa Luncan nu a facut decat sa demonstreze contrariul, implicarea sa minima si faptul ca banii sunt mult mai importanti decat interesul copiilor iesind la iveala chiar din afirmatiile sale.

"El este din Neamt si mi s-a parut un gest frumos ca a venit, a spus de existenta unor proiecte, a spus de cerintele finantatorului, pentru ca el, la un moment dat, a fost si evaluator si putea sa spuna punctele tari si punctele slabe ale unui proiect, nu ca a facut acest proiect, aceasta este cu totul altceva...

inseamna ca in virtutea unor bune relatii, pe care le avea la un moment dat cu Directia pentru Protectia Copilului, a incercat sa faca ceva pentru judetul din care venea, dar atat si nimic mai mult...", a declarat Mihaela Ignatovici Lazar, secretar general al Consiliului Judetean Neamt.

"Cine poate sa creada ca a adus acest proiect… daca se bucura de banii unor copii aflati in dificultate, pentru care ar putea face cateva lucruri bune, pentru ca este un baiat capabil si priceput in ceea ce priveste redactarea proiectelor, dar asta nu inseamna ca lucreaza pe gratis.

Asta inseamna ca vrea si o recompensa... Eu inteleg ca esti din judet si vrei sa ajuti comunitatea, dar nu sa faci reprosuri, nu sa spui ca ai adunat bani si sa iti atribui niste laude care nu ti se cuvin", a completat Mihaela Ignatovici.

"Nu face nimic fara sa fie platit"

Dupa multe demersuri, proiectul de la Dobreni a primit o finantare de 49.000 de euro pentru asistenta copii, fabrica de branzeturi neincadrandu-se in obiectivele de finantare RICOP. "Exista o piata a finantatorilor, unde competitia este stransa.

Am primit un telefon, iar finantatorul a spus ca proiectul nu se deruleaza in maniera dorita de el si i se parea ca lucrurile nu merg bine. Eu nu am primit banii, chiar daca clauza era de 45 de zile de la termen. Am scazut onorariul, am fost dispus sa primesc banii in mai multe transe, dar nimic", a afirmat Eugen Luncan.

"Primele doua transe reprezentau cate 30% fiecare, iar ultima de 40%. Insa finantatorul nu a mai dat nici un semn de viata. Asa s-a ajuns in instanta", a completat reprezentantul Asociatiei "Angel".

Instanta i-a dat castig de cauza lui Eugen Luncan si au fost blocate conturile Fundatiei, fiind pus sechestru pe toate bunurile acesteia, inclusiv pe cladirea in care functioneaza Caminul „Speranta", pe grajdurile pentru animale si pe cele 8 hectare de teren arabil.

Intr-unul din conturile blocate se aflau si banii proveniti din alocatiile copiilor, 120 milioane de lei, iar in altul se aflau alte 20 milioane de lei, bani care, conform legislatiei in vigoare, nu trebuiau sa ajunga in conturile Asociatiei "Angel".

"Imi pare rau ca s-a ajuns la aceasta situatie, nu am stiut ca s-a pus poprire pe aceste fonduri ale copiilor, alocatiile pentru intretinerea lor.

Noi am auzit tarziu, pentru ca aveam posibilitatea sa blocam intrarea acelor bani in cont, dar nici cei de la «Diaconia» nu si-au dat seama ca se va ajunge pana la blocarea acestui cont", a specificat Mihaela Ignatovici.

"Ca un om din judet, mi se pare ca putea sa faca, chiar daca oamenii de acolo nu au stiut foarte bine legislatia, din voluntariat, sa ajute dezvoltarea serviciului de protectie si daca s-a ajuns la bani... realitatea demonstreaza ca nu face nimic fara sa nu fie platit. Asta este concluzia."

"Gratuit, 3 proiecte in valoare de 497.000 euro" (!?!)

Mai nou, Eugen Lucan a facut demersurile pentru a inapoia banii copiilor, dupa patru saptamani de la aparitia materialului in GAZETA. "Am facut o contestatie la executor si am cerut suspendarea, din respect pentru protectia copilului si serviciile sociale.

Nu mai avem pretentii si la acesti bani, daca se dovedeste ca sunt alocatiile copiilor. Acestia vor fi returnati. In functie de rapiditatea conducerii de la Dobreni, toate alocatiile vor fi returnate", a explicat reprezentantul Asociatiei „Angel".

"Banii vor fi inapoiati, dar fundatia trebuie sa plateasca onorariul. Debitorul e de rea credinta, penalitatea este cuantificata anticipat la suma de 30.000 de euro, iar diferenta de 9.000 este posibil sa fie de la chestia ca au pierdut cam toate procesele.

Noi avem programe destinate copiilor, le furnizam servicii, lucram si in alte parti, servicii de asistenta sociala... Pentru Piatra Neamt am facut gratuit, in mod voluntar, 3 proiecte in valoare totala de 497.000 euro, pentru Directia Protectia Copilului", a completat, cu emfaza, Lucan.

"Vrea ca, in contul banilor, sa ia tot ce este acolo"

„Nu a adus nici un proiect in judetul Neamt. Le-a luat de aici si le-a dus la Bucuresti. Eu stiu ca au lucrat oamenii nostri, dar nu le-a adus el, pentru ca nu a lucrat el la proiecte. Exista un serviciu care se ocupa cu astfel de probleme. A fost doar consultant. Sa faci proiecte, trebuie sa cunosti nevoile judetului.

Noi am castigat 7 proiecte, avem oameni pregatiti, care pot sa se descurce singuri", a adaugat Mihaela Ignatovici. "Nu il impiedica nimeni sa infiinteze un asemenea centru pentru protectie a copilului.

Nu stiu daca are o asemenea unitate, unde este, dar este bine venit in judet, sa dezvolte o asemenea activitate, insa la «Diaconia»…, nu pentru ca acolo doar daca i se concesioneaza. El vrea ca, in contul banilor, sa ia tot ce este acolo, insa...", a mai afirmat reprezentantul Consiliului Judetean Neamt.

Cine spune adevarul, domnule Lucan?

Dupa emisiunea de la Unu TV, in cadrul careia presedintele Asociatiei "Angel", Eugen Lucan, se straduia sa convinga telespectatorii ca isi merita cu prisosinta cei 39.000 euro, desi nu stia ce continea proiectul in valoare de 49.000 euro aprobat de PHARE–RICOP, am stat de vorba cu secretarul general al Consiliului

Judetean Neamt, Mihaela Ignatovici, care a ramas uluita de declaratiile publice ale presedintelui Lucan cu privire la cele 3 proiecte, in valoare de aproape 500.000 euro, pe care acesta le-ar fi adus in judetul Neamt. Domnia sa a infirmat "laudele" lui Lucan, afirmand ca acesta "nu a adus nici un proiect in judetul Neamt.

Le-a luat de aici si le-a dus la Bucuresti". In concluzie, putem spune ca Eugen Lucan, presedintele unei asociatii de "apartament", trambiteaza in dreapta si in stanga cata osteneala si-a dat pentru copiii nemteni, cand, de fapt, nu a facut nimic. Grav este ca i se permite acest lucru.